eLearning-ul – o sansa uriasa oferita educatiei
eLearning-ul, un concept care poate schimba substantial „fata” educatiei, ne da noua romanilor un sentiment de mandrie. An de an, tot mai multe companii romanesti se afirma pe scena internationala in acest domeniu. Exista indicii clare ca acest fenomen va deveni, mai devreme sau mai tarziu, unul la nivel global.
Este un lucru banal, dar nu mai putin adevarat, faptul ca an de an milioane de talente se pierd in mizeria si saracia paturilor defavorizate ale lumii. Daca acestea ar fi avut sansa de a invata, multe dintre problemele importante ale omenirii ar avea deja un raspuns. Cu ajutorul eLearning-ului, orice elev, fie el dintr-o zona saraca, ar putea avea acces la cursurile de la Oxford sau Sorbona, ar putea interactiona, astfel, cu alti elevi si profesori, aflati la mii de kilometri departare fara a fi nevoit sa-si paraseasca satul natal.
Trebuie sa intelegem ca eLearningul nu reprezinta un scop nobil in sine, nu este ceva ce oferim cu mai multa sau mai putina darnicie celor defavorizati, ci poate reprezenta o solutie complementara cu beneficii incredibile la invatamantul de tip traditional. Este simplu de imaginat ce s-ar fi intamplat daca Marie Curie, Einstein sau Coanda nu ar fi avut acces la educatie. Lumea noastra ar fi aratat cu totul altfel.
In viitor, se va putea oferi educatie de calitate oricui cu ajutorul eLearning-ului. Milioane de oameni pe care nu i-a intrebat nimeni nimic niciodata si-ar putea aduce contributia, intr-un mod creativ, la rezolvarea problemelor societatii.
Cu toate ca tehnologiile exista de cativa ani, eLearningul este inca la inceput de drum. De apreciat sunt companiile romanesti care dezvolta programe si au reusit sa se impuna in acest domeniu la nivel international.
Conferinta din seria “Online Educa” de la Berlin a reprezentat un alt moment de referinta pentru eLearningul romanesc. Acolo, tinerii castigatori ai concursului de soft educational CUPA SIVECO 2007, si-au prezentat proiectele in fata celor mai ilustre personalitati din eLearning.
Timp de 3 zile, evenimentul a devenit punctul de intalnire a celor mai importanti experti in educatia asistata de calculator din sectorul privat si academic, a factorilor de decizie din mediul politic, managerilor din companiile de IT&C ce dezvolta software educational, reprezentantilor institutiilor de invatamant, cercetatorilor, trainerilor si specialistilor in resurse umane. Interesul pentru eLearning s-a dovedit a fi urias, la expozitie si la sesiunile de conferinte participand delegati din peste 90 de tari.
Una dintre cele mai importante companii ce dezvolta continut educational din tara noastra, SIVECO Romania a fost prezenta la acest eveniment, atat in cadrul expozitiei – cu stand propriu, cat si in cadrul conferintelor.
Totodata, la eveniment au luat parte si castigatorii editiei 2007 ai concursului Cupa SIVECO: prof. Irina Savuta, Adina Manta, Emilian Dancescu, Dan Petrescu si Stefan Paun.
Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent, apreciaza viitorul educatiei asistate de calculator din Romania prin prisma tinerelor talente ce dezvolta software de acest tip: “Sunt extrem de bucuros ca tinerii castigatori ai Cupei SIVECO, care sunt la randul lor dezvoltatori de software educational, au ocazia sa interactioneze cu personalitati remarcabile ale acestui domeniu. In fond, ei sunt cei care vor adauga valoare procesului educational si vor participa activ la consolidarea societatii cunoasterii spre care tindem“.
Tinerii au participat la workshop-urile referitoare la modalitatile de proiectare a lectiilor interactive, la calitatea continutului educational si la cele mai noi tehnologii de dezvoltare a resurselor interactive destinate invatarii. In cadrul standului SIVECO Romania, acestia au avut ocazia de a-si prezenta in fata unui public international proiectul cu care au triumfat la Cupa SIVECO 2007.
SIVECO Romania a devenit un nume recunoscut la nivel mondial, reprezentand prima companie din Romania care a primit Premiul I la sectiunea eLearning cu ocazia World Summit for Information Society. Lectiile interactive AeL, disponibile in toate scolile din Romania, au primit titlul de „cel mai bun continut educational din lume” intr-o competitie la care au concurat proiecte din 168 de tari.