Sari direct la conținut

Familia Ionescu si TVA-ul redus la 9% la produsele agro-alimentare

HotNews.ro

Reducerea la 9% a TVA la produsele agro-alimentare e o initiativa ok, fara discutie. Ceea ce vreau sa spun in textul de mai jos este ca nu ar trebui sa avem mari mirari in cazul in care preturile la raft nu vor cobori in aceiasi pasi cu care coboara TVA. Si iata de ce, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro. Mai intai, cateva consideratii teoretice.

De regula, scaderea taxarii unui produs, duce la:

  • creste efectul de substitutie in favoarea bunurilor de calitate mai buna. Adica, sa presupunem ca domnul Ionescu isi cumpara rosii pe care producatorii le luau la 3 lei/kg si le vindeau cu 3,72 de lei (pret achizitie +24%) , desi in piata existau si rosii de o mai buna calitate, care se vindeau la 5 lei/kg ( 4 lei/kg plus 24% TVA). Daca scade TVA la 9%, rosiile de 3,72 ajung la 3,2 lei, iar cele de 4 lei ajung la 4,03 lei.E posibil ca domnul Ionescu sa mai puna 25 de bani ca sa isi ia rosii de o mai buna calitate. Nu mai vorbesc de carne, unde diferentele se vad altfel, cantitatile fiind mai mari.
  •  poate duce la crearea de locuri de munca. De regula scaderea pretului unui produs duce la cresterea cererii acestuia. Domnul Ionescu, vazand ca uleiul, otetul si salata s-au ieftinit, poate decide sa manance mai des o salata bine facuta si sa isi creasca cererea pentru aceste produse. In loc de 5 salate si o sticla de ulei pe luna sa cumpere 10 salate si doua sticle de uleti. Produatorii de salate si de ulei vor avea nevoie de mai multi culegatori(respectiv angajati in fabrica de ulei) pentru a satisface suplimentul de cerere.  Pe scurt, vor angaja mai multi oameni.
  • poate creste economisirea. Domnul Ionescu vede ca lunar, din cauza ieftinirii unor produse, ii raman mai multi bani in buzunar, la acelasi cos de comparaturi. “In sfersit, pot pune si eu ceva deoparte la banca!”, isi spune el satisfacut. Putin probbil, date fiind dobanzile bancare. Dar poate pune banii la saltea sau sa ii investeasca. Creste potentialul de economisire, asta am vrut sa spun.
  • are efecte asupra inflatiei. Evident, inflatia la aceste categorii de produse va scadea. Auziti vreun zambet dinspre BNR, ca eu nu prea….?

Ce se intampla de fapt in piata?

  •  preturile la raft scad in prima faza, dar urca ulterior. Uitati-va la ce s-a intamplat cu reducerea TVA la panificatie. Doua luni au scazut imperceptibil preturile, dupa care s-a revenit. Studiile arata ca aceste reduceri tin cel mult 6 luni, in functie de grupa de produse.
  • Apar presiunile din partea distribuitorilor asupra producatorilor. Primii ii forteaza pe ceilalti sa taie din pretul de achizitie pentru ca ei sa isi conserve marjele de profit. Ramanand la rosii sau daca vreti la lapte, distribuitorul ii va impune producatorului sa scada pretul de vanzare la poarta fermei, dupa care va invoca pretul in crestere al combustibilului cu care transporta pentru a acoperi “inghitirea” in pret a reducerii TVA. La fel, putem avea un an agricol prost, in care rosiile sa nu se faca, iar cu cat sunt mai putine rosii, cu atat se vor vinde mai scump, nu? Ploile din ultima perioada asta sugereaza, spun cultivatorii: in loc sa iasa pe 20 mai pe piata, vor iesi prin 15-20 iunie cu rosiile romanesti. Pana atunci, apelam la importuri. Care depind de curs, nu de TVA-ul de 9%.
  • Avem o rata implicita de colectare a TVA dezastruoasa. Aceasta se ridică la numai 13,1%, comparativ cu nivelul legal de 24%. (vezi rapoartele Consiliului Fiscal). Pe scurt, e ca si cum am avea ACUM un nivel al TVA de 13%. Sa mai continui…?

“Decizia va avea un efect pozitiv asupra preturilor la raft in conditiile in care impactul asupra deficitului bugetar va fi mai degraba limitat. Pe de alta parte, este de asteptat ca si producatorii si comerciantii sa fie tentati sa benficieze de pe urma acestei scaderi a TVA-ului ceea ce inseamna ca scaderea preturilor finale va fi probabil semnificativ mai scazuta decat cei 15% sugerati pur matematic. Pana la urma nu trebuie sa uitam ca preturile vor fi stabilite de raportul dintre cerere si oferta “, spune si economistul sef al BCR, Radu Craciun. Eu zic ca e optimist.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro