Cabinetul de miniștri al Ucrainei vrea să reconstruiască hidrocentrala Kahovka în doi ani, în ciuda faptului că anterior experți au spus că termenul minim pentru reconstrucție ar fi de 5-7 ani, relatează Ukrainska Pravda.

Imagini din satelit cu barajul Nova Kahovka avariat - MaxarFoto: Handout / AFP / Profimedia

"Guvernul a aprobat astăzi o rezoluție privind un proiect experimental de începere a reconstrucției CHE Kahovka, pe care rușii au aruncat-o în aer. Proiectul este conceput să fie finalizat în doi ani", a spus premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

Care ar fi etapele reconstruirii hidrocentralei

Potrivit acestuia, prima etapă va fi proiectarea structurilor de inginerie, iar apoi se va pregăti fundația necesară pentru restaurare.

A doua etapă va începe după dezocuparea teritoriilor în care se află hidrocentrala și va implica lucrările de construcție propriu-zise.

Ministerul Economiei va coordona proiectul, iar clientul final Ukrhydroenergo.

Ukrhydroenergo, care a stabilit anterior termeni complet diferiți pentru reconstrucția CHE Kahovka, doar a retipărit mesajul lui Denîs Șmîhal.

Reamintim că vastul baraj și hidrocentrale adiacentă Kahovka au fost distruse la începutul lunii iunie, în timp ce aruncarea în aer a barajului a provocat inundații care s-au soldat cu mai mulți morți.

NORSAR, organismul norvegian de monitorizare a interzicerii testelor nucleare, a declarat că semnalele seismice indică faptul că a avut loc o explozie la barajul Nova Kahovka la ora 02:54 AM pe 6 iunie, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca o acțiune cinetică să fi fost folosită pentru a prăbuși barajul, potrivit War Translated.

​O fotografie făcută de o dronă ucraineană pe 28 mai și care arată o maşină aparent încărcată cu explozibili parcată în partea superioară a barajului Kahovka ar oferi o dovadă suplimentară că Rusia s-ar fi aflat în spatele distrugerii hidrocentralei.

De asemenea, Serviciul de securitate internă al Ucrainei a declarat că a interceptat o convorbire telefonică care dovedește că forțele rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică și barajul Kahovka din regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Directorul operatorului barajului, Igor Sîrota, spunea în iunie că o reconstruire a barajului Kahovka ar putea dura cel puţin cinci ani şi ar costa un miliard de euro.

Potrivit unor prime estimări, „este nevoie de cel puţin cinci ani şi de un miliard de euro în vederea construirii unei noi centrale”, potrivit acestui comunicat publicat de Kyiv Independent, citat de news.ro.

Citește și:

FOTO Imaginea dramei unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război / Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.