Ministerul de Externe anunta ca a invitat Ambasada Libiei la discutii cu privire la atacul asupra unui petrolier in care si-a pierdut viata un marinar roman
- Redactia Hotnews
Directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stanescu, a declarat, marti, ca Ministerul de Externe a invitat Ambasada Libiei la Bucuresti la discutii cu privire la circumstantele atacului asupra unui petrolier in portul libian Derna, atac in care un marinar roman si-a pierdut viata, informeaza Mediafax.
„Chiar astazi ambasada noastra la Tripoli a lansat cateva solicitari catre Ministerul de Externe libian. Suntem in asteptarea unui raspuns din partea Ministerului de Externe libian. Totodata, MAE a invitat Ambasada Libiei la Bucuresti la discutii cu privire la circumstantele si cu privire la tot ansamblul acestui eveniment”, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Bogdan Stanescu, directorul general al Departamentului Consular din MAE.
Intrebat daca Romania va cere o ancheta internationala, asa cum a facut Grecia, Stanescu a precizat ca dupa discutiile cu reprezentantii Ambasadei Libiei „directiile politice din cadrul Ministerului vor gandi o linie de actiune”.
La randul sau, purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, a precizat ca MAE este de luni „in contact cu reprezentantii autoritatilor libiene la Bucuresti carora inca de ieri li s-au cerut clarificari”. „Acestea vor veni si astazi contactul va fi reluat. Trebuie insa inteleasa nu numai situatia de securitate de acolo ci si modul in care este dislocat guvernul din Libia, care nu se afla in capitala”, a precizat Predescu.
Totodata, Bogdan Stanescu a spus ca la ora actuala nava se afla in rada externa a portului Tobruk pentru efectuarea unor reparatii necesare continuarii drumului catre Pireu.
El a mai spus ca in cursul serii de luni Ambasada Romaniei la Tripoli a discutat de doua ori cu cetateanul roman care este „in siguranta, totul este ok, nu a fost afectat de catre atacul cu racheta”.
Stanescu a declarat ca misiunile Romaniei de la Tripoli si Atena „monitorizeaza situatia navei pana la momentul in care va ajunge in portul Pireu”. „In momentul in care nava va ancora in portul Pireu o echipa consulara a Ambasadei Romaniei la Atena este pregatita sa se deplaseze la fata locului pentru a acorda toata asistenta consulara necesara atat cetateanului roman, tatal celui decedat, cat si pentru a indeplini toate formalitatile privind repatrierea corpului neinsufletit”, a afirmat Stanescu.
Petrolierul atacat duminica intr-un port din Libia urma sa ajunga la o centrala electrica, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona de conflict, a explicat un purtator de cuvant al armatei libiene, citat de BBC News online.
„Nava urma sa ajunga la o centrala electrica din Derna, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona militara. Le-am cerut sa se opreasca, dar au stins luminile, nu au mai raspuns; am fost obligati sa atacam. Am lansat doua atacuri”, a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtatorul de cuvant al armatei libiene.
Petrolierul a fost atacat de avioane de vanatoare, in zona portului Derna, doi membri ai echipajului – un roman si un grec – fiind omorati.
Incidentul intervine in contextul conflictului dintre militii islamiste, care detin controlul asupra portului Derna, si fortele regimului libian.
Guvernul Libiei avertiza, inca din ianuarie 2014, ca navele care transporta petrol ca risca sa fie scufundate de armata libiana daca se apropie de porturile din estul tarii aflate sub controlul insurgentilor separatisti. Mai multe porturi din estul Libiei se afla sub controlul unor militii federaliste care solicita autonomie sporita din partea Guvernului de la Tripoli.
Confruntarile separatiste afecteaza grav Libia, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) aflat intr-o situatie de instabilitate dupa inlaturarea regimului Muammar Kadhafi. Militii rebele cu pretentii autonomiste au creat un guvern regional nerecunoscut in regiunea Cirenaica, in estul tarii, preluand controlul asupra a numeroase porturi din Marea Mediterana.
Libia este condusa de doua parlamente si de doua guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.