Fratia consiglierilor
Cativa dintre cei mai influenti oameni ai tarii, aflati in functii-cheie ale statului roman, sunt sau au fost pe statul de plata al unui fond de investitii american care a hotarat si urmeaza sa mai decida soarta celor mai importante privatizari ale Romaniei.
Theodor Stolojan, Florin Georgescu, Mihai Catuneanu, dar si americanul Richard Noyes Viets – un fost ofiter al Agentiei de Informatii a Statelor Unite – au fost implicati intr-un fond de investitii care privatizeaza jumatate din industria energetica din Romania, dar si CEC-ul, singura banca de stat.
Fondul Romano-American de Investitii (FRAI), cu un statut juridic neclar in prezent, incaseaza comisioane importante din privatizarile statului roman, evaluate la peste un miliard de euro, pentru care a castigat contractele de consultanta.
Theodor Stolojan, fost consilier prezidential si fost ministru de finante, si Florin Georgescu, prim-vicepresedinte al Bancii Nationale si fost ministru de finante, fost deputat PSD si sef al Comisiei finante-banci a Camerei Deputatilor, au conlucrat pentru interesele FRAI.
Sistemul ticalosit cu doua fete
Desi, public, PSD si Alianta D.A. erau intr-o lupta de gherila, Stolojan si Georgescu au fost colegi in Consiliul de Administratie al FRAI vreme de doi ani, intre 2002 si 2004, chiar si in timpul campaniei electorale. Atunci, infierarea „sistemului ticalosit” facea cariera in media si aducea voturi.
O asociere despre care Theodor Stolojan ne-a declarat: „Il cunosc pe domnul Florin Georgescu din perioada in care lucram in Ministerul Finantelor si consider ca nu dansul, ci alti reprezentanti ai PSD, pe care opinia publica ii cunoaste foarte bine, sunt pilonii sistemului ticalosit”.
Stolojan si Georgescu au lucrat, alaturi de ceilalti membri ai FRAI, strategiile de investitii si plasament. Pentru aceasta activitate ei au primit cel putin 10.000 de dolari anual.
Comisionul, de la stat la privat
Un alt personaj important in aceasta asociere de interese este Mihai Catuneanu, si el fost angajat al FRAI. Potrivit unor surse confidentiale, Catuneanu a fost cel care a creat pentru FRAI programele de consultanta pentru privatizarea industriei energetice din Romania.
In 2005, Catuneanu, un apropiat al premierului Tariceanu, a fost numit director al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Curata coincidenta, OPSPI a decis castigatorul licitatiilor de consultanta pentru mai multe privatizari valoroase. Surprinzator, FRAI a fost unul dintre beneficiari, ca subcontractant, avand in viziunea OPSPI cele mai bune strategii de consultanta pentru privatizarea industriei energetice din Romania.
Un alt membru important al FRAI este Richard Viets, un fost ofiter al Agentiei de Informatii a Statelor Unite si fost diplomat in Romania intre anii 1974-1977, in timpul dictaturii ceausiste.
Consultanta de peste un miliard de euro
Miza contractelor de consultanta pentru privatizarea societatilor de stat o constituie comisionele fixe si de succes. FRAI si consortiul incaseaza un procent din vanzarile preconizate la peste un miliard de euro.
La aceste privatizari, FRAI a participat ca subcontractant pentru o serie de banci de investitii internationale: Credit First Suisse Boston (CFSB), JP Morgan etc.
Valoarea comisioanelor platite din bani publici este secreta, potrivit lui Horia Manda, vicepresedinte FRAI. Banii pe care ii vor primi FRAI si consortiul nu sunt insa deloc putini.
FRAI a acordat consultanta, in timpul guvernului Adrian Nastase, pentru privatizarea societatilor Distrigaz Nord, Distrigaz Sud (privatizari finalizate), CEC (privatizare in curs) si a complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova (privatizari in curs).
FRAI si consortiul au incasat comisioane din suma de 614 milioane de euro, valoarea de vanzare a Distrigazurilor. Fondul urmeaza sa mai primeasca comision si din suma de 500 de milioane de euro – valoarea estimata pentru CEC – si alte cateva zeci de milioane de euro pentru complexurile energetice.
Sub guvernul Tariceanu, FRAI si consortiul acorda consultanta pentru alte patru privatizari pretioase: Romgaz, Electrica – filialele de distributie de electricitate Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord.
Licitatia pentru consultanta la privatizarea colosului Romgaz a fost organizata de OPSPI, unde director este Mihai Catuneanu. Estimarile arata ca, pentru aceste privatizari, se vor incasa cateva sute de milioane de euro.
CE SPUN SPECIALISTII
Sincron la interese
Regulamentul UE prevede ca „un oficial nu trebuie, in exercitarea atributiilor si indatoririlor, sa aiba legatura cu o preocupare in care, direct sau indirect, are interese personale care ar putea sa-i diminueze independenta…”. Specialistii sustin contrariul celor afirmate de Stolojan si Georgescu.
Specialistul in finante-banci. Bogdan Baltazar, specialist in consultanta financiar-bancara, sustine ca asemenea situatii pun sub semnul intrebarii probitatea functionarului si a institutiei publice: „Este foarte clar conflict de interese, daca ceea ce mi-ati spus dv. este adevarat.
Esenta este prezenta simultana intr-o functie publica si apartenenta la un CA al unei companii care poate licita la autoritati si care depinde de decizia acestora. Americanii sunt foarte stricti la simultaneitate. Cand intri intr-o functie publica, abandonezi pozitiile din mediul privat”.
Specialistul in consultanta. Ionel Blanculescu, ministru PSD si proprietarul unei firme de consultanta, ne-a explicat cum se manifesta, teoretic, conflictul de interese: „O persoana care este si ministru, si membru al unei societati comerciale care castiga o licitatie la un alt minister este in conflict de interese.
Chiar daca acel demnitar nu participa la procesul efectiv de consultanta, se pastreaza conflictul de interese”.
Specialistul in drept. Corneliu Turianu, profesor de drept si membru in Colegiul CNSAS, propus de presedintele Traian Basescu, a comentat fiecare caz in parte. Florin Georgescu – conflict de interese categoric.
Din postura in care a fost – deputat, apoi vice la BNR – interesele lui au fost in dezacord cu interesele statului. Ca deputat era seful Comisiei de finante-banci. Ca ministru, le-a dat ordonanta de scutire fiscala.
Mihai Catuneanu – conflict de interese evident. Theodor Stolojan – conflict de interese doar daca presedintia si-a dat acordul pentru ceva. Ca si consilier prezidential, Stolojan nu a avut competente decizionale.