Sari direct la conținut

Negocierile privind salariul minim, din nou fara niciun rezultat

HotNews.ro

Negocierile dintre Guvern si sindicate, privind salariul minim, nu au dus nici vineri la niciun rezultat, anunta Realitatea Tv. Totusi, sindicalistii s-au aratat multumiti de „premisele intalnirii cu guvernantii, care ofera sansa unei intelegeri”. Ei nu renunta, insa, la proteste.

Marile confederatii sindicale au anuntat, miercuri, calendarul protestelor. Acesta incepe cu scrisori catre angajatori urmate de pichetari ale prefecturilor la 12 decembrie. In ianuarie ar urma sa fie organizat un mare miting in fata Parlamentului, dupa care se va trece la greva de avertisment. Nu s-a facut publica data la care ar putea incepe o eventuala greva generala.

Cu toate ca discutiile pe marginea salariului minim au inceput in luna septembrie, sindicatele si patronatele nu au putut ajunge la o intelegere, nici macar in urma interventiei Guvernului. In timp ce sindicalistii cer un salariu minim de 540 de lei lunar, patronatele nu vor sa ofere un salariu mai mare de 480 de lei, iar oferta Guvernului pentru salariul minim garantat este de 500 de lei.

O alta nemultumire a sindicatelor este legata de modificarea contractului colectiv de munca, ce ar urma sa elimine dreptul bugetarilor de a isi negocia sporurile, indemnizatiile, premiile si celelalte drepturi de personal.

Pe de alta parte, sindicalistii sustin ca adevaratul motiv al conflictului sindical nu ar fi salariul minim, ci faptul ca patronatele ar dori sa desfiinteze grilele de ierarhizare a salariilor. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, pentru BBC, ca acest lucru ar insemna ca patronatele sa isi plateasca toti angajatii cu salariul minim, iar unora dintre ei sa le acorde sume suplimentare prin diverse forme de evaziune fiscala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro