Sari direct la conținut

„Nu ignorați aceste simptome și nu le tratați la farmacie!“ Avertismentele medicului de urgență Sorina Sovar, șefa Camerei de gardă a Spitalului MedLife Medical Park

„Nu ignorați aceste simptome și nu le tratați la farmacie!“ Avertismentele medicului de urgență Sorina Sovar, șefa Camerei de gardă a Spitalului MedLife Medical Park
Dr. Sorina Sovar Foto: MedLife

Unele simptome aparent banale pot ascunde probleme medicale grave și ar trebui investigate rapid de un medic. Riscurile cresc în perioadele cu un nivel ridicat de stres sau în timpul sărbătorilor, când consumăm mâncare mai multă și mai grasă, mai mult alcool sau mai multe țigări. Am discutat cu dr. Sorina Sovar, medic primar medicină de urgență și șefa noii Camere de gardă a Spitalului MedLife Medical Park, despre manifestările care ar trebui să trimită pacienții urgent la medic. „Am avut pacienți care au așteptat două-trei-patru zile să le treacă simptomele, s-au tratat singuri sau la farmacie, și au ajuns la noi în situații grave, mult mai dificil de tratat”, avertizează medicul.

Amânarea vizitei la medic și încercarea de a trata singuri simptome aparent banale poate duce la complicații serioase, uneori chiar la situații care pun viața în pericol. „Dacă avem o problemă care ne îngrijorează și am luat una sau doua doze de medicament pe care l-am mai luat și altă dată într-o situație asemănătoare, iar simptomele respective nu s-au remis, e bine să ne prezentăm la camera de gardă, ca să nu ajungem prea târziu”, este mesajul central al medicului de urgență Sorina Sovar.

Durerile în piept, durerile abdominale sau de cap, dar și grețurile, vărsăturile sau diareea , sunt simptome pe care mulți dintre noi le consideră temporare și le tratează acasă cu medicamente la îndemână. Uneori, însă, aceste manifestări aparent banale pot ascunde probleme medicale serioase care necesită intervenție profesională rapidă.

Simptomele banale care pot ascunde urgențe medicale

Printre simptomele care nu ar trebui ignorate și care merită o evaluare medicală rapidă, medicul de urgență enumeră: durerea toracică, durerea abdominală, tulburările de urinat, durerile de articulații, mai ales când este prezentă și inflamația, dificultățile de mers, durerile de cap, amețelile, grețurile și vărsăturile, diareea.

„Nu așteptăm să avem multe vărsături și multe scaune, ca să ajungem la camera de gardă deja foarte deshidratați și modificări ale analizelor, într-o stare în care suntem mai greu de repus pe picioare“, avertizează medicul.

Infarctul se poate ascunde sub simptome comune

Un exemplu elocvent de urgență medicală care poate fi ușor trecută cu vederea este infarctul miocardic. Dr. Sovar subliniază că pacienții se prezintă uneori cu manifestări pe care le pun pe seama unor probleme ușoare, cum ar fi o răceală sau o problemă digestivă, iar în urma consultațiilor și a investigațiilor din camera de gardă se constată că este vorba despre un infarct.

„De obicei, pacienții nu vin spunând: «Bună ziua, am făcut un infarct». Vin cu un simptom oarecare și noi descoperim ulterior infarctul“, spune medicul. Simptomele care pot ascunde un infarct și pe care pacienții le ignoră uneori, includ: dureri în partea superioară a abdomenului (în capul pieptului), dureri în umeri, dureri în baza gâtului, dureri la nivelul dinților sau al măselelor, dureri în coate sau în mâini, senzație de sufocare pe care pacienții o pun uneori pe seama unei răceli care, cred ei, s-a agravat.

„Sufocarea de origine cardiacă este specifică și medicul își dă seama imediat că e nevoie de investigații pentru o eventuală problemă cardiacă“, precizează dr. Sovar. De asemenea, există protocoale foarte riguroase în ceea ce privește investigarea și gestionarea cazurilor suspectate de infarct miocardic, subliniază medicul. De exemplu, atunci când pacientul se prezintă cu o durere abdominală, protocolul impune ca, după evaluarea primară, în aproximativ 10 minute de la prezentare să fie efectuat un EKG. „Nu pierdem mai mult timp, tocmai ca să excludem infarctul. În cazul în care se confirmă un infarct, inițiem tratamentul și solicităm ambulanță cu medic de la 112 și organizăm transportul în siguranță al pacientului la unul dintre spitalele care fac parte din programul național pentru tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut. Acolo beneficiază cât mai repede de tratamentul specific, care îl ajută pe om să recupereze, practic să nu mai fie bolnav după ce i s-a făcut tratamentul“, detaliază medicul Sorina Sovar.

Este important de menționat că profilul pacienților cu risc de infarct s-a modificat în ultimii ani. „Criteriile de selecție a pacienților pentru investigarea problemelor cardiace nu mai sunt cele din trecut. Sunt și bărbați tineri care fac infarct, la 20 și ceva de ani, în condiții de stres, de fumat mult sau consumatori de substanțe, cum este cocaina, care dă spasm coronarian.“

„Cred că între 25 și 60 de ani am avut cele mai multe cazuri cu infarct miocardic. Din păcate, nu-l mai întâlnim doar la vârste înaintate. Sunt mulți oameni care s-au considerat sănătoși și tocmai pentru că s-au considerat sănătoși fumează mult, mănâncă gras și dezechilibrat, au acumulat mai multe kilograme și la un moment dat li se întâmplă ceva grav.“

Riscuri medicale în perioada Sărbătorilor

Perioadele de sărbători, precum Paștele, se asociază cu un risc crescut pentru anumite urgențe medicale, avertizează dr. Sovar.

„În preajma Sărbătorilor, întâlnim mai des dureri abdominale, greață, vărsături, durere în piept, durere toracică. Pot apărea salturi hipertensive, care se pot manifesta prin dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere apărute brusc.“

Excesele alimentare, consumul crescut de alcool, cafeaua și fumatul pot declanșa diverse probleme: „Se poate produce în egală măsură o durere toracică, dar și o pancreatită, se poate declanșa o colecistită (inflamația vezicii biliare)“, precizează medicul. „Le recomand oamenilor să mănânce ca în fiecare zi, nu mai mult, chiar dacă se pregătesc multe feluri de mâncare. E bine să le împărțim: mâncăm la o masă un fel, la următoarea masă alt fel… nu toate odată. E important ca oamenii să se și bucure, nu să mănânce doar pentru că s-au făcut mai multe feluri de mâncare“, recomandă dr. Sorina Sovar.

Un risc particular este reprezentat de trecerea bruscă de la post la o alimentație bogată: „Problemele vin mai ales dacă trecem de la post, în care digestia a avut un ritm, la o alimentație prea bogată, iar acest ritm se modifică brusc.“

Principalele servicii pentru care e bine să ne adresăm camerei de gardă

Pentru pacienții care se prezintă cu simptomele menționate, camera de gardă a Spitalului MedLife Medical Park oferă evaluare, diagnostic și tratament inițial. „La camera de gardă se poate prezenta orice pacient cu orice patologie pentru evaluare, diagnostic și un prim tratament, cu sau fără internare sau trimitere într-o altă unitate sanitară cu specific pentru patologia respectivă“, explică dr. Sovar.

Pacienții beneficiază de consult medical, analize de sânge, investigații imagistice și, dacă este necesar, consult de specialitate. În funcție de situație, pacientul poate primi tratament în camera de gardă și apoi pleacă acasă cu recomandări, poate fi internat în spital sau poate fi transferat către o altă unitate medicală, în funcție de patologie.

„Pentru fiecare om, problema medicală pe care o are este o urgență, iar dacă are o urgență medicală, e bine să se prezinte la o cameră de gardă. Dacă este abonat sau pur și simplu vrea să vină în sistemul privat, noi îl primim cu drag, nu se pune problema de a nu primi, de a respinge pacienți“, asigură dr. Sovar.

Dotări moderne la noua Cameră de gardă

Recent renovată, Camera de gardă a Spitalului MedLife Medical Park dispune acum de dotări medicale moderne, care permit gestionarea corespunzătoare a urgențelor medicale. „Camera de gardă ocupă acum parterul unui corp de clădire“, menționează dr. Sovar.

Noua cameră de gardă dispune de cinci paturi pentru urgențe, toate cu dotări de terapie intensivă: „Paturile au admisie de oxigen, cu posibilitatea de montare a unui ventilator, cu monitoare de funcții vitale, cu defibrilatoare, cu injectomate, cu perfuzomate, aspiratoare“. Există, de asemenea, un izolator pentru pacienții cu potențiale afecțiuni transmisibile și o cameră de gardă de obstetrică-ginecologie dotată corespunzător.

„Mă bucur că avem tot ce trebuie, tot ce există într-o cameră de gardă de urgență dintr-un spital mare. Am avut tot sprijinul pentru a ne dezvolta astfel“, subliniază medicul Sorina Sovar.

Importanța prevenției

Dincolo de gestionarea urgențelor, dr. Sovar evidențiază valoarea prevenției și a controalelor medicale regulate. „În sistemul privat, am observat un lucru extrem de important: că oamenii care au abonamente medicale își fac controale anuale, iar acest lucru e extraordinar, pentru că în asta constă prevenția, practic. În general, oamenii cu posibilități materiale sunt mai atenți, practică prevenția.“

Aceste controale periodice pot detecta din timp probleme de sănătate, permițând intervenția înainte ca situația să devină urgentă. În timpul zilei, pacienții pot opta și pentru consultații online care pot oferi o primă orientare în cazul simptomelor mai puțin grave sau se pot programa pentru consultații fizice la specialitățile de care au nevoie. Camera de gardă de la MedLife Medical Park este disponibilă tuturor pacienților, indiferent dacă sunt abonați sau nu.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife