Olimpiada de Iarna aduce pace pe Peninsula Coreeana – pentru moment
Presarate printre partiile de ski, patinoare si traseele de bob din locul de desfasurare a Olimpiadei de Iarna de la Pyeongchang, se afla centre de evacuare subterane. Amplasamentele exacte sunt secrete, dar ele simbolizeaza frica resimtita de oficialitatile sud-coreene in timp ce lucrau la centrul de desfasurare a Jocurilor, la numai 80 km distanta de frontiera nord-coreeana, potrivit Rador care citeaza The Guardian.
De la inceputul anului, insa, a avut loc o extraordinara reapropiere intre Nord si Sud. Saptamana aceasta, o nava de croaziera avand la bord muzicieni, cantareti si dansatori nord-coreeni a andocat in Coreea de Sud, in cadrul unei delgatii de 500 de persoane trimisa de Phenian la Olimpiada care incepe in 9 februarie.
Artistii merg pe urmele oficialitatilor si atletilor care au traversat deja cea mai militarizata frontiera din lume. Delegatia care participa la ceremonia de deschidere il include pe Kim Yong-nam, politician veteran de 90 de ani si presedintele Parlamentului nord-coreean, care este oficialitatea cu cel mai inalt rang care viziteaza Coreea de Sud din 2014 incoace.
Anuntul surprinzator facut in timpul discursului de Anul Nou al liderului nord-coreean Kim Jong-un a creat conditiile pentru temperarea semnificativa a tensiunilor, iar acum atentia a fost transferata, de la potentialul dezastru, la mentinerea primelor semne de dialog dupa multi ani.
“Coreea de Nord incearca sa iasa din ostilitatea internationala in crestere cu care se confrunta, izolarea si sanctiunile. Olimpiada este o sansa de a arata o alta fata lumii”, spune James Hoare, fost diplomat britanic care a fost reprezentantul Regatului Unit la Phenian.
“Mai este si elementul prin care ei incearca sa creeze o ruptura intre americani si sud-coreeni si au vazut o ocazie de a face asta cu ajutorul (presedintelui sud-coreean) Moon Jae-in.”
Donald Trump nu a facut nici un angajament referitor la continuarea sustinerii dialogului dupa Jocuri si luna trecuta se spune ca a respins candidatura la postul de ambasador american in Coreea de Sud a unei persoane care a refuzat sa sustina loviturile militare impotriva Phenianului.
Vicepresedintele Mike Pence conduce delegatia SUA si Casa Alba a spus ca prezenta lui este menita a diminua valoarea propagandistica a evenimentului pentru Coreea de Nord. Lipsa sprijinului SUA inca nu a descurajat guvernul sud-coreean sa insiste pe aceasta linie, adoptand o abordare ad-hoc in speranta de a castiga de partea sa oficialitatile americane ulterior.
“Moon spera ca va putea transforma convorbirile intercoreene pe care le instituie o data cu Olimpiada in convorbiri directe intre Coreea de Nord si Statele Unite”, spune Jo Dong-joon, profesor de stiinte politice la Universitatea Nationala din Seoul. “Dar sunt putine sperante de progrese pe termen lung, intrucat terenul comun dintre SUA si Coreea de Nord este foarte mic”.
“Din pacate, cand Jocurile Paralimpice se vor termina, vor fi reluate exercitiile militare din Coreea de Sud cu SUA si probabil vom ajunge inapoi in vechiul ciclu al cresterii si descresterii tensiunilor.”
Jocurile paralimpice se sfarsesc in 18 martie si prima serie de exercitii militare mixte programate pentru anul acesta se pare ca va incepe la sfarsitul lunii aprilie.
Deschiderea Coreii de Sud fata de Nord a expus de asemenea oficialitatile la critici pe plan intern, iar popularitatea lui Moon a scazut la 67%, conform unui sondaj Gallup Korea, a doua cea mai redusa pe care a avut-o vreodata. Sud-coreenii mai tineri ii desconsidera pe atletii nord-coreeni, spunand ca s-au nascut cu o lingura nucleara in gura si au obtinut tratament preferential din cauza programului de inarmare nucleara al lui Kim.
Un alt refren comun, de obicei auzit in randul generatiei mai varstnice, este ca ura fata de regimul lui Kim nu ar trebui extinsa asupra atletilor care sunt chiar ei ostatici. “Multi oameni din Coreea de Sud, in special din generatia tanara, sunt furiosi ca atletii nord-coreeni au reusit sa intre in competitie in ultimul moment si considera ca este nedrept”, spune Youngmi Kim, expert in politica coreeana la Universitatea Edinburgh. “Guvernul Sudului stie ca nu poate schimba guvernul nord-coreean, dar printr-o angajare in plan politic, spera ca cel putin va putea deschide ochii catorva persoane din Nord asupra lumii mai largi.”
O problema deosebit de spinoasa este competitia de hockey pe gheata pentru femei, unde Nordul si Sudul vor prezenta o echipa comuna, in detrimentul unor atlete sud-coreene care au trebuit sa renunte la locurile lor. Echipa a evidentiat totodata cateva diferente fundamentale intre cele doua popoare, care sunt divizate de peste 70 de ani. Jucatorii din Nord si din Sud folosesc cuvinte diferite pentru termeni precum “pasa” si “trage”, spune Kim, sud-coreenii utilizand cuvinte englezesti, iar nord-coreenii avand cuvinte pur coreene.
Si in vreme ce participarea Nordului la Jocuri a calmat temerile celor mai multi in privinta securitatii, a creat totodata altele noi. La sosirea oficialitatilor nord-coreene in Seoul, luna trecuta, protestatarii de extrema dreapta au dat foc unor fotografii ale lui Kim Jong-un si unii se tem ca extremistii sud-coreeni ar putea incerca sa-i atace pe atletii sau artistii nord-coreeni.
Nu mai putin de 60.000 de membri ai serviciilor de securitate si soldati vor fi prezenti zilnic pe durata Jocurilor, dublu cati au fost la Rio de Janeiro, un oras mult mai periculos in planul criminalitatii violente.
Agentii nord-coreeni au detonat un zbor al liniilor aeriene Korean Air, ucigandu-i pe toti cei 115 oameni aflati la bord, inainte de ultima Olimpiada desfasurata la Seoul in 1988, in incercarea de a speria echipele internationale. Dar dupa 30 de ani, participarea Nordului face sa existe o probabilitate scazuta de agresiuni. “Daca nord-coreenii ar face ei insisi ceva impotriva Jocurilor, ar fi considerat un atac la adresa comunitatii internationale si le-ar dauna relatiilor pe care le au cu China si Rusia, care in ultima vreme i-au sustinut mult”, spune Euan Graham, director al programului de securitate internationala la Lowy Institute din Australia.
“Ar putea provoca in alte modalitati: nord-coreenii ar putea scapa probabil cu testarea unei lansari de satelit, poate cu un test de racheta balistica, dar eu nu cred ca vor merge mai departe de asta. Nordul are o uriasa oportunitate de propaganda aici – si pana la urma provocarile le-ar submina propria parada”, a spus el.