Sari direct la conținut

Dosarul Dan Voiculescu – ICA va fi judecat la Tribunalul Bucuresti. Inalta Curte a constatat ca nu mai are competenta de a judeca dosarul dupa ce Voiculescu si-a dat demisia din Senat

HotNews.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis vineri sa trimita spre judecare la Tribunalul Bucuresti dosarul Institutul de Cercetari Alimentare – Dan Voiculescu. Avocatii lui Voiculescu au prezentat o constatare a incetarii calitatii de senator a lui Voiculescu, si, ca urmare, au cerut stramutarea dosarului la o instanta inferioara. Procurorul DNA prezent la sedinta a fost de acord cu cererea avocatilor lui Voiculescu. Reamintim ca reinceperea judecarii la o alta instanta, plus un eventual recurs ulterior fac posibila prescrierea faptelor.

UPDATE 12.25: Dosarul Dan Voiculescu – ICA va fi trimis la Tribunalul Bucuresti. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea avocatilor, a constatat lipsa de competenta de judecata in caz si a dispus trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti.

UPDATE 11.41: Instanta va anunta decizia asupra cererii de mutare a dosarului in jurul orei 12.00

Reinceperea judecarii la o alta instanta, plus un eventual recurs ulterior fac posibila prescrierea faptelor, in timp ce Inalta Curte ajunsese intr-un stadiu avansat, pronuntarea fiind posibila la un termen apropiat.

Daca hotarirea Senatului de constatare a demisiei lui Voiculescu nu ar fi fost publicata in Monitorul Oficial pina la termenul de vineri, acesta nu ar fi avut temeiul legal pentru a cere judecatorilor mutarea dosarului sau la o instanta inferioara.

Reamintim ca dosarul lui Voiculescu de la Inalta Curte se apropie de final, sentinta putind fi pronuntata in curind.

Surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro ca mutarea dosarului la o instanta inferioara ar reprezenta o tergiversare a procesului si ar insemna noi termene acordate in dosar, chiar daca acesta s-ar relua din acelasi punct de unde ar fi lasat de la Curtea Suprema.

Luni, 25 iunie – ziua in care Dan Voiculescu si-a anuntat demisia din Senat – purtatorul de cuvant al ICCJ, judecatoarea Georgeta Barbalata, a declarat pentru HotNews.ro ca trebuie sa se stabileasca daca aceasta calitate de parlamentar (n.r. a lui Dan Voiculescu) este cea care a tras competenta in fond a Inaltei Curti in cazul dosarului ICA-Voiculescu. Ramane ca instanta sa se pronunte la urmatorul termen asupra acestui fapt si sa decida daca dosarul va fi trimis la o alta instanta abilitata sa judece cauza. Daca dosarul va fi trimis la alta instanta, acesta nu va fi rejudecat de la zero, ci instanta continua ceea ce s-a facut pana in acest punct”, a precizat pentru HotNews.ro.

Dan Voiculescu si-a anuntat luni demisia din functia de senator, intr-o miscare surprinzatoare pentru clasa politica. Voiculescu, unul din artizanii suspendarii lui Traian Basescu in 2007 si initiator al miscarii de apropiere dintre PSD, PNL si PC, sustine ca a fost nemultumit ca Senatul a respins initiativa sa de dublare a pedepselor pentru evaziune fiscala.

„Intr-un parlament in care comisia de buget-finante, cea care vegheaza la bugetul Romaniei, da un aviz negativ unui astfel de proiect este pentru mine un lucru de neinteles”, a fost motivul invocat de Dan Voiculescu.

Dosarul ICA – Dan Voiculescu

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de „folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Dan Voiculescu a anuntat ca demisioneaza din Senat si in septembrie 2007, cand era presedinte al PC, potrivit unui articol semnat de Radu Tudor si publicat la acea data pe site-ul Antena3.ro.

„Potrivit lui Voiculescu, demisia nu are legatura cu acuzatiile care i se aduc de catre DNA sau CNSAS, ci cu faptul ca toate proiectele bune ale conservatorilor au fost tergiversate in Parlament”, scria atunci Antena3.

Cine e Dan Voiculescu

In 2006, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat lui Dan Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, sub numele conspirativ Felix. In 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat verdictul de colaborator cu Securitatea printr-o hotarire irevocabila.

Voiculescu, fost sef al unei companii de stat care facea comert extern inainte de Revolutie, a infiintat dupa 1990 Holdingul Grivco. Pe linga afacerile de comert, agricultura si energie, Voiculescu a infiintat si un trust media pe care l-a folosit ulterior in activitatea sa politica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro