#medicibuni Dr. Cătălin Magan, neurochirurg, despre o tânără cu fractură de coloană: „A ajuns la noi complet paralizată, am operat-o de urgență la MedLife Humanitas, iar acum a început să-și miște picioarele”
- Smile Media
Unele dintre cele mai spectaculoase schimbări de viață se produc în urma intervențiilor de neurochirurgie spinală. Să ne imaginăm, de exemplu, cazul Alinei Negru care, după 14 ani de dureri chinuitoare din cauza unei coloane extrem de curbate, a fost operată de echipa de neurochirurgi de la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj și nu doar că nu mai are dureri, dar este mai înaltă cu 5 centimetri. Sau cazul unei tinere de 20 de ani care, în urma unui accident, a suferit o fractură a coloanei și a crezut că va rămâne paralizată toată viața. După ce a fost operată de urgență de echipa de neurochirurgi de la MedLife Cluj, la un an și jumătate, a început să-și miște picioarele, deși la momentul respectiv nu avea nicio speranță de recuperare. „Noi aici, pe lângă bolile degenerative ale coloanei vertebrale, tratăm cazuri complexe: diformități, traumă, tumori, și le operăm frecvent, pentru noi sunt oarecum normale, nu mă gândesc la ele ca fiind ceva ieșit din comun“, spune dr. Marius Cătălin Magan, medic specialist neurochirurg, membru al echipei de neurochirurgie de la Spitalul MedLife Humanitas.
Pacienți cu dureri puternice de spate, cu membre amorțite sau chiar cu pareze, pacienți cu coloana deformată sever sau afectată de tumori și pacienți cu fracturi ale coloanei vertebrale – sunt cazuri pe care echipa de neurochirurgi de la Spitalul MedLife Humanitas le operează frecvent, iar rezultatele de multe ori schimbă vieți. Cazuri locale, din Cluj-Napoca, dar și venite din alte zone ale țării, ba chiar cazuri ale unor pacienți consultați și operați inițial la clinici din afara țării. Expertiza specialiștilor, precum și dotările – sistemul de imagistică robotică mobilă, augmentare virtuală și chirurgie robotică Brainlab Loop-X & Cirq fac posibilă, la Cluj, soluționarea și tratarea unor probleme care uneori par fără rezolvare.
Sunt zile în care echipa operează doi pacienți cu hernie de disc și unul cu o tumoră la nivelul coloanei, de exemplu. Totuși, „de departe cea mai frecventă problemă cu care pacienții ajung la neurochirurg o reprezintă patologia degenerativă, adică bolile determinate de îmbătrânirea coloanei vertebrale, de îmbătrânirea fiziologică și de stresul mecanic la care este supusă coloana vertebrală. Modificările acestea se transpun în stenoze, adică în îngustări ale canalului lombar, care comprimă măduva și/sau nervii spinali de la nivelul coloanei vertebrale. Aceste probleme de îmbătrânire a coloanei pot afecta toate etajele coloanei vertebrale, de la nivel cervical până la nivel lombar“, explică dr. Marius Cătălin Magan, medic specialist neurochirurg.
„Câțiva ani de lucrat într-o multinațională pot fi suficienți ca să îmbătrânească prematur coloana“
În ultimii ani, s-a demonstrat că îmbătrânirea coloanei nu are neapărat legătură cu vârsta. „Este vorba despre un proces continuu. Sigur, intră în calcul și bagajul genetic al fiecărui individ, peste care se suprapun mediul de viață, factorii externi, care pot grăbi acest proces. Spre exemplu, sedentarismul, obezitatea, fumatul reprezintă factori care determină o îmbătrânire precoce a coloanei vertebrale. Astfel, am ajuns să tratăm pacienți cu hernii de disc de la vârste din ce în ce mai fragede, din a doua, a treia decadă de vârstă“, subliniază dr. Magan.
O categorie prevalentă în acest sens o reprezintă persoanele care lucrează în corporații, care petrec foarte mult timp pe scaun, la birou, în special IT-știi, spune neurochirurgul. „Câțiva ani de lucrat într-o multinațională și stat pe scaun continuu pot să fie suficienți ca să îmbătrânească prematur coloana. Din acest tablou face parte și bagajul genetic, pe care nu avem cum să-l evaluăm întocmai. Dar și fumatul, de exemplu, grăbește degenerarea coloanei vertebrale. Prin definiție, fumătorii au o stare de hipoxie, adică o oxigenare mai redusă a sângelui. Discurile intervertebrale, care sunt țesuturi nevascularizate, se hrănesc prin difuziune din platourile vertebrale. Asta înseamnă că la nivelul acelui țesut ajunge și mai puțin oxigen, ajung și mai puțini nutrienți în cazul unui fumător decât în cazul unui nefumător, iar problema lui va degenera“, explică medicul.
Cum se tratează tumorile vertebrale
Coloana vertebrală este unul dintre situsurile anatomice afectate cel mai frecvent de metastaze în diferite forme de cancer. „E dificil să cuprindem toate situațiile într-o explicație generală a beneficiilor intervențiilor chirurgicale în tumorile coloanei vertebrale. Întotdeauna trebuie practicată o medicină croită pe pacient. Majoritatea metastazelor vertebrale se pot opera, sunt diferite tehnici, de la tehnici minim invazive care presupun doar o ablație cu radiofrecvență, cimentarea corpului vertebral, până la intervenții complexe de spondilectomie, adică de înlocuire a întregului corp vertebral și stabilizarea coloanei vertebrale 360 de grade: și din față, și din spate, până la intervenții chirurgicale în scop paliativ – intervenții pentru prevenția unui deficit neurologic imediat sau pentru atenuarea durerii“, spune specialistul.
Traumatismele coloanei, frecvente la schi și vara, la piscină
Printre cele mai frecvente cauze ale traumatismelor de la nivelul coloanei vertebrale care necesită și intervenție chirurgicală se numără accidentele rutiere, accidentele de muncă, căderile de la alt nivel, accidentările sportive – la schi, sau vara, după săriturile în apa mai puțin adâncă.
Însă nu toate traumatismele coloanei au nevoie de operație. „Sunt fracturi care destabilizează coloana și fracturi care nu o destabilizează. Acelea care nu destabilizează coloana le tratăm de obicei cu antialgice minore, cu repaus, cu aplicații locale de unguente cu diclofenac, eventual imobilizare într-un corset sau un guler cervical pentru o perioadă scurtă de timp. Fracturile care pot avea indicații operatorie pot să fie fracturi care afectează elementele neurologice cum sunt măduva spinării, nervii din canalul rahidian. Acelea, în funcție de gravitatea lor, reprezintă o urgență chirurgicală și, de obicei, trebuie tratate în cel mai apropiat centru care are expertiza necesară să le trateze. Mai sunt și fracturile care destabilizează coloana vertebrală, nu afectează elementele neurologice și sunt cazuri care pot beneficia de o amânare de câteva zile până la intervenție“, explică neurochirurgul.
Uneori, nu e nevoie de un impact puternic asupra coloanei pentru a o fractura și a o destabiliza. Medicul Cătălin Magan oferă exemplul pacienților vârstnici, cu spondilită anchilozantă, în cazul cărora un traumatism mic poate să provoace pagube uriașe. La vârstnici, care au o coloană osteoporotică, spondilitică, pot să apară fracturi și la velocități mai mici. „Sunt pacienți osteoporotici care își fracturează coloana fiindcă au căzut în fund, în casă, de la propria lor înălțime“, exemplifică specialistul.
Satisfacția de a face echipă cu robotul
Una dintre noutățile majore în domeniul neurochirurgiei o reprezintă sistemul robotic BrainLab. Spitalul MedLife Humanitas a fost primul centru din România care a integrat această tehnologie de ultimă generație în practica neurochirurgicală, în timp ce la nivel european sunt doar 20 de centre de amploare similară, iar la nivel global, doar 60.
„Robotul chirurgical este un instrument în mâna chirurgului, care crește foarte mult acuratețea actului chirurgical și care ne ajută să plasăm anumite implanturi cu o marjă de eroare de maximum 1 milimetru. În chirurgia spinală, se poate folosi în tot spectrul de boli, atunci când este necesar să refacem stabilitatea coloanei vertebrale, prin anumite implanturi – șuruburi, tije pe care le montăm la nivelul coloanei. Aceste implanturi se realizează de-a lungul unor coridoare osoase care sunt în vecinătatea măduvei, a nervilor, a structurilor vasculare, iar noi avem un șurub cu diametrul de 6 milimetri pe care trebuie să-l poziționăm la un anumit unghi, pe o anumită direcție, într-un canal osos de 7 milimetri. E nevoie de o precizie extraordinară! Și atunci, pentru siguranță maximă, putem folosi robotul“, detaliază specialistul.
Tehnologia robotică aduce, așadar, o precizie mult mai mare comparativ cu intervențiile clasice, scurtează timpul operator, scurtează nevoia de a traumatiza țesutul – se pot monta implanturi pe o incizie foarte mică, ceea ce conduce la o recuperare mult mai rapidă a bolnavului, scade foarte mult durerea postoperatorie, riscul de infecție este scăzut, durata de spitalizare este mai mică. „Avem pacienți cărora le facem intervenții de stabilizare cu robotul și pe care-i externăm a doua zi“, spune medicul.
„Legătura cu pacientul trebuie să fie onestă“
Cazuri dificile, complexe, recuperări importante, în toate situațiile, legătura cu pacientul este una extrem de importantă, consideră dr. Magan. Empatia este esențială, dar „empatia nu înseamnă să plângi împreună cu bolnavul, ci înseamnă ca medicul să fie onest cu el încă de la început. Onest cu afecțiunea lui, onest în ceea ce privește capacitățile tale de chirurg, de practician. Pacientul trebuie să știe care îi sunt opțiunile cu riscurile și cu beneficiile fiecăreia. Așadar, empatia, din punctul meu de vedere, înseamnă să-ți înțelegi pacientul, să fii atent când vorbește, să-l ajuți, în măsura în care se poate, să-și înfrunte fricile legate de actul medical“, explică medicul.
Iar pentru a fi un medic bun, pe lângă empatie, dr. Magan enumeră profesionalismul și capacitatea de a fi la curent cu toate noutățile din specialitatea lui.
***
Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife