Sari direct la conținut

Caz stupefiant: Un diplomat suedez a fost arestat în Iran / UE a recunoscut situația abia acum, după 500 de zile de detenție

HotNews.ro
Arestări în Iran, Foto: Shutterstock
Arestări în Iran, Foto: Shutterstock

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a recunoscut marți că un diplomat european de naționalitate suedeză este arestat în Iran de peste 500 de zile, transmite France Presse.

Borrell a vorbit despre cazul cetățeanului suedez, Johan Floderus, dezvăluindu-i identitatea și statutul de diplomat european, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de dezvoltare ai UE la Cadiz, în sudul Spaniei.

Diplomatul suedez a fost arestat de Iran în aprilie 2022

Șeful diplomației europene a dat asigurări presei înainte de începerea acestei reuniuni că el și serviciile sale „lucrează neobosit” pentru a obține eliberarea acestui diplomat, care este deținut în Iran din 17 aprilie 2022.

Luni, Suedia a cerut Iranului să elibereze unul dintre cetățenii săi deținuți „în mod arbitrar”, fără a-i confirma identitatea. „Acest cetățean suedez a fost privat în mod arbitrar de libertatea sa și, prin urmare, trebuie eliberat imediat. Acest lucru a fost cerut autorităților iraniene”, a precizat luni Ministerul suedez de Externe într-un e-mail transmis AFP.

Johan Floderus, care lucrează pentru Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), a fost reținut pe aeroportul din Teheran în aprilie 2022, în timp ce se întorcea acasă dintr-o vacanță, a relatat luni New York Times (NYT). El este în închisoarea Evin din capitala iraniană de peste 500 de zile, potrivit publicației americane.

Floderus a deținut mai multe funcții în cadrul UE. El a fost consilier al comisarului european pentru migrație, Ylva Johansson, și s-a alăturat SEAE în 2019.

Comisia Europeană s-a abținut luni de la a face declarații detaliate cu privire la acest caz, ceea ce a provocat o dispută aprinsă între reporterul NYT care a publicat știrea și un purtător de cuvânt al UE în timpul unei conferințe de presă.

Într-o declarație pentru Politico.eu, ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, a declarat: „Guvernul a lucrat – și lucrează – foarte intens la acest caz”.

„Diplomația ostaticilor”

Arestarea lui Floderus este cel mai recent caz dintr-un model tot mai des folosit de „diplomație a ostaticilor” pe care Iranul îl folosește în încercarea de a obține concesii din partea Occidentului, potrivit New York Times.

Teheranul a arestat cetățeni iranieni cu dublă cetățenie și străini pe baza unor acuzații false, încercând să îi schimbe cu iranieni deținuți în Europa sau în Statele Unite sau să îi folosească ca monedă de schimb pentru a obține bani și alte concesii.

La începutul acestui an, lucrătorul umanitar belgian Olivier Vandecasteele a fost eliberat după ce a petrecut mai mult de un an în detenție în Iran, în schimbul teroristului Assadollah Assadi, condamnat și încarcerat în Belgia.

Luna trecută, Statele Unite au încheiat un acord cu Iranul pentru eliberarea a cinci americani reținuți acolo în schimbul a 6 miliarde de dolari venituri iraniene din petrol înghețate în străinătate, precum și pentru eliberarea prizonierilor iranieni din America.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro