Sari direct la conținut

Oficial, traim mai bine

Adevarul

Mai mult de o treime cred ca nivelul lor de trai s-a imbunatatit in 2006 fata de anul anterior.

Un studiu care analizeaza perceptia persoanelor din mediul urban cu privire la nivelul de trai din anul 2006, fata de anul 2005, arata ca 37% din locuitorii din mediul urban percep o schimbare in bine a propriei vieti fata de anul precedent.

Aproape jumatate (43,7%) din romanii din mediul urban considera ca, in 2006, au avut un nviel de trai aproximativ asemanator cu cel din 2005, in timp ce – la polul opus – un procent de aproape 20% dintre acestia apreciaza ca au trait mai rau.

Sondajul releva ca persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, au declarat intr-o masura mai mare decat celelalte categorii de varsta ca nivelul lor de trai s-a imbunatatit, ceea ce denota un grad mai ridicat de adaptare a tinerilor la conditiile sociale actuale.

Tinerii primesc mai multi bani din strainatate

Analiza, realizata de compania de cercetare a pietei Daedalus Consulting, mai arata ca aproximativ 19% din romanii din mediul urban au primit, in anul 2006, bani de la parinti sau rude, atat din tara, cat si din strainatate.

Elevii, studentii si persoanele care fac parte din alte categorii nelucrative au primit bani de la rudele din tara si strainatate intr-o mai mare masura decat alte categorii. In schimb, patronii si managerii au raportat, mai mult decat in cazul altor categorii sociale, prezenta unor surse de venit din chirii sau vanzari de bunuri imobiliare.

De asemenea, sondajul a dezvaluit ca angajatii cu studii superioare desfasoara intr-o mai mare masura activitati suplimentare, in afara serviciului de baza, pentru a-si suplimenta veniturile.

Sondajul a fost realizat in luna ianuarie a acestui an, pe un esantion de o mie de persoane din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, pe care autorii il considera reprezentativ la nivel national – cu o marja de eroare de trei procente.

Puterea de cumparare ramane, totusi, redusa

Pe de alta parte, insa, aproape jumatate din populatia urbana a Romaniei se afla intr-o situatie materiala precara, in ceea ce priveste raportul dintre veniturile realizate si nevoile de consum.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei Daedalus Consulting, 45% din romani apreciaza ca veniturile le ajung cel mult pentru satisfacerea strictului necesar.Desi o parte dintre repondenti considera ca nivelul de trai s-a imbunatatit, puterea de cumparare ramane inca foarte mica.

Numai 25% din orasenii chestionati au tot ce le trebuie sau isi pot cumpara si lucruri scumpe, 30% traiesc decent, dar fara sa-si permita bunuri costisitoare, 28,1% isi permit doar strictul necesar, in timp ce 16,8% declara ca nu au nici strictul necesar.

Integral in Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro