Sari direct la conținut

Înarmarea Ucrainei: Cât de mare a fost ajutorul militar trimis de SUA, ce tipuri de arme au fost livrate și cât poate rezista Ucraina fără sprijin american

HotNews.ro
Înarmarea Ucrainei: Cât de mare a fost ajutorul militar trimis de SUA, ce tipuri de arme au fost livrate și cât poate rezista Ucraina fără sprijin american
Artilerie autopropulsată în Ucraina Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Președintele Donald Trump a oprit livrările programate de ajutor militar pentru Ucraina după întâlnirea tensionată cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski din Biroul Oval, de săptămâna trecută. Aliații occidentali ai Ucrainei anticipează că Ucraina ar putea menține efortul actual de luptă câteva săptămâni înainta ca stoparea livrărilor să afecteze operațiunile militare, scrie CNN.

SUA sunt principalul donator pentru Ucraina, valoarea ajutorului fiind de cel puțin 123 de miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse. Din această sumă, 69 de miliarde reprezintă ajutorul militar, adică 56%, potrivit datelor Institutului Kiel pentru Economie Mondială, un think tank german care urmărește îndeaproape ajutorul primit de Ucraine de la începutul războiului.

Ucraina poate pierde 40% din necesarul de armament

Până acum, SUA au contribuit cu circa 40% din ajutorul livrat Kievului, o parte egală revenind UE, fie prin ajutorul furnizat individual de statele membre, fie prin intermediul instituțiilor europene. În ce privește ajutorul militar, cota SUA este de aproape jumătate.

Astfel, SUA a furnizat ajutor de 122,8 miliarde, dintre care 69 de miliarde ca ajutor militar. În cazul UE, valoarea totală este de 121,7 miliarde, ponderea asistenței militare având o valoare de 50,1 miliarde.

Ucraina și-a mărit producția internă de echipament militar, inclusiv prin fabricarea de drone și muniție de artilerie. Săptămâna aceasta, premierul Ucrainei Denis Șmihal a spus că țara sa produce mai bine de 30% din echipamentul și muniția de care are nevoie pentru a se apăra.

Zelenski a spus că livrările militare primite din partea SUA acoperă circa 40% din necesitățile de apărare, în timp ce restul de 30% este primit de la alte țări, cele mai multe fiind țări europene.

În ultimele zile, Europa s-a angajat să consolideze sprijinul pentru Kiev pe măsură ce politica externă americană ia un nou curs. Marți, UE a anunțat că va permite țărilor membre să împrumute 158 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare și furnizarea de armament către Ucraina.

Ce tipuri de armament au trimis americanii

Până acum, SUA a trimis Ucrainei, sisteme de apărare aeriană, drone, lansatoare de rachete, radare, tancuri și arme anti-tanc.

  • Armele anti-tanc: Din primele zile ale războiului, SUA au livrat Ucrainei lansatoare de grenadă anti-tanc Javelin. Acestea s-au dovedit crucială în oprirea coloanelor de tancuri și blindate care înaintau către Kiev și alte mari orașe.
  • Muniție de artilerie: Într-un război în care liniile frontului au fost relativ statice, artileria a avut un rol mare în a limita pierderile teritoriale ale Ucrainei. În pofida știrilor despre roiuri de drone și bombe cu planare, războiul a fost în mare parte un duel de artilerie. SUA au trimit circa 3.000.000 de proiectile de 155 mm de la începutul războiului
  • Lansatoare de rachete ghidate: Rachetele cu rază medie de acțiune au avut un impact imediat, lovind centrele de comandă rusești, depozite de muniție ș.a. Ucraina le-a folosit pentru a lovi o puternică concentrare de trupe rusești la Makiivka, în ianuarie 2023.
  • Vehicule blindate: SUA au trimis Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, transportoare blindate Stryker și tancuri M1 Abrams. Acestea au avut deseori nevoie de reparații, iar stoparea lanțului de mentenanță ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a folosi acest tip de armament.

SUA au livrat în baza unui act normativ adoptat în august 2021 care permite președintelui să extragă armament pentru Ucraina direct din stocurile armatei americane. Această metodă a fost utilizată de 55 de ori, valoarea ajutorului militari fiind de 31,7 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Departamentului de Stat.

Stoparea fluxului ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, un oficial de la Kiev avertizând că țara sa ar putea rămâne fără proiectile de artilerie în mai sau iunie.

SUA conduce la capitolul livrări de armament greu

Deși UE ar putea suplini unele lipsuri, există armament pe care doar SUA îl poate furniza, precum sistemul Patriot de apărare anti-aeriană, care s-a dovedit deosebit de eficient în distrugerea rachetelor balistice rusești. SUA controlează licențierea și producția acestui sistem și a rachetelor sale.

Un oficial ucrainean a afirmat că stocurile Kievului de rachete Patriot s-ar putea epuiza în câteva săptămâni, deși este neclar când rachete are Ucraina în momentul de față sau dacă unele erau deja în drum din SUA către Ucraina.

SUA a depășit UE îndeosebi în ce privește livrările de armament greu. Astfel, Washingtonul a trimis cele mai multe obuziere, sisteme de rachete antiaeriene și lansatoare multiple de rachete. Doar în ce privește tancurile, SUA sunt depășite de către Polonia.

Va fi foarte greu pentru aliații europeni ai Ucrainei să umple găurile lăsate de sistarea armamentului american, arată CNN. În 2023, cheltuielile militare totale ale celor 27 de state UE și ale Marii Britanii au fost de 388 de miliarde de dolari, în timp ce SUA au cheltuit de peste două ori mai mult, adică 916 miliarde.

INTERVIURILE HotNews.ro