Sari direct la conținut

Lista măsurilor anunțate de Ilie Bolojan pentru „reducerea cheltuielilor bugetare la Senat”: de la desființare de posturi, până la micșorarea numărului de mașini

Ilie Bolojan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un memorandum transmis Biroului Reunit al Senatului, Ilie Bolojan detaliază toate modificările pe care vrea să le implementeze pentru „reorganizarea activității Senatului României și reducerea cheltuielilor bugetare”: posturi reduse de la 796 la 618, flota de mașini și cota de combustibil, micșorate și ele cu 20%.

În documentul prezentat miercuri de noul președinte al Senatului este prevăzută reorganizarea cabinetelor senatorilor cu funcții de conducere în Biroul Permanent pentru „asigurarea continuităţii activității şi a funcționalității cabinetelor, dar și conferirea posibilității pentru demnitari de a lucra cu personal propriu, angajat pe durata mandatului, pe funcţii contractuale alocate la nivelul cabinetului”. 

Concret, se va aloca un număr fix de posturi la fiecare cabinet care deservește activitatea unui membru al Biroului Permanent, după următorul algoritm:

  • 1 post de funcționar public parlamentar la fiecare cabinet, care asigură continuitatea activității;
  • 2 posturi de personal contractual pe perioada mandatului membrului Biroului permanent angajat la propunerea acestuia.

Din această reorganizare va rezulta o reducere de 17 posturi, se precizează în document. 

Va fi reorganizată și activitatea angajaților din subordinea președintelui Senatului. Aici vor fi menținute structurile existente, dar vor fi alcătuite dintr-o funcție de conducere, un funcționar public parlamentar și un angajat adus pe perioada mandatului președintelui Senatului. Din această reorganizare va rezulta o reducere de 5 de posturi.

„Grupurilor parlamentare li se repartizează câte un post la care se adaugă o cotă de un angajat la 2,5 senatori, rezultând astfel o reducere de 7 posturi (cota actuală era 1 angajat la un număr de 1,75 senatori)”, se mai arată în document. 

Număr fix pentru fiecare comisie parlamentară: 36 de posturi desființate 

În documentul întocmit de Ilie Bolojan se precizează că „personalul angajat la grupurile parlamentare va avea fie statut de funcționar public parlamentar, fie, pe perioada mandatului liderului, personal contractual”. 

Un alt loc de unde se vor desființa posturi sunt comisiile parlamentare. Va fi redus numărul angajaților alocați fiecărei comisii raportat la activitatea din legislatura 2020-2024. 

Din această reorganizare va rezulta o reducere de 36 de posturi. În plus, va fi redus cu două posturi și numărul secretarilor generali adjuncți. 

Scade și numărul șoferilor pentru parlamentari

Ilie Bolojan mai vrea și „comasarea a două  direcții generale și implicit crearea  unor structuri mai eficiente, cu accent pe controlul cheltuirii banului public, dar și asigurarea fluxurilor corecte de activitate”. 

În plus, este prevăzută și reducerea numărului de șoferi pentru parlamentari și micșorarea numărului de mașini, precum și a cotei de combustibil. Modificările anunțate:

  • alocarea unui autoturism cu şofer la 10 senatori aparţinând unui grup parlamentar, în comparaţie cu proporţia de 1 autoturism la 8 senatori în prezent (excluzând din numărul de membri ai grupurilor, senatorii care beneficiază de autoturism de serviciu cu şofer conform funcţiilor deţinute în structuri ale Senatului);
  • reducerea autoturismelor cu şofer pentru anumite posturi şi reorganizarea autoturismelor de permanenţă în ture.

Din această reorganizare va rezulta o reducere de 24 de posturi.

„Prin reducerea a 178 de posturi, organigrama propusă va asigura minimal funcţiile necesare unei funcţionări a serviciilor Senatului, implicând creşterea responsabilităţilor şefilor de servicii şi birouri, desfiinţarea unor posturi de secretari generali adjuncţi, a unor direcţii generale, direcţii, servicii şi birouri, comasarea atribuţiilor mai multor structuri”, se arată în documentul transmis de Ilie Bolojan către Biroul Permanent al Senatului  României. 

Denumire structuraOrganigrama actualaOrganigrama propusaReducere
Secretari generali adjuncţi42-2
Direcţii generale64-2
Direcţii1716            -1 
Servicii 2516-9
Birouri913+4
TOTAL6151-10

Numărul de posturi va fi redus cu 178: 

Nr
Denumirea structurii
Numar de posturi propuse a fi  reduse
1Structuri din subordinea Preşedintelui5
2Cabinet Secretar general3
3Direcţia generală cooperare parlamentară externă14
4Direcţia generală control intern şi economic (rezultată din comasarea a doua direcţii generale DGCJSI si DGE)15
5Direcţia generală legislativă42
6Direcţia generală administrare patrimoniu41
Directia secretariat general28
7Direcţia presă, comunicare şi promovare activitate parlamentară 6
8Direcţia resurse umane şi salarizare8
9Direcţia informatizarea activităţii parlamentare5
10Serviciul pentru dezvoltare (devenit serviciu cf. prev. Lege 296 /2023)6
11Serviciul juridic2
12Biroul audit1
Secretari generali adjuncţi2
TOTAL178

„O parte din  posturile vacante disponibile în prezent vor fi transformate în posturi de natură contractuală pe perioadă determinată, prevăzute la cabinetele demnitarilor, pe perioada mandatului în structurile de conducere ale Senatului. Astfel, în final, după definitivarea reorganizării, va rezulta un aparat de lucru cu 618 posturi bugetate și 178 de posturi desființate”, conform documentului. 

Reducerea cheltuielilor cu salariile se va realiza prin reducerea personalului angajat în serviciile Senatului cu aproximativ 24% din posturile existente. În plus, va fi eliminată și o indemnizație: 

  • indemnizația acordată coordonatorilor (39 de funcții remunerate la nivel de șef birou) de la comisii comune, comisii permanente ale Senatului, secretariatul Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, cabinetele membrilor Biroului permanent precum și de la compartimentelor secretarilor generali  adjuncți, prin modificarea Hotărârii Biroului Permanent nr. 26 din 12.09.2023. 

Liderul PNL vrea micșorarea cotelor lunare alocate pentru autoturisme, microbuze și autoutilitare cu aproximativ 20% și să fie utilizate un număr mai mic de mașini de către parlamentari. 

O altă măsură anunțată de Ilie Bolojan este implementarea accesului în Senat cu cartela electronică pentru angajați, pentru a se putea verifica dacă aceștia vin sau nu la muncă. „Am constatat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit. Sens în care și aici trebuie luate măsuri. Cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, să avem un personal profesionist, în așa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituție care dă un exemplu”, a argumentat liderul PNL.

INTERVIURILE HotNews.ro