INTERACTIV Motivele pentru care jumătate din populația globului va ajunge mioapă în următorii 30 de ani
- Redactia Hotnews
Decisiv pentru cum se va vedea lumea prin ochii adulților de mâine e cum se joacă copiii de azi. Creșterea uriașă a ratelor de miopie are foarte mare legătură și cu timpul petrecut în aer liber.
Deși normele de parenting modern dictează că ecranele sunt de evitat, mai ales când copiii sunt foarte mici, discuția despre cum s-a răspândit miopia ne arată că nu e de ajuns. Dincolo de a nu le da copiilor telefonul în mână, trebuie să iasă cât mai mult din casă.
Miopia e o afecțiune oculară în care razele de lumină care intră în ochi paralel cu axa optică sunt focalizate în fața retinei, în loc să fie focalizate pe retină. Acest lucru este determinat, de obicei, de forma alungită a globului ocular.
Cauzele sunt variate și nu putem să indicăm cu exactitate una dintre ele drept principal factor. În anii ’60, când studiile pe gemeni au arătat că gemenii identici aveau mai multe similitudini în manifestarea și prevalența miopiei decât frații obișnuiți, factorul genetic a fost dat tot mai des ca posibilă explicație pentru apariția miopiei.
Pe urmă, la începutul secolului al XX-lea, experții s-au raliat în jurul ideii că miopia era cauzată de „munca de aproape”.
Astăzi, oamenii de știință susțin că miopia este determinată de mult mai mulți factori. Genetica este și ea importantă, dar nu e singurul factor. Chiar mai importantă pare să fie rutina noastră zilnică – în special cât de mult timp ne petrecem făcând muncă ce necesită atenție și cât stăm înăuntru.
Timpul petrecut în aer liber contribuie semnificativ la felul în care se formează globul ocular. Expunerea la lumina naturală formează dezvoltarea globului ocular. Fără lumină naturală suficientă, acesta se alungește. Deși poate părea o problemă banală, miopia poate avea urmări mult mai grave, pentru tot restul vieții. Studii recente arată că aceasta este una dintre cauzele majore ale orbirii permanente în multe părți ale Europei și Asiei.