Statele Unite au anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva companiilor implicate în furnizarea de arme către Rusia, în cea de-a 21-a lună de la invazia acesteia în Ucraina, potrivit AFP.

Șefa Trezoreriei SUA, Janet YellenFoto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei americane a anunțat că întărește sancțiunile împotriva a 130 de persoane și entități implicate în comerțul cu Rusia pentru a permite acestei țări să se aprovizioneze cu „tehnologia și echipamentele necesare” pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

„Rusia depinde de persoane și entități din alte țări pentru a-și reînnoi echipamentele și pentru a-și continua războiul odios împotriva Ucrainei, iar noi nu vom ezita să le tragem la răspundere”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat măsura ca fiind „foarte puternică” și „necesară”, afirmând că noul pachet de sancțiuni americane vizează „sectoare critice pentru economia rusă”.

„Fiecare decizie privind sancțiunile trebuie să funcționeze în totalitate - astfel încât Rusia să nu aibă nicio șansă de a ocoli sancțiunile”, a susținut el.

Departamentul Trezoreriei SUA consideră că Rusia beneficiază de legăturile sale comerciale cu China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), care au devenit ”noduri comerciale pentru exportul, reexportul și transferul în Rusia de tehnologie și echipamente străine”.

Cu toate acestea, Washingtonul este „încurajat” de deciziile recente din EAU de a încerca să limiteze fluxurile comerciale către Rusia.

Sunt afectate aproximativ zece companii turcești, douăzeci din EAU și trei din China.

Trezoreria vizează, de asemenea, entitățile și persoanele fizice ruse implicate în comerțul cu echipamente și tehnologii din străinătate, precum și în cercetare și dezvoltare.

În cele din urmă, departamentul consolidează sancțiunile existente împotriva sectorului financiar rusesc, adăugând pe lista sa șapte instituții și șefii mai multor bănci.

Sancțiunile Trezoreriei sunt însoțite de decizii similare ale Departamentului de Stat în ceea ce privește aproximativ o sută de persoane și entități și ale Departamentului Comerțului (DoC) în ceea ce privește 13 noi companii.

Aceste companii au sediul în Rusia și Uzbekistan, sunt implicate în dezvoltarea de drone militare utilizate în Ucraina și nu vor mai avea acces la tehnologiile necesare de origine americană.

În ceea ce privește Departamentul de Stat, sunt vizate sectoarele energetice și miniere rusești pentru a reduce capacitatea guvernului rus de a finanța războiul, precum și „toți cei care sprijină efortul de război”, potrivit comunicatului Trezoreriei.

Entităților și persoanelor afectate de toate aceste sancțiuni le-au fost înghețate activele din Statele Unite. Aceste sancțiuni interzic oricărei companii sau persoane americane să aibă legături comerciale sau financiare cu acestea.