Ministrul Finanţelor, după adoptarea bugetului „cumpătat și echilibrat”: România este o ţară în plină dezvoltare economică

Guvernul a adoptat sâmbătă bugetul pentru acest an și l-a trimis în Parlament pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a prezentat la sfârșitul ședinței pilonii pe care a fost construit bugetul României, despre care a susținut că „este o ţară în plină dezvoltare economică”.
„Este un buget cumpătat, bazat pe o prognoză prudentă, un buget echilibrat”, a spus Tanczos Barna. „Avem bani suficienți pentru salarii, pensii și ajutoare sociale”.
Acesta a precizat că s-a lucrat aproximativ 3-4 săptămâni la proiectul de buget. Ministrul Finanțelor a precizat că statul trebuie să fie „mai suplu” și că toate cheltuielile publice vor fi reduse pe parcursul anului.
Tanczos Barna a promis investiții „masive” în 2025. Ministerele Mediului, Transporturilor și Sănătății vor avea mai mulți bani, a precizat ministrul de restort. Acesta a explicat și de ce susține că România este „în plină dezvoltare economică”.
„Dacă ne uităm la PIB şi la recuperarea decalajelor faţă de celelalte state membrie ale UE putem să constatăm din Eurostat, statisticile oficiale ale UE, că România a lăsat în urmă deja 7 state membre care au PIB pe capita mai mic decât cel din România şi suntem foarte aproape de Estonia şi suntem pe urcare. Este un lucru foarte important pentru că sunt în urma noastră Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, ţări cu economii solide. Putem afirma că România se poate baza pe o creştere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare”, a declarat ministrul de resort, citat de News.ro.
Tanczos Barna a mai spus că „această dezvoltare se datorează, pe de-o parte, evoluţiilor pozitive din economie”.
„Unul dintre elementele cele mai importante este evoluţia productivităţii muncii. Putem constata că am lăsat în urmă plutonul din Europa Centrală şi de Est şi din acest punct de vedere România se situează în fruntea acestui pluton format din Bulgaria, Cehia, chiar Slovacia, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Polonia. Deci în ceea ce priveşte productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare”, a mai declarat ministrul.
Acesta a mai subliniat că evoluţiile structurale din ultimii 10 ani arată, de asemenea, o reducere treptată a persoanelor angajate în agricultură şi o creştere a persoanelor aflate în domeniul serviciilor de piaţă şi în industrie.
„Acest lucru este benefic pentru economie, creşte foarte mult productivitatea în agricultură, în primul rând datorită investiţiilor”, a mai declarat Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, „investiţiile sunt motorul acestei creşteri economice şi România poate să îşi consolideze această poziţie şi datorită susţinerii pe care o primim de la BNR”.
„Rezervele BNR internaţionale sunt în creştere, iar acest lucru oferă o stabilitate şi o credibilitate României. Este un lucru pozitiv (…) Acestea sunt elementele care crează premisele creşterii economice de 2 la sută pentru anul 2025”, a mai precizat ministrul Finanţelor.