Sari direct la conținut

În 2 cazuri din 10, polipii uterini se pot transforma în cancer. Dr. Carmen Negoescu Gândac, ginecolog MedLife: „Controalele anuale pot depista modificările cu risc”

În 2 cazuri din 10, polipii uterini se pot transforma în cancer. Dr. Carmen Negoescu Gândac, ginecolog MedLife: „Controalele anuale pot depista modificările cu risc”
Dr. Carmen Negoescu Gândac Foto: MedLife

Tulburările hormonale la femei sunt responsabile pentru o varietate de dezechilibre, atât în perioada fertilă, cât și la menopauză. De altfel, într-un top al celor mai frecvente probleme care le aduc pe femei la ginecolog sunt trei situații care au legătură cu anumite dereglări hormonale: polipii uterini, mastopatia fibrochistică și simptomele asociate premenopauzei și menopauzei. Pentru toate există soluții, dar e nevoie ca femeile să meargă la controale ginecologice regulate. Doar așa modificările se pot depista din timp, înainte să devină mai greu de tratat și chiar periculoase, cum e cazul polipilor uterini. „Aproximativ 20% din polipii uterini pot degenera spre cancer endometrial și nu e puțin lucru. Aici e problema pe care noi trebuie să o preîntâmpinăm: să nu se ajungă la cancer de endometru“, subliniază dr. Carmen Negoescu Gândac, medic primar obstetrică-ginecologie, specializat și în ecografie mamară și ecografie 4D, de la Hyperclinica MedLife Titan, din București.

Dezechilibrele hormonale ale femeilor pot avea legătură cu predispoziția genetică, cu anumite afecțiuni, dar și cu alimentația și cu o varietate de factori de mediu dificil de controlat, este de părere medicul ginecolog Carmen Negoescu Gândac. Unele dintre aceste dereglări se asociază cu simptome supărătoare, în timp ce altele pot fi premergătoare unor afecțiuni serioase, cum este cancerul de endometru sau pot duce la probleme de fertilitate.

Ce sunt polipii uterini și cum se manifestă

Polipii uterini pot fi depistați la orice vârstă, dar sunt mai frecvenți la femeile cu vârste între 30 și 40 de ani, precum și în perimenopauză. „De obicei, pacientele, dacă e să se prezinte cu simptome, acestea sunt sângerări între menstruații, menstruații mai abundente, de durată mai lungă și mai dureroase sau infertilitate, nu reușesc să rămână însărcinate“, explică medicul ginecolog.

Polipii sunt excrescențe ale mucoasei uterine, iar principalele cauze ale apariției lor sunt dezechilibrele hormonale, în special raportul dezechilibrat între estrogen și progesteron. Pot fi de dimensiuni mici și, uneori, dispar spontan, dar în unele cazuri, pot crește și în volum, determinând simptome supărătoare și chiar complicații.

Când trebuie înlăturați polipii uterini

Dacă polipii sunt mici și asimptomatici, medicul poate recomanda doar monitorizare. În cazul polipilor de dimensiuni mari sau asociați cu sângerări abundente și dureroase, se impune îndepărtarea lor prin histeroscopie, o procedură minim invazivă, realizată cu sedare, pentru confortul pacientei, dar și pentru un rezultat mai bun al intervenției.

20% din polipi se pot transforma în cancer

Un aspect extrem de important este potențialul malign al polipilor uterini. „Aproximativ 20% din polipii uterini pot degenera spre cancer endometrial. Aici e problema pe care noi trebuie să o preîntâmpinăm: să nu se ajungă la cancer de endometru“, avertizează dr. Carmen Negoescu Gândac.

Extirparea polipilor permite analiza lor histopatologică, esențială pentru depistarea eventualelor celule atipice sau canceroase.

Rolul echilibrării hormonale în prevenția polipilor uterini

Dezechilibrul dintre estrogen și progesteron este o cauză majoră a polipilor. Reglarea hormonală, fie prin medicație cu progesteron, fie prin metode nehormonale cu efect progesteronic, poate ajuta la prevenirea recurenței polipilor.

„Există situații în care administrăm tratamente cu progesteron pentru a regla menstruația și pentru ca pacienta să rămână însărcinată. Dacă pacienta nu-și mai dorește copii, cea mai eficientă metodă de tratament este un dispozitiv intrauterin cu progesteron cu eliberare lentă, care previne apariția polipilor și a cancerului de endometru“, explică medicul.

Controalele regulate pot preveni complicațiile polipilor

Controalele ginecologice regulate joacă un rol crucial în prevenirea complicațiilor legate de polipii uterini. Depistarea lor precoce, prin intermediul ecografiei transvaginale, permite tratamente eficiente, reducând riscul transformării acestora în cancer.

„Polipii se transformă într-un interval de câțiva ani în cancer. Femeile trebuie să fie conștiente că, prin controale regulate, pot preveni apariția unor probleme grave“, concluzionează dr. Carmen Negoescu Gândac.

Ecografii mamare, indiferent de vârstă

În topul celor mai frecvente probleme pe care le identifică medicul ginecolog la pacientele sale se numără și mastopatia fibrochistică, o afecțiune benignă a sânilor, pe care o diagnostichează, din fericire, mai des decât cancerul de sân, și care are legătură, de asemenea, cu dereglările hormonale.

Mastopatia fibrochistică este caracterizată prin prezența chisturilor și a țesutului fibros, care se pot simți la palpare ca niște noduli, asociați cu durere și sensibilitate. Mastopatia este strâns legată de fluctuațiile hormonale, în special de nivelurile ridicate de estrogen și scăzute de progesteron. Dezechilibrele hormonale pot favoriza retenția de lichide în țesutul mamar, ceea ce duce la apariția nodulilor și a durerilor ciclice. Componenta genetică are și ea un rol important în dezvoltarea mastopatiei și mai există și alte cauze care nu pot fi definite punctual, cum sunt factorii de mediu, precizează medicul.

Deși nu este o afecțiune periculoasă, mastopatia fibrochistică poate necesita monitorizare cu ajutorul ecografiei mamare și, uneori, ajustări hormonale pentru atenuarea simptomelor. Ecografiile mamare regulate, efectuate indiferent de vârstă, la un medic ginecolog specializat în astfel de investigații imagistice, sunt esențiale pentru a exclude alte patologii mamare și pentru a gestiona corect simptomele afecțiunii.

În plus, stilul de viață și factorii de mediu au un rol esențial în menținerea echilibrului hormonal și în prevenția afecțiunilor mamare. „Veganismul extrem poate fi o cauză: sunt persoane care consumă fitoestrogeni înlocuitori de proteină animală și pot dezvolta tumori mamare. Deci un consum excesiv de soia, de exemplu, se poate asocia cu astfel de tumori. Însă și unele produse cosmetice s-a dovedit că pot avea efecte estrogenice“, explică dr. Carmen Negoescu Gândac.

Tratamentul menopauzei trebuie să înceapă devreme

În ultimii ani, și modificările hormonale asociate menopauzei apar mai devreme, potrivit medicului ginecolog. „A mai scăzut vârsta la care se instalează menopauza. Pacientele vin la puțin peste 40 de ani pentru că încep să manifeste anumite simptome care le duc cu gândul la menopauză: bufeuri, probleme genito-urinare, care pot fi destul de inconfortabile, nu mai reușesc să se odihnească bine, sunt nervoase, nu se mai pot concentra la serviciu, încep să se îngrașe“, precizează dr. Negoescu Gândac.

Deși menopauza nu este o boală, ea se poate asocia cu anumite probleme de sănătate, iar cu ajutorul tratamentelor recomandate de medicul ginecolog, acestea pot fi preîntâmpinate și, în plus, poate fi prelungit considerabil echilibrul hormonal și, în același timp, vitalitatea și tinerețea femeilor.

„Din ce în ce mai multe femei vin devreme ca să primească recomandări cu privire la ce ar putea face ca să întârzie procesul de îmbătrânire sau, dacă menopauza s-a instalat deja, pentru a primi recomandări de tratamente sau de adjuvante pentru ca simptomele să fie mai ușor de suportat și să preîntâmpine problemele care vin odată cu instalarea menopauzei. Noi, ginecologii, nu deținem panaceul pentru menopauză sau pentru îmbătrânire, dar putem să le ajutăm pe femei și, împreună cu medici din alte specialități – endocrinolog, cardiolog, diabetolog, dar și nutriționști, dieteticieni, antrenori de fitness – etc. reușim să aducem echilibru în viața femeilor la premenopauză și menopauză. Sunt femei care fac terapie de substituție și se mențin tinere și în formă și nu le dai vârsta nici fizic, nici mental, nici psihologic. Pot să arate și cu 20 de ani mai tinere și să fie foarte în formă din toate punctele de vedere“, detaliază medicul ginecolog.

Însă pentru ca efectele benefice ale acestor tratamente să fie maxime, iar efectele adverse – minime, este important ca femeile să meargă la consultul ginecologic într-un interval de cel mult un an de la instalarea menopauzei.

„Femeile nu se mai resemnează, nu mai consideră că menopauza este un dat și că trebuie să fie egală cu îmbătrânirea și de aceea se documentează și vin devreme la medic, iar eu încerc să le ajut cât de mult pot individualizat“, spune dr. Negoescu Gândac. De altfel, relațiile pe care medicul ginecolog o leagă cu pacientele sale este de lungă durată și multe sunt chiar relații de suflet. „Sunt paciente care au plecat din țară și, când revin, le e drag să vină în vizită cu copilul lor. M-a emoționat foarte mult o pacientă care a venit cu băiatul pe care l-a născut cu mine și băiatul avea peste 10 ani, mi-a oferit flori și pacienta a vrut să mi-l prezinte în semn de mulțumire. Așadar, important este să fim deschiși, nu să fie o relație rece, rigidă“, conchide dr. Carmen Negoescu Gândac.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback