Avionul în care se afla ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a suferit un bruiaj al semnalului GPS la trecerea, miercuri, prin apropierea enclavei rusești Kaliningrad, dar acest lucru nu a compromis siguranța aeronavei, a declarat joi Downing Street, potrivit AFP.

Enclava KaliningradFoto: Dmitry Kaminsky / Alamy / Profimedia Images

În timp ce se întorcea miercuri din Polonia, unde a participat la un antrenament în cadrul unui exercițiu major al NATO, „avionul care îl transporta pe secretarul Apărării și delegația sa a suferit un bruiaj GPS temporar în timp ce trecea prin apropierea Kaliningradului”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, Rishi Sunak.

Siguranța avionului nu a fost compromisă, a adăugat această sursă. Nu este „neobișnuit” ca avioanele să sufere bruiaje GPS în apropierea enclavei rusești, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit The Times, ai cărui jurnaliști se aflau la bordul aeronavei, fenomenul a durat o jumătate de oră. Telefoanele nu s-au mai putut conecta la internet, iar avionul a fost nevoit să folosească metode alternative pentru a-și determina locația.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei de când Rusia a invadat-o în urmă cu doi ani.

Exercițiul Steadfast este cel mai mare exercițiu desfășurat de NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Aproximativ 90.000 de soldați au fost mobilizați pentru câteva săptămâni, împreună cu zeci de nave, vehicule blindate și avioane de luptă.

Scopul principal al exercițiului este de a testa capacitatea Alianței de a mobiliza și transporta rapid trupe americane pentru a „consolida apărarea Europei”, potrivit NATO, pe care Kremlinul a calificat-o drept o „amenințare” la scurt timp după lansarea exercițiului.