Sari direct la conținut

Francezii vor construi sarcofagul pentru Cernobil

HotNews.ro

In septembrie, Ucriana intentioneaza sa incheie un contract pentru construirea unui nou sarcofag peste cel care acopera acum reactorul nuclear care a explodat, in aprilie 1986, la centrala de la Cernobil. Partener va fi compania franceza Novarka, a anuntat ministrul ucrainean pentru situatii exceptionale, Nestor Sufrici.

„Pauza aproape trei ani in realizarea masurilor prevazute in programele pentru Cernobil a luat sfarsit. La sedinta donatorilor pentru Fondul „Sarcofag”, din 17 iulie, de la Londra, s-a decis sa se dea unda verde pentru semnarea unui contract cu concernul Novarka. Suma prealabila este de 490 milioane de euro pentru construirea unui nou invelis protector”, a spus Sufrici.

Fondul international „Sarcofagul”, din care fac parte 28 de tari, este condus de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Suma totala a mijloacelor deja stranse a atins un miliard de dolari.

Principala functii ale sarcofagului rezida in asigurarea timp de 100 de ani a protectiei personalului angajat al centralei si a mediului inconjurator de influenta surselor de radiatii ionice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro