Câte ecografii sunt cu adevărat esențiale în sarcină? Dr. Kovacs Tunde, MedLife: „Un test genetic perfect nu înseamnă că fătul nu are malformații”

Niciun test genetic, oricât de complex ar fi el, nu poate îngloba toate riscurile unei sarcini. Ecografiile morfologice completează monitorizarea dezvoltării fătului și sunt singurele care pot detecta eventuale malformații structurale, atrage atenția asist. univ. dr. Kovacs Tunde, medic ginecolog cu supraspecializare în ecografie morfofetală în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, cu zeci de ani de experiență în monitorizarea sarcinilor. Într-o discuție cu HotNews.ro, dr. Kovacs Tunde explică ce trebuie să știe femeile însărcinate pentru a-și crește șansele de a aduce pe lume un copil sănătos.
În ultimele două decenii și jumătate, vârsta medie a femeilor care nasc primul copil a crescut foarte mult: a ajuns la 29,2 ani în mediul urban și 31 de ani în București-Ilfov, în 2023, potrivit Raportului Evenimente Demografice al Institutului Național de Statistică ediția 2024. În plus, aproape jumătate (42,1%) dintre copiii născuți în România în 2023 aveau cel puțin unul dintre părinți de peste 35 de ani. „Majoritatea femeilor pun astăzi cariera pe primul plan și ajung să își dorească un copil după 35 sau chiar după 40 de ani“, spune dr. Kovacs. De altfel, statisticile confirmă constatarea medicului: potrivit aceluiași raport, aproximativ 2,5% dintre mamele care au născut primul copil în 2023 aveau peste 40 de ani.
Acest context impune o atenție specială, subliniază medicul cu specializare în ecografie morfofetală care întâlnește în practica sa, din fericire într-un procent redus, și sarcini în care bebelușul prezintă malformații: „Este o categorie de vârstă unde monitorizarea trebuie să fie mai atentă, pentru că riscurile pentru făt cresc odată cu vârsta mamei“.
Pentru femeile de peste 35 de ani, medicul recomandă efectuarea unui test genetic precum NIPT (testul ADN fetal din sângele mamei) sau clasicul dublu test, în funcție de posibilitățile financiare. Este esențial, însă, ca aceste teste să fie combinate cu ecografia morfofetală, pentru o imagine completă.
Testele genetice nu înlocuiesc ecografia morfofetală
Un mesaj important pe care dr. Kovacs îl transmite este că testele genetice nu pot înlocui ecografia: „Poți avea un test NIPT perfect și, totuși, un copil cu o malformație cardiacă sau cu o hernie de diafragmă. Acestea nu sunt identificate genetic, ci ecografic“. Testul genetic identifică cu precizie anomalii cromozomiale frecvente, cum ar fi trisomiile 13, 18 și 21. În plus, ecografia morfofetală analizează structura fătului și poate detecta probleme precum: anencefalia (lipsa calotei craniene), hernia diafragmatică (poziționarea stomacului în torace), malformații cardiace, probleme la nivelul rinichilor sau intestinelor, printre altele.
„Sunt anomalii de structură care nu apar în testele genetice. Ecografia morfologică este esențială. Nu o putem înlocui“, subliniază medicul.
Ecografii esențiale în fiecare sarcină
Societățile de obstetrică și ginecologie recomandă trei ecografii morfologice în fiecare sarcină, câte una în fiecare trimestru. Acestea se completează între ele astfel încât să asigure o monitorizare cât mai sigură a bebelușului. Ecografia de trimestrul I (12-14 săptămâni), numită și ecografie morfologică precoce, poate fi însoțită de testul NIPT sau de dublu test. Cea de trimestrul II (20-22 săptămâni) este considerată ecografia de detaliu, în cadrul căreia se pot observa malformații ale organelor interne și ale sistemului osos. Iar ecografia de trimestrul III (32-34 de săptămâni) este importantă pentru evaluarea creșterii, a funcționării placentei, dar și pentru identificarea eventualelor anomalii care pot să apară mai târziu, cum ar fi coarctația de aortă sau anumite probleme renale ori digestive.
„Copilul preia funcțiile organelor treptat. De aceea, e important să fie evaluat în toate cele trei etape. Anumite probleme, cum ar fi coarctația, apar abia în trimestrul al treilea“, explică dr. Kovacs.
Cum decurge o ecografie morfofetală
„E foarte important ca mamele să se documenteze și să-și programeze ecografiile morfo-fetale la cineva care face doar asta. Un ecografist specializat în morfologie fetală are ochiul format și experiența necesară. Pentru că, la final, tot ce ne dorim este un copil sănătos“, recomandă asist. univ. dr. Kovacs Tunde.
Durata unei ecografii variază, în funcție de poziția fătului și de eventualele probleme detectate. „Un copil sănătos, care stă bine poziționat, poate fi evaluat complet în 10 minute. Dacă există suspiciuni sau poziția nu permite o vizualizare clară, ecografia poate dura o oră sau chiar mai mult“, explică medicul.
Ecografia nu este o investigație dureroasă sau invazivă. Este însă una foarte importantă. „Medicina nu e matematică. Poate să ne scape ceva, suntem oameni. Dar cu cât facem mai multe evaluări, cu atât creștem șansa de a surprinde o eventuală problemă la timp“, spune medicul.
Ce soluții există când se descoperă o problemă
Dr. Kovacs vorbește cu empatie despre partea cea mai grea a meseriei: momentul în care trebuie să anunțe o mamă că există o suspiciune sau un diagnostic grav. Modul în care medicul adresează problema poate fi definitoriu pentru raportarea mamei la situație. Metoda graduală de comunicare este abordarea asist. univ. dr. Kovacs Tunde și nu este o strategie de evitare, ci una care ajută femeia să proceseze informația. „Dacă îi trântești diagnosticul, o pierzi. Nu mai aude nimic din ce spui mai departe. Iar ea are nevoie să audă. Are nevoie de explicații și, mai ales, de soluții.“
Cheia reușitei este, în opinia ei, colaborarea continuă între specialiști, astfel încât mama să fie pregătită și să știe exact ce urmează. „Avem cazuri de malformații cardiace care, cu o bună coordonare, pot fi operate imediat după naștere. Sau hernii diafragmatice care se pot corecta chirurgical“, explică medicul.
Important este ca femeia însărcinată să aibă parte de o echipă care o sprijină și care colaborează interdisciplinar: medicul care face ecografia, geneticianul, cardiologul pediatru, neonatologul și chirurgul. „Fiecare poate explica o parte din problemă. Eu explic ce se întâmplă până la naștere. Neonatologul explică ce se va întâmpla în primele ore de viață. Chirurgul știe exact ce înseamnă intervenția. Iar geneticianul aduce claritate asupra cauzelor. Așa femeia pleacă cu o imagine completă și cu speranță.“
Puține sarcini sunt cu malformații
Dr. Kovacs subliniază, în final, că prevenția și monitorizarea corectă pot face diferența: „Cele mai multe sarcini sunt normale. Dar pentru acelea puține care nu sunt, e important să descoperim problemele la timp. Nu ca să speriem, ci ca să putem interveni. Medicina fetală nu înseamnă doar diagnostic, ci și speranță. Și, de multe ori, soluții.“
***
Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife