Augustin Zegrean, despre decizia BEC de a respinge candidatura lui Călin Georgescu: „Exagerată”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a comentat pentru HotNews decizia fără precedent, pe o astfel de motivare, a Biroului Electoral Central de a invalida candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale el spunând că aceasta „nu este una temeinică”.
„Mi se pare că este exagerată pentru că ei invocă acum două decizii ale Curții Constituționale, ori CCR nu dă legi, CCR doar verifică constituționalitatea legilor. Este și o vorbă între constituționaliști, că judecătorul constituțional nu are creion, are numai coli de șters”, a declarat Zegrean pentru HotNews.
Referitor la motivarea transmisă de BEC, Zegrean spune: „Deci ei invocă niște condiții pe care cumva le-au extras din jurământul pe care urmează să îl depună dacă va fi președinte al României, dar nu poate să știe de acum dacă va fi sau nu va fi. Deci motivarea nu este o motivare temeinică”.
Augustin Zegrean reia: „Curtea nu dă legi, Curtea doar verifică legile. Și ei au invocat ca un temei legal decizia CCR, cea din 2024 cu doamna Șoșoacă și încă una mai încoace. Acele nu pot să fie luate ca legi. Curtea nu poate stabili alte condiții de admintere a candidaturii decât cele prevăzute de Constituție și de legi”.
Zegrean se referă la decizia Curții din octombrie 2024, când judecătorii CCR au invalidat decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a admis atunci două contestaţii privind candidatura acesteia, iar lidera S.O.S a fost scoasă din cursa pentru prezidențiale.
Ce urmează? „Astăzi trebuie să facă contestație la Curtea Constituțională, dar nu știu ce succes va avea din moment ce ei au motivația exact cu decizia Curții”.
Cum a motivat BEC decizia de a-i invalida candidatura lui Georgescu
Duminică seară, BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu, cu zece voturi „pentru” și patru „împotrivă”. Biroul Electoral Central și-a motivat decizia susținând că a ţinut cont de aspectele „deja tranşate” de Curtea Constituțională, iar persoanele care candidează la Preşedinţie trebuie „să respecte Constituţia şi să apere democraţia”.
BEC arată că prin decizia din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor prezidențiale Curtea Constituţională „a tranşat implicit şi general obligatoriu şi cu privire la neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturi depuse de către candidatul Călin Georgescu, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeaşi persoană îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de preşedinte al României”.
Biroul Electoral a concluzionat că, în condițiile în care instanța de contencios constituțional a decis cu privire la aceste aspecte, îndeplinirea celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii devine irelevantă.
Georgescu poate contesta decizia la CCR
Potrivit legii, Călin Georgescu poate contesta decizia BEC la Curtea Constituțională. Articolul 31, alineatul 1 al Legii 370/2004 stipulează că „în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului prevăzut la art. 29 alin. (2) (…) candidații, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor”.
Termenul la care prevederea face referire este cel de 48 de ore pe care BEC-ul îl are pentru a se pronunța privind validarea sau invalidarea unei candidaturi. Contestațiile la decizia BEC se fac în scris și se depun la Curtea Constituțională.
Alineatul 2 al articolului 31 impune CCR să se pronunțe asupra contestațiilor în termen de cel mult două zile de la înregistrare. „Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, ceea ce înseamnă că, în cazul în care CCR confirmă decizia Biroului Electoral Central, Călin Georgescu nu mai are altă cale de atac.
Legea mai prevede că, în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de soluționare a contestațiilor, BEC oficializează candidaturile rămase definitive prin afișare pe pagina de Internet a Biroului.
Din aceste prevederi rezultă că o contestație la CCR trebuie depusă cel mai târziu luni, la ora 24.00. Ulterior, CCR are termen până miercuri seara să se pronunțe asupra contestației.