Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Misiunea de evaluare a FMI, CE si BM incepe astazi la Bucuresti

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Misiunea de evaluare a FMI, CE şi BM începe astazi la Bucuresti

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional se va afla incepand de astazi în vizită oficială de lucru la Bucureşti, timp de două săptămâni, pentru cea de-a şasea misiune de evaluare. Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie – 13 august. Vizita FMI are loc simultan cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Pe durata acesteia, delegaţiile vor avea întâlniri şi discuţii cu autorităţile statului şi cu mediul de afaceri, reprezentanţi ai băncilor, societăţii civile şi partidelor politice. Concluziile discuţiilor vor fi comunicate la finalul vizitei de catre seful delegatiei FMI in Romania. Precedenta misiune de evaluare a FMI, CE, BM la Bucvuresti a avut loc în perioada 27 aprilie-7 mai. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, declara recent că un nou acord preventiv ar fi util pentru România, în condiţiile în care economia tarii noastre consumă mai mult decât produce, şi probabil va fi semnat un nou acord cu Fondul, tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015.

Leul s-a apreciat considerabil luni in raport cu principalele valute. Euro si dolarul, la valorile minime ale ultimelor două săptămâni in raport cu moneda nationala

Leul s-a intarit luni in fata monedei unice europene, ajungand la un curs de 4,5558 lei pentru un euro, maximul monedei romanesti in raport cu euro in ultimele doua saptamani. Vinerea trecuta, cursul de referinta afisat de BNR era de 4,6118 de lei pentru un euro. O apreciere a leului a avut loc si in raport cu dolarul american si francul elvetian. Cursul leu-dolar afisat de BNR este de 3,7086, de asemenea maximul monedei nationale in raport cu moneda americana in ultimele doua saptamani. Vinerea trecuta, cursul BNR a fost de 3,7575 lei pentru un dolar american. Leul s-a apreciat in prima zi a saptamanii si in fata francului elvetian si a lirei sterline.

BCE si alte banci centrale din zona euro pot accepta o reducere semnificativa a valorii titlurilor grecesti detinute. Un ultim ajutor financiar pentru Grecia?

Banca Centrala Europeana si mai multe banci centrale din uniunea economica si monetara pot accepta o reducere semnificativa a valorii titlurilor grecesti detinute, pentru a evita o rupere a zonei euro, scrie cotidianul The Telegraph. Banca centrala a Frantei, institutia cu cea mai mare expunere, ar putea avea nevoie de o recapitalizare din cauza dimensiunii potentialelor pierderi. Totodata, bancile centrale ale Maltei si Ciprului sunt intr-o situatie asemanatoare, precum si bancile de clearing si guvernele din zona euro. Ultimul ajutor financiar destinat economiei Greciei ar putea viza reducerea datoriilor tarii cu alte 70 de miliarde de euro, la 100 de miliarde, un nivel considerat a fi mai usor de administrat. Detaliile acordului inca nu au fost stabilite, iar oficialii europeni admit faptul ca vor exista multe persoane care se vor opune unui alt ajutor pentru Atena. Pe de alta parte, coalitia de guvernare din Grecia incearca din nou, zilele acestea, sa puna la punct detaliile unei noi „cure de austeritate”, necesara atingerii termenilor impusi de ultimul ajutor financiar. Ministrul german al Economiei a declarat duminica faptul ca, in cazul in care Grecia nu isi indeplineste obligatiile, aceasta nu va mai primi bani si in acest caz „va fi in faliment”. Discutiile cu privire la un alt program de salvare a Greciei vin si pe fondul speculatiilor care continua sa se intensifice asupra unei noi interventii a BCE, care ar putea sa adopte masuri prin care sa relaxeze situatia tensionata din zona euro, la intrunirea lunara pe care aceasta o va avea joi, la Frankfurt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro