Nae Caranfil si Radu Gabrea deschid TIFF 2007
- Redactia Hotnews
A sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania se va desfasura atat in orasul gazda al primelor 5 editii TIFF – Cluj Napoca, cat si in Capitala Culturala Europeana – Sibiu.
TIFF-ul clujean debuteaza in data de 1 iunie cu cel mai recent film al regizorului Nae Caranfil – Restul e tacere, proiectat in avanpremiera in Romania, in timp ce TIFF-ul sibian se deschide pe 4 iunie, “La Cazarma”, in Pavilionul special amenajat din centrul Sibiului, cu o alta premiera romaneasca, filmul lui Radu Gabrea – Cocosul decapitat.
Doi regizori din generatii diferite, doua filme mult asteptate, doua productii de anvergura, doua titluri romanesti importante care tintesc atragerea publicului roman in salile de cinema.
La 5 ani de la cel mai mare succes romanesc de box office al anului 2002, Filantropica, Nae Caranfil revine cu o poveste bazata pe fapte si personaje reale, a carei prima varianta de scenariu a fost scrisa de regizor in urma cu 18 ani.
Restul e tacere este un film despre oamenii care au stat in spatele primei productii romanesti de amploare, primul lungmetraj din istoria cinematografiei autohtone – Independenta Romaniei, realizat in 1911.
Caranfil s-a incumetat sa reproduca atmosfera de epoca de la 1900, primul platou de filmare “ca la carte” din Romania, cu sute de figuranti, costume de epoca si tot dichisul si a construit o fictiune nuantata despre Romania inceputului de secol.
Caranfil spune despre filmul sau ca l-a vazut ca pe “o poveste de dragoste si ura intre artist si producator, intre arta si bani – acest concubinaj pe care regizorul il traieste in fiecare zi.”
Marius Florea Vizante il intruchipeaza pe regizorul/artistul Grig Ursaru (in realitate, Grigore Brezeanu), iar Ovidiu Niculescu – pe producatorul Leon Patarascu (in realitate, Leon Popescu), cei doi visatori care au pus pe roate industria de film din Romania.
Cocosul decapitat, o co-productie Romania-Germania, in regia lui Radu Gabrea si Marjan Vajda, spune povestea unor adolescenti a caror maturizare este legata de destinul comunitatii sasesti din Transilvania.
Avand la baza best-sellerul pastorului sas Eginald Schlattner, filmat in Sibiu, Medias si Agnita, Cocosul decapitat recompune atmosfera anilor ’40. Filmul are o distributie internationala, cei patru actori principali fiind David Zimmerschied (Germania), Alicja Bachleda-Curus (Polonia), alaturi de actorii romani Ioana Iacob, Axel Mustata si, intr-un rol secundar, Dorel Visan.
TIFF-ul clujean se va desfasura in perioada 1-10 iunie, iar cel sibian in perioada 4-10 iunie.