#medicibuni – Dr. Mihaela Steriu, MedLife: „Unele dintre bolile cu transmitere sexuală sunt incurabile. Prevenția are un rol primordial!“
- Smile Media
Tinerii români nu au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile și bolile cu transmitere sexuală, potrivit studiului recent solicitat de MedLife, care arată că 90% dintre tineri se află în această situație. 2 din 10 participanți nu cunosc efectele pe termen lung ale infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală (BTS) și doar 37% dintre respondenți s-au testat cel puțin o dată pentru BTS de la începerea vieții sexuale. „Toate bolile cu transmitere sexuală sunt ingrijorătoare, pentru că afectează sănătatea unui individ în diverse grade, unele dintre ele putând evolua până la stadiul de incurabil, cum este infecția cu HIV“, atrage atenția dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cercetător științific, de la Hyperclinica MedLife Grivița.
Numărul infecțiilor cu transmitere sexuală a crescut în Europa în 2022 comparativ cu 2021, indicând o proporție cu 48% mai mare pentru cazurile identificate cu gonoree, 34% în cazul sifilisului și 16% în cazurile de Chlamydia. În România, în 2022, s-au înregistrat cu 57,8% mai multe cazuri de sifilis față de 2021, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), România fiind încă una dintre țările cu incidență crescută pentru sifilis în rândul țărilor Uniunii Europene.
„În rutina de fiecare zi, cel puțin 4 sau 5 paciente se adresează cu simptomatologie sugestivă pentru BTS, care implică în primul rând scurgerile vaginale anormale, durerea pelvină spontană sau la contactul sexual, sângerări în afara perioadei menstruale sau disconfortul la urinare”, a precizat dr. Mihaela Steriu, medic ginecolog MedLife.
Cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală în România
Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papilloma uman (HPV), infecție cu transmitere sexuală, care poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, precum cancerul de col uterin.
„În acest moment, în România, pe locul I se află infecția cu HPV, cu o incidență aș spune, epidemică, întrucât aproximativ două treimi dintre testări sunt pozitive pentru tulpini HPV cu risc înalt”, a subliniat dr. Mihaela Steriu.
Într-un top al celor mai frecvente boli cu transmitere sexuală depistate de dr. Steriu, pe primul loc, cu o pondere de aproximativ 70% se află infecția cu HPV, tăcută, asimptomatică. „Locul al doilea este ocupat de Ureaplasma urealyticum, patogen cu exprimare genitală zgomotoasă, manifestată prin durere pelvină sau la contactul sexual, secreție vaginală abundentă, sângerare spontană intermenstruală sau sângerare la atingerea colului uterin. Locul al treilea este ocupat de bacteriile gram negative, având, de asemenea, manifestări clinice cu caracter acut, care grăbesc programarea la medic”, enumeră dr. Mihaela Steriu.
19% dintre femei nu știu că există infecții cu transmitere sexuală care pot duce la dezvoltarea cancerului
Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces datorate cancerului la femeile de pe tot Globul îl reprezintă cancerul de col uterin. România înregistrează cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin, la nivel european. În 2022, în țara noastră, incidenţa era de 32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai ridicată decât în Finlanda – 6,4 /‰00 femei, conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare.
Cu toate acestea, 31% dintre tineri încă nu dețin informații legate de infecția HPV, lucru care este îngrijorător, în condițiile în care această infecție este principala sursă a cancerului de col uterin, a treia cea mai răspândită formă de cancer din România. Potrivit studiului MedLife, deși infecțiile cu transmitere sexuală cresc riscul de cancer în zonele genitale, anale și orale, acest risc este mai puțin asociat cu BTS, în special de bărbați și de tinerii de 16-18 ani.
Nici femeile nu stau bine la acest capitol, 19% dintre reprezentantele sexului frumos chestionate nu știau că există infecții cu transmitere sexuală care pot duce la dezvoltarea cancerului.
Tinerii, la fel de îngrijorați de contractarea unei infecții cu transmitere sexuală și de apariția unei sarcini
„Sănătatea este importantă și trebuie prețuită. Unele dintre bolile cu transmitere sexuală sunt incurabile (de exemplu, infecția cu HPV, hepatită cu virus B sau C, herpesul genital), iar altele au consecințe nefaste pe termen lung, ducând la infertilitate, morbiditate maternă, fetală sau neonatală”, a explicat medicul ginecolog.
Însă 19% din femeile chestionate în studiul MedLife nu știau că infecțiile cu transmitere sexuală pot duce la infertilitate. Nivelul de îngrijorare cu privire la posibilitatea de a contracta o BTS este destul de scăzut în rândul tinerilor din România. Problema contractării BTS creează aproape la fel de multă îngrijorare (36%) ca posibilitatea apariției unei sarcini (38%), în cazul unui act sexual neprotejat.
„Este în beneficiul pacientelor discuția cu medicul de familie sau cu medicul specialist, prin care acestea pot fi informate despre modalitățile de prevenție prin vaccinare (ca, de exemplu, vaccinarea HPV sau contra hepatitei cu virus B). Metodele de barieră de tipul diafragmei sau al prezervativului nu au eficiență de 100%, este importantă și igiena riguroasă, dar mai ales cunoașterea partenerului. Prevenția are un rol primordial, nu numai în BTS!”, a atras atenția dr. Steriu.
Medicul ginecolog a constatat că vârsta la care fetele din România încep viața sexuală a scăzut în ultima perioadă către 15-16 ani, astfel că le-ar prinde bine câteva îndrumări.
„Tinerii au nevoie să dezvolte o inteligență emoțională și socială care să le permită conturarea unui caracter frumos, cu o gândire logică și sănătoasă. Este benefic să aleagă persoane de calitate în viață, cu care să construiască relații bazate pe respect și alături de care să se dezvolte împreună în armonie. Pentru aceste idealuri, tinerii trebuie să știe că alături le sunt părinții, dascălii și noi, medicii”, a punctat dr. Mihaela Steriu.
Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, MedLife a lansat două pachete de analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală: Testat e Hot (de bază și extins). Pachetele includ o gamă variată de teste specifice, care acoperă principalele infecții cu transmitere sexuală, precum HIV, sifilis, Chlamydia, gonoreea și nu numai. În plus, până pe data de 11 august 2024, pachetele pot fi accesate cu un discount de 20% de participanții la Electric Castle sau la Summer Well și prezintă brățara sau biletul de festival la recepția unităților.
***
Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife