Ministrul Apărării prezintă scuze că i-a transmis o felicitare generalului de 101 ani, suspect în dosarul de trădare: „Ne delimităm categoric de orice atitudini din spectrul xenofob, antisemit și instigatoare la ură”

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr a transmis că își prezintă scuze și că regretă faptul că ministerul a transmis în luna ianuarie o felicitare veteranului de 101 ani, general în retragere, Radu Theodoru, unul dintre cei vizaţi de DIICOT în dosarul de trădare de ţară.
Ministerul Apărării Naționale susține că desfășoară în mod constant activități prin care sunt onorați și cinstiți veteranii celui de Al Doilea Război Mondial.
„Scrisoarea în cauză face parte dintr-o campanie derulată prin Direcția Calitatea Vieții Personalului, structura specializată a MApN care gestionează și relațiile cu veteranii de război. Campania în discuție include diferite acțiuni în sprijinul veteranilor de război, cum ar fi: trimiterea de pachete cu ocazia sărbătorilor, invitarea la diferite ceremonii militare și vizite la domiciliu, în special cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere, prilej cu care aceștia primesc și o scrisoare de felicitare din partea ministrului apărării naționale. La acest moment, mai sunt în viață circa 500 de veterani de război”, explică instituția.
Ministerul Apărării Naționale amintește că desfășoară, în același timp, în mod activ și sistematic programe și măsuri de prevenire, combatere și sancționare a radicalizării şi discursului instigator la ură, precum și a oricăror forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a manifestărilor antisemite și xenofobe şi a tuturor formelor de intoleranță.
MApN, despre generalul (r) Theodoru: „Atitudini publice cu caracter antisemit și xenofob promovate în mod sistematic”
„Ca atare, având în vedere atitudinile publice cu caracter antisemit și xenofob promovate în mod sistematic de către domnul general-maior (rtr.) Theodoru, un asemenea mesaj de felicitare nu ar fi trebuit propus spre semnare și transmitere la destinatar de către structura care gestionează problematica veteranilor”, transmite MApN între-un comunicat.
„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, își prezintă scuze în numele ministerului și își exprimă regretul pentru o asemenea eroare, reiterând politica fermă a MApN de a se delimita în mod categoric de orice atitudini din spectrul xenofob, antisemit și instigatoare la ură”, a transmis ministerul.
Ministrul Apărării susține că a solicitat verificarea de urgență a procedurilor de lucru ale Direcției Calitatea Vieții Personalului în acest domeniu, astfel încât asemenea erori să nu mai fie posibile.
„În paralel, secretarul de stat pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului a înaintat ministrului propunerea de eliberare din funcție a șefului Direcției Calitatea Vieții Personalului, pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor care îi reveneau în prevenirea unei asemenea situații”, anunță insitutția.
Acuzațiile DIICOT
Conform Poliției Române și DIICOT, în 5 martie procurorii au decis reținerea a 6 persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare.
Unul dintre cei vizați în dosar este generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro, însă acesta nu a fost reținut.
Cu o zi în urmă, procurorii au făcut percheziții la locuința sa din satul Grădiștea, comuna Comana, Giurgiu, scopul fiind „de găsire a terminalelor telefonice prin intermediul cărora suspecții au purtat convorbiri și a altor mijloace de probă, respectiv laptopuri, sisteme PC, suporturi de stocare a datelor și înscrisuri”, potrivit mandatului de percheziție domiciliară emis de Curtea de Apel București la cererea DIICOT și intrat în posesia HotNews.ro.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre persoane, împreună cu o altă persoană cercetată, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării, potrivit procurorilor.
Aceștia susțin că începând de anul trecut, la gruparea de criminalitate organizată ar fi aderat o altă persoană, toți membrii „desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate, în vederea îndeplinirii scopului propus”.
De asemenea, membrii grupului infracțional ar fi intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse.
Gruparea de criminalitate organizată s-ar fi constituit sub paravanul unei organizații și s-ar fi dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea persoanei cercetate în cauză, general maior în retragere.
Cercetările au mai arătat că membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor platforme online, ar fi recrutat adepți și ar fi publicat materiale video (notificări adresate autorităților statului român, organizațiilor naționale și internaționale).
Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București se va pronunța privind propunerea de arestare preventivă a 4 dintre persoane și măsura arestului la domiciliu pentru alte două persoane.