Sari direct la conținut

Migrație: Politica de vize a Serbiei în vizorul UE

HotNews.ro
Vames Serbia, Foto: Andrej Isakovic / AFP / Profimedia Images
Vames Serbia, Foto: Andrej Isakovic / AFP / Profimedia Images

Politica Serbiei în materie de vize a fost criticată vineri, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din UE, pentru că a contribuit la creșterea bruscă a numărului de migranți care sosesc în Uniunea Europeană (UE) prin Balcanii de Vest, scrie AFP.

Țările UE acuză Belgradul că este o poartă de intrare în Uniune pentru migranții turci, indieni, tunisieni, cubanezi și burundezi, care nu au nevoie de viză pentru a călători în Serbia.

„Sper că Serbia și celelalte țări partenere din Balcanii de Vest vor coopera cu noi și își vor alinia politicile de vize la cele ale UE”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la sosirea la reuniunea de la Luxemburg.

Peste 106.000 de intrări neregulamentare în UE au fost înregistrate pe ruta Balcanilor de Vest în nouă luni, în creștere cu 170% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit agenției Frontex care a constatat cel mai ridicat nivel de intrări neregulamentare în UE din 2016 încoace (228.240 în această perioadă).

Ruta Balcanilor de Vest a fost folosită în principal de sirieni și afgani, la fel ca în 2021. Comisia constată însă o creștere a numărului de sosiri de turci, tunisieni, indieni, cubanezi și burundezi pe această rută în acest an.

Austria și Belgia, în special, se plâng că trebuie să facă față unui aflux de solicitanți de azil nemaiîntâlnit de la criza din 2015-2016.

Comisia explică această creștere în parte prin faptul că vecinii din Balcanii de Vest ai UE, și în special Serbia, țară candidată la UE din 2012, au o politică de vize diferită de cea a Uniunii.

Aceste țări îi exonerează pe resortisanții țărilor terțe care sunt supuși obligației de a deține viză pentru a intra în UE. Dar acești exilați își pot continua drumul și pot intra ilegal în UE.

„Nu este corect ca oamenii să poată călători fără viză într-o țară vecină din UE și apoi să plătească un traficant de persoane pentru a trece granița. Acest lucru trebuie să înceteze”, a comentat secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Nicole de Moor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro