Guvernul a aprobat prelungirea plafonării facturilor la electricitate și gaze

Guvernul va aproba în ședința de joi proiectul de ordonanță de urgență privind prelungirea plafonării facturilor la electricitate și gaze, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței.
„Aprobăm azi continuarea plafonării prețului energiei și gazelor, pentru a proteja populația și a susține economia. La energie, prelungim schema cu 3 luni, până la final de iunie, iar între timp venim cu măsuri pentru a mări volumele din piață, pentru ca prețul să rămână scăzut.
La gaze vom păstra plafonarea încă un an ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile”, a precizat Ciolacu.
Proiectul de OUG a fost discutat joi dimineață și în Consiliul Economic și Social. Patronatele și societatea civilă au dat aviz negativ, motivând că Guvernul nu a prevăzut și un buget pentru această măsură.
Patronatele au vizat negativ proiectul de OUG, acuzând Guvernul că vrea să facă protecție socială pe banii companiilor
CES nu a acordat un aviz unitar pentru acest proiect, întrucât nu a fost întrunită majoritatea necesară, astfel că s-a votat pe părți: patronatele și societatea civilă au dat aviz negativ, în timp ce sindicatele au avizat pozitiv propunerea, dar cu observațiile aduse de către patronate.
- „În legea bugetului pentru anul 2025 au fost prevăzute doar 3 miliarde de lei pentru plata subvențiilor acordate clienților finali pentru anul 2024 și 2025. Potrivit datelor centralizate la nivelul membrilor Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE, doar pentru anul 2024 necesarul estimat pentru decontarea reducerilor de preț este de aproximativ 5 miliarde lei pentru energie electrică și aproximativ 400 milioane lei pentru gaze naturale.
- Solicităm alocarea sumelor necesare, astfel încât să se asigure acoperirea integrală a schemelor de sprijin și plata restanțelor către furnizori”, a spus Alina Vereha, reprezentanta Federației Concordia în CES.
În plus, proiectul contravine Legii societăților comerciale și Legii concurenței, potrivit cărora este interzis oricărui comerciant să vândă produse sau servicii în pierdere.
Singura justificare legală pentru o astfel de măsură ar fi compensarea integrală a diferenței de către stat, cu o sursă clară de finanțare. În cazul în care compensarea nu se realizează la timp sau nu este completă, furnizorii ar putea invoca încălcarea principiilor concurenței și ar putea contesta legal măsura, a mai spus Vereha.
„Ministerele Finanțelor și cel al Justiției au venit cu observații pe care nu le regăsim în documentele transmise către CES”, a adăugat ea.
Reprezentanții Ministerului Energiei, respectiv secretarul general Constantin Saragea și consilierul Adrian Vintilă, care au participat la ședința CES, nu au răspuns care sunt aceste observații din partea celor două ministere avizatoare.
Cătălin Niță: Astăzi consumatorul „vulnerabil” are piscină și saună
La rândul său, Cătălin Niță, reprezentant al Federației Patronale a Energiei și vicepreședinte CES, a mai spus că Guvernul încearcă încă din 2013 să vină cu o legislație pentru protecția consumatorilor vulnerabili, s-au strâns zeci de miliarde de euro din supraimpozitarea companiilor, însă acei bani nu au ajuns niciodată la cei vulnerabili.
„În continuare acel consumator „vulnerabil” are piscină și saună”, a spus Niță.
Sursa foto: Dreamstime