Sari direct la conținut

BCE: Euro si-a pastrat in 2011 statutul de a doua deviza la nivel mondial

HotNews.ro

​Euro si-a pastrat in 2011 statulul de a doua deviza la nivel mondial, in ciuda crizei datoriilor suverane care a afectat mai multe state ce folosesc moneda unica europeana, conform unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE), publicat miercuri si citat de AFP.

“Rolul international al monedei euro a ramas relativ puternic in 2011”, a comentat presedintele BCE, Mario Draghi, in introducerea acestui raport anual privind “rolul international al euro”.

Ponderea monedei euro in rezervele mondiale de devize straine a scazut la finalul anului 2011, ajungand la 25%, fata de 25,4% in 2010, reprezentand 5.640 miliarde de dolari.

Conform BCE, acest lucru semnifica un “declin usor” al devizelor detinute in euro de catre investitorii din afara zonei euro la finalul anului trecut, dupa un prim semestru stabil.

Acest declin vine pe fondul accentuarii crizei datoriilor din zona euro pe parcursul celui de-al doilea trimestru din 2011, care s-a dezvoltat apoi intr-o criza bancara, determinand BCE sa injecteze in sistem peste 1.000 de miliarde de euro prin doua operatiuni de refinantare pe termen scurt.

Insa, “la nivel global, criza datoriilor suverane nu a afectat statutul monedei euro”, arata raportul.

Pe primul loc se afla dolarul american, care reprezenta la finalul lui 2011 62,1% din rezervele valutare mondiale (fata de 62,2% in 2010).

BCE a notat si faptul ca sistemul monetar international este pe cale sa devina tripolar, yuanul chinez dobandind un “rol international din ce in ce mai important”.

De asemenea, analistii institutiei monetare de la Frankfurt au subliniat ca “rolul emergent al yuanului ca moneda-ancora”, respectiv influenta politicii de curs a Chinei asupra pietelor mondiale si a regiunii asiatice in special.

In plus, BCE a studiat si apetitul investitorilor straini pentru obligatiunile de stat emise de cei 17 membri ai zonei euro dupa anul 2008.

Chiar daca cererea pentru aceste titluri s-a mentinut dupa falimentul Lehman Brothers si criza economica si financiara care a urmat, aceasta a scazut in cursul ultimelor doua trimestre din 2011, si in particular pentru statele care au inregistrat cresteri ale ratelor de dobanda. Comparativ, cererea pentru datoria publica americana si japoneza a scazut dupa Lehman Brothers, insa aceasta s-a majorat in 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro