Cand euro coboara cu 3 bani, exportatorii pierd 25 milioane de euro
„Pentru fiecare procent de apreciere a leului in raport cu euro se pierd lunar peste 25 de milioane de euro. Daca se ajunge la 8%, se pot pierde chiar si 200 de milioane lunar”, ne-a declarat secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.
Fata de inceputul anului, moneda nationala s-a apreciat fata de euro cu 6,9%, potrivit cursului comunicat ieri de BNR. Euro a fost cotat ieri de BNR la 3,1231 lei, cu putin mai mult decat in ziua precedenta.
Pierderile pentru exportatori au inceput din 2004, iar in 2005 au ajuns la 1 miliard de euro, 100.000 de locuri de munca restructurate si 1.000 de firme falimentare.
Automobile Dacia, unul dintre cei mai mari exportatori romani, are deja dificultati din cauza aprecierii leului si nu va obtine in acest an profitul estimat, calculat la o variatie a ratei leu-euro de 4%.
„Este o situatie ciudata pentru ca in acest an Dacia are cea mai mare productie si, cu toate acestea, profitul se va situa sub estimari”, ne-a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.
In momentul de fata, 54% din productia companiei este destinata exportului. In anul 2006, producatorul de autoturisme a avut un profit net de peste 100,6 milioane de euro.
Impactul aprecierii monedei nationale asupra exportatorilor afecteaza si Petrom, companie al carei profit net s-a diminuat in primele trei luni ale anului cu 57% (la 112,7 milioane euro).
In acelasi timp, firmele de software se plang ca „o depreciere a euro fata de moneda nationala de peste 10% in cateva luni aproape injumatateste profitul unui exportator din bransa”.