Sari direct la conținut

#medicibuni Prof. dr. Ciprian Duță, chirurg la Spitalul MedLife Medici’s Timișoara: „Medicina modernă presupune nu doar să-i fie prelungită viața pacientului cu cancer, dar să i se ofere și șansa la o viață normală”

#medicibuni Prof. dr. Ciprian Duță, chirurg la Spitalul MedLife Medici’s Timișoara: „Medicina modernă presupune nu doar să-i fie prelungită viața pacientului cu cancer, dar să i se ofere și șansa la o viață normală”
Prof. dr. Ciprian Duță Foto: MedLife

Chirurgia oncologică nu mai înseamnă doar îndepărtarea cancerului, ci este esențial ca intervenția chirurgicală să-i mențină pacientului o calitate a vieții superioară, subliniază prof. dr. Ciprian Duță, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgie minim invazivă laparoscopică și robotică, de la Spitalul MedLife Medici’s din Timișoara. Chirurgia minim invazivă tocmai asta reușește: să ofere, pe lângă tratarea corectă a cancerului, o viață lungă și bună pacienților. „Medicina modernă presupune nu doar să-i fie prelungită viața pacientului, dar să i se ofere și șansa la o viață normală, nu să i se prelungească viața ca să se chinuie“, spune prof. dr. Ciprian Duță, autorul unei liste lungi de intervenții minim invazive realizate în premieră națională și regională.

Vârsta la care apare cancerul a scăzut – o arată statisticile internaționale, dar e o realitate cu care se confruntă și medicii în spitalele din România. Prof. dr. Ciprian Duță, chirurg specializat în chirurgia oncologică, spune că scăderea vârstei pacienților cu diverse tipuri de neoplasme este, într-adevăr, o evidență în prezent: „Sunt pacienți chiar foarte tineri diagnosticați cu cancer. Nu sunt cazuri frecvente, totuși, dar incidența este mai mare decât raritățile din trecut“. Cauzele cele mai comune sunt legate de stilul de viață – alimentație, sedentarism, poluare – și de factorii genetici.

Vestea bună a medicilor care tratează cancerul zi de zi este că un pacient oncologic diagnosticat în stadiu incipient, operat și tratat corect va avea o speranță de viață semnificativă. „Dacă i se oferă această speranță de viață semnificativă înseamnă că un element important pentru viitorul lui este calitatea vieții. Vă dau un exemplu: să luăm scenariul în care un bărbat de 50 de ani are nevoie de o operație pentru cancer de rect. Dacă în urma chirurgiei are nevoie de o colostomă definitivă, calitatea vieții lui scade. La fel, menținerea funcțiilor – urinară, sexuală – este un element important pentru calitatea vieții pacienților. În cadrul unei intervenții deschise pentru astfel de afecțiuni, este puțin probabil să identifici nervii din pelvis, care vor fi angrenați în piesă (n.r. – în tumoarea care va fi excizată). Cu ajutorul robotului, acești nervi se văd perfect, astfel că riscul de a-i afecta în timpul operației scade considerabil“, explică prof. dr. Ciprian Duță.

„Chirurgia nu mai intră în discuție fără abord minim invaziv

Prof. dr. Duță este unul dintre pionierii chirurgiei minim invazive în România. Din 1993, de când operează laparoscopic, și din 2015, de când efectuează intervenții cu robotul da Vinci, are o listă lungă de premiere chirurgicale naționale și regionale – de la prima apendicectomie transvaginală din țară, în 2007, la prima histerectomie radical robotică (premieră regională în 2015) și prima esofagectomie robotică în 2017.

„Din punctul meu de vedere, chirurgia nici nu mai intră în discuție fără abord minim invaziv. Sunt o serie de afecțiuni – destul de multe la ora actuală, în cazul cărora abordul minim invaziv este considerat standardul de aur. Vorbim despre intevenția de îndepărtare a colecistului, apendicelui, operația de hernie hiatală, pentru boala de reflux gastro-esofagian. Pentru unele, chirurgia robotică este gold standard, cum este cazul cancerului de prostată. Suprarenalectomia – excizia glandelor suprarenale, de asemenea se efectuează minim invaziv“, precizează specialistul.

Necesitatea screeningului și a prevenției

Totuși, una dintre condițiile care cresc șansele ca pacienții oncologici să beneficieze cu succes de chirurgia minim invazivă o reprezintă depistarea cancerului în stadii incipiente. De aceea, discuția despre tratamentul cancerului trebuie să vizeze și necesitatea măsurilor de screening, de prevenție. Un exemplu este cancerul esofagian – prof. dr. Duță a efectuat în 2017 prima esofagectomie exclusiv robotică, fără toracotomie (deschiderea toracelui). Însă o astfel de intervenție se poate realiza doar în stadiile incipiente ale bolii, precizează chirurgul.

Printre metodele moderne de screening, medicul amintește și testele genetice, care pot evidenția o probabilitate de apariție a unui cancer. „Dacă o persoană își face profilul genetic și i se spune că are 90% risc ca, în decursul vieții, să dezvolte cancer de un anume tip, acea persoană va avea o alertă oncologică în minte și va merge la controale regulate, în așa fel încât să surprindă acel cancer în fază incipientă. E un beneficiu pentru acești pacienți“, spune chirurgul.

Obiectiv de țară: 50% intervenții oncologice minim invazive până în 2030

L-am intervievat pe prof. dr. Ciprian Duță imediat după Simpozionul Național de Chirurgie Robotică, unde s-a discutat despre necesitatea de a introduce chirurgia robotică în cât mai multe domenii și despre posibilitatea implementării unui program național de chirurgie robotică, astfel încât această chirurgie minim invazivă să fie accesibilă pentru cât mai mulți români. De altfel, în noiembrie 2023, în România a fost votată de Parlament și promulgată de președinte o lege de luptă împotriva cancerului. În cadrul acestei legi se specifică necesitatea ca, până în 2030, 50% din intervențiile oncologice să fie efectuate minim invaziv. Problema este că până în prezent, nu au fost întocmite și publicate normele metodologice de aplicare a acestei legi.

Totuși, în ultimii ani s-au înregistrat progrese considerabile în acest domeniu: „În România am ajuns la performanța, din punctul meu de vedere, de a efectua minim invaziv 10% din intervențiile oncologice. În urmă cu câțiva ani eram undeva la 3%-4%. Țările normale din Europa au peste 50% din intervențiile oncologice efectuate minim invaziv. Anglia, de exemplu, are 80%. Dacă reușim și noi să creștem această proporție de la 10% la 20% în următorii ani ar fi perfect“, spune prof. dr. Ciprian Duță.

Creșterea și evoluția chirurgiei minim invazive este exponențială, nu liniară, mai precizează chirurgul. „Eu sunt convins că peste nu foarte mult timp, vor fi roboți miniaturizați extrem de mult. În plus, inteligența artificială își are răsunetul principal pentru chirurgie în cadrul chirurgiei robotice. La ora actuală suntem într-o etapă de stocare de date – machine learning – în care toate intervențiile robotice din lume sunt înregistrate. Vorbim de milioane și milioane de intervenții efectuate anual. Acestea constituie baza de lucru a inteligenței artificiale, deocamdată de prevedere. Adică eu încep să fac o operație și am structurile anatomice pe care le văd extraordinar de bine, tridimensional, nemaipomenit. Dar dacă vreau să fac o mișcare, inteligența artificială poate să îmi spună: atenție, aici poate să fie un vas, fă manevra la o anumită distanță. Gradul de precizie crește astfel și mai mult. Inteligența artificială este, deci, un ajutor pentru o mai bună efectuare a unei intervenții și, ca atare, cu complicații mai puține pentru pacient, de fapt“, subliniază medicul.

De la matematică la Medicină: un viraj brusc

Născut în 1962 în Timişoara, dr. Ciprian Duţă a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti în 1988. Însă nu s-a visat dintotdeauna medic. De fapt, în liceu era olimpic la matematică, iar virajul către Medicină l-a făcut brusc, cândva în clasa a XI-a, când tatăl său, inginer pasionat de matematică la rândul său, i-a strecurat printre culegeri și un compendiu de anatomie. „A fost un mesaj subtil, eu am analizat posibilitatea și până la urmă, după ce am citit mai mult, mi-am dat seama că este o soluție de viitor pentru mine. Atunci am început să învăț pentru Medicină și am și dat la Medicină, în București. Nu a fost un mesaj venit din ideea că aș mai fi avut pe cineva în familie care a făcut medicină. Nu aveam pe nimeni“, își amintește prof. dr. Duță.

Ulterior, în cadrul stagiilor a testat mai multe specialități – cardiologia, ginecologia, chirurgia. „De chirurgie m-am îndrăgostit. Norocul a făcut să vină Revoluția, s-a ivit posibilitatea de a accede la actualul rezidențiat, atunci se numea secundariat, și așa am devenit medic specialist chirurg. Am terminat facultatea la București, iar la Timișoara am fost repartizat. Desfășurându-mi activitatea în clinica de chirurgie, acolo de asemenea m-am îndrăgostit, până la urmă și ei s-au îndrăgostit de mine și profesorul Caloghera (n.r. – prof. dr. Constantin Caloghera), care era atunci șeful clinicii, m-a întrebat dacă nu vreau să rămân acolo. Am zis «bineînțeles» și așa am rămas în cadrul clinicii, trecând prin toate etapele de la preparator, asistent, șef de lucrări, conferențiar, până la profesor universitar“, rememorează prof. dr. Duță.

Dacă la începutul carierei de medic nu se discuta despre chirurgia minim invazivă, la începutul anilor ’90 a existat o explozie la nivel mondial în acest domeniu. La Timișoara au fost unii dintre pionierii chirurgiei minim invazive în România, astfel că în 1993, echipa de chirurgie din care făcea parte și dr. Duță, a făcut eforturi prin intermediul Universității de Medicină pentru a achiziționa un turn de laparoscopie. „Noi am avut turnul de laparoscopie destul de repede după introducerea mondială a acestor tehnici. Din 1993, am început cu colecistul, apendicele și am crescut în experiență cu fiecare an care a trecut“, spune chirurgul.

Până în prezent, prof. dr. Ciprian Duță a efectuat mii de intervenții chirurgicale laparoscopice și peste 500 de operații robotice.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife