Exportul micilor romanesti in UE mai trebuie sa astepte cel putin pana la vara
Producatorii romani de carne nu vor exporta pasta de mici cel putin pana in vara, dupa ce joi Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) a amanat pana in luna iulie o decizie privind folosirea bicarbonatului de sodiu in aceste produse.
Comisia Europeana a pus in discutie pe agenda SCFCAH un proiect de regulament care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala, in speta anexa II a Regulamentului 1333/2008.
O serie de state membre UE si-au exprimat opozitia fata de introducerea aditivilor, printre care carminul si bicarbonatul de sodiu, necesar mititeilor produsi dupa vechea reteta traditionala folosita in Romania.
In aceste conditii, daca s-ar fi spus votului, propunerea de regulament ar fi picat, pentru ca nu ar fi intrunit o majoritate calificata, motiv pentru care Comisia Europeana nu a mai introdus proiectul la vot.
„Cu toate ca nici un Stat Membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele din aceste State au precizat ca nu pot vota in favoarea propunerii, datorita solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect”, a explicat Ministerul Agriculturii, intr-un comuncat remis HotNews.ro.
Urmatorul vot in comitetul de siguranta alimentara se va da dupa alegerile europarlamentare, in luna iulie.
„In aceasta situatie, Comisia a decis sa nu supuna votului proiectul de regulament, evitand astfel reluarea intregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O urmatoare reuniune pana la care ar trebui sa se clarifice solicitarile Statelor Membre este programata dupa ce noul Parlament European va fi ales, respectiv in luna iulie”, a precizat sursa citata.
In aceste conditii, viitorul Parlament European va fi cel care va vota asupra proiectului de regulament care priveste si micii romanesti, dupa decizia comitetului pentru siguranta alimentara.
Surse de la Bruxelles au declarat, pentru HotNews.ro, ca printre statele care s-au opus se afla tari ca Germania, Suedia, Danemarca.
„In esenta, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizati in produse traditionale”, a mentionat, la randul sau, MADR.
Micii traditionali romanesti, cu bicarbonat de sodiu, vor putea fi comercializati mai departe pe piata interna a Romaniei, ca urmare a unei derogari acordate tacit de autoritatile europene, fara insa a fi exportati in alt stat membru al UE.
„Nu este exclusa posibilitatea ca un eventual stat membru sa nu accepte pe piata sa produsul in cauza”, a precizat MADR. Din acest motiv, producatorii romani au convenit cu autoritatile ca, pana la finalizarea negocierilor pentru acceptarea bicarbonatului, producerea si comercializarea micilor sa realizeze doar in Romania. Aceasta masura a fost stabilita printr-un acordul semnat anul trecut de Asociatia Romana a Carnii cu MADR, Ministerul Sanatatii, ANSVSA si ANPC.
Situatia in care au ajuns micii romanesti este cauzata de o scapare a autoritatilor romane in negocierile pentru aderarea tarii la Uniunea Europeana, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.
Potrivit acestora, greseala autoritatilor romane a constat in faptul ca, in dialogul cu Comisia Europeana, au introdus micii in categoria carnatilor si a salamurilor, categorie de produse in care era si este interzisa folosirea unor aditivi alimentari, printre care si bicarbonatul de sodiu.
Blocajul pastei de mici romanesti la exportul in UE ar fi fost evitat, daca Romania cerea ca acest produs sa fie introdus la categoria preparatelor din carne, au mai explicat sursele.