"Nu cred că este cazul să facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penală și să lăsăm organele statului să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare", a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu referire la "modul în care a fost prezentat în spațiul public aspectul legat de Institutul de Transplant Renal din Cluj". HotNews.ro a publicat, luni, în exclusivitate, un document oficial al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, care arată faptul că Alexandru Arșinel a făcut, în 2013, transplant de rinichi în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare. Institutul era condus, la acea vreme, de medicul Mihai Lucan.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Ministrul Sorina Pintea a subliniat că Alexandru Arșinel nu este singurul caz care a intrat rapid la transplant și a amintit și de cazul jurnalistului Cristian Botez, care a făcut rapid transplant de ficat, după doar câteva zile de așteptare, chiar în primăvara acestui an, la Institutul Fundeni din București. Cristian Botez avea nevoie urgent de acest transplant, pentru a supraviețui. "Unul dintre criterii este urgența", a subliniat Sorina Pintea.

Este motivul pentru care ministrul Sănătății nu îsi dorește "spectacol public" pe această temă, ci ca ancheta în cazul Arșinel să facă lumină în acest caz.

De asemenea, Sorina Pintea speră ca numărul donatorilor de organe să crească, deoarece "nu se poate face transplant pe teritoriul României fără donare de organe."

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT, la Interviurile HotNews LIVE.

Sorina Pintea a adăugat că "foarte multe trusturi media m-au asigurat că ne vor susține în promovarea donării. Eu vă cer acest lucru, pentru că nu poate să existe transplant pe teritoriul României fără donare de organe."

"Să nu se înțeleagă că nu sunt criterii de alocare. Există criterii de alocare, dar dorim să le optimizăm și să le publicăm pe site-ul Agenției Naționale de Transplant. Cei care venim la conducerea unei instituții nu fac doar să căutăm vinovați, ci și ca să rezolvăm probleme", a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății spune că 31 de pacienți așteaptă în acest moment un transplant de plămân, iar 1.500 de persoane așteaptă un rinichi pe lista de așteptare de la Institutul Fundeni.

În ultimele 3 luni s-au făcut în România 29 de prelevări de organe, mai spune Sorina Pintea.

  • Emanuel Ungureanu: "Când am făcut plângere penală împotriva lui Lucan, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi"

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT, la Interviurile HotNews LIVE.

Codul CUIANT înseamnă codului unic de înregistrare la Agenţia Naţională de Transplant.

Informația a fost dezvăluită de Emanuel Ungureanu luni, la Interviurile HotNews LIVE, și apare într-un document oficial al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj:

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă.

  • "Păi bă, nevertebratule, Arșinel a avut o activitate prodigioasă, bineînțeles că merita să meargă la transplant înaintea altora"

Emanuel Ungureanu a afirmat, luni, în studioul HotNews.ro, că "Agenția Națională de Transplant nu a avut niciun control asupra activității de transplant ani de zile. A fost o înregistrare care a apărut în spațiul public, dată de către jurnalistul Andrei Ciurcanu de la Rise Project, în care se aude vocea fostului șef al Agenției de Transplant, Radu Deac, care vorbește cu cineva despre mafia profesorilor: cuvintele din gura șefului Agenției, care spune că transplantul este controlat - atenție, din gura lui iese, nu din gura mea - spune că transplantul este controlat de mafia profesorilor. DIICOT nu știu să fi arestat pe cineva, nu știu să fi făcut ceva concret. Se știe foarte bine cine sunt acești profesori. Unul dintre ei s-a simțit jignit, m-a dat în judecată pentru că am spus că este parte din această mafie. Eu m-am dus pentru prima dată la DIICOT în 2009-2010, apoi am mai fost în 2013 cu cazul Arșinel."

"În 2013, când conduceam Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", de care mă ocup și acum, și am făcut plângere penală împotriva Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj și împotriva lui Mihai Lucan și a Agenției de Transplant, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi. El a primit codul CUIANT în aceeași zi. În mod flagrant s-a încălcat legea pentru ca un VIP, pentru ca o persoană care putea să aducă publicitate profesorului Lucan, să primească un rinichi peste rând", a mărturisit Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a povestit că "Se urla în cazul Arșinel, nu mai departe de 2013, sunt doar 6 ani de atunci, venea Mădălin Voicu sau alți indivizi și îmi spuneau mie: 'Păi bă nevertebratule, Arșinel a avut o activitate prodigioasă, bineînțeles că merita să meargă la transplant înaintea altora.' Și pe pat erau 16.000 de bolnavi, țintuiți pe aparatul de dializă, care au văzut ce ne-a omorât pe noi ca societate: ăla e mai important, ăla e mai puțin important. Vorba unei doamne: "Pe mine nu mă mai cheamă nimeni la transplant, că nu sunt suficient de importantă pentru ei." Ei bine, lucrurile astea s-au schimbat la Cluj, după plecarea lui Lucan."

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.

Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat apoi activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, până la sfârșitul anului 2004.

În anul 2007, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.

Citește și: