Sari direct la conținut

Ordonanța privind alegerile din 4 mai, în Monitorul Oficial: Ce s-a schimbat după reclamațiile că oricine poate fi amendat pentru postări pe Facebook ori TikTok / Jurist: Textul rămâne interpretabil

HotNews.ro
Secție de vot în România și secțiunea de comentarii Facebook. Colaj: Ion Matesș / Hotnews. Foto: Shutterstock
Secție de vot în România și secțiunea de comentarii Facebook. Colaj: Ion Matesș / Hotnews. Foto: Shutterstock

Guvernul a modificat ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025, după ce 11 ONG-uri și Consiliul legislativ au avertizat că textul este neclar și poate fi interpretat că orice persoană fizică riscă amenzi pentru postări politice pe Facebook ori TikTok pe durata campaniei electorale. Guvernul a limitat amenzile pentru „actorii politici”. 

Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale în data de 4 mai 2025 a fost publicată în seara zilei de vineri, 17 ianuarie 2025, în Monitorul Oficial, și conține modificări față de proiectul care s-a aflat pe masa Guvernului. Schimbările s-au făcut  fără procedura de dezbatere publică.

De unde s-a pornit

Principalele modificări au fost aduse articolului care vizează publicitatea politică pe durata campaniei electorale. Se referă inclusiv la marile platforme online (TikTok, Facebook) ori pe marile motoare de căutare (Google). Articolul prevede amenzi cuprinse între 15.000 de lei și 50.000 de lei în caz de nereguli.

În proiectul de OUG inițial, aceste norme erau prevăzute în articolul 15, alineatul 2) și vizau obligațiile pe care le au „actorii politici”.

La alineatul 3) se preciza că „este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.

11 ONG-uri au avertizat că cetățenii pot fi afectați

Imediat după ce Guvernul a aprobat acest act, în 16 ianuarie, 11 ONG-uri au atenționat că oamenii simpli ar putea fi afectați de noile prevederi introduse de Executiv fără o dezbatere publică: „Sunt multe aspecte din proiectul propus care pot afecta drepturi fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare”.

Acestea au atenționat că Articolul 15 din proiectul de OUG este neclar.

„În forma apărută în mass-media, pare a reglementa inclusiv o postare personală pe o rețea socială, făcută de o persoană privată, sau o poza personală cu candidatul favorit. Nu este clar din formularea acestui articol că reglementările s-ar referi exclusiv la materiale publicate de către un actor politic sau în numele acestuia, așa cum prevede Regulamentul european privind publicitatea politică”, au spus organizațiile.

„O definiție atât de largă a publicității politice în art. 15 reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare deoarece impune norme restrictive privind conținutul care nu ar trebui să intre în sfera publicității politice”, au explicat organizațiile.

Consiliul Legislativ a cerut și el schimbări

Același avertisment a apărut și în avizul favorabil, dar cu observații, transmis de Consiliul Legislativ către Guvern înainte de adoptarea acestui act normativ. În acest punct de vedere, Consiliul legislativ a vorbit despre art. 16 (alineatul 3), semn că proiectul de OUG a suferit unele modificări înainte de a fi adoptat de Guvern.

„La art. 16 alin. (3), recomandăm reformularea normei astfel încât să rezulte în mod clar că este aplicabilă actorilor politici prevăzuți la alin (2) și nu oricărei persoane”, se arată în avizul Consiliului Legislativ.

Ce s-a schimbat

Guvernul a operat schimbarea propusă de Consiliul Legislativ. Astfel, la articolul 16, alineatul 3) se menționează că:

„Dispozițiile alin. (2) se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice de către actorii politici, în sensul art. 3 pct. 4 din Regulamentul (UE) 2024/900, pe platforme online (…).

Pe de altă parte, definiția „materialului publicitar politic” a rămas neschimbată și este prevăzută la alineatul 5):

„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.

Juristul Bogdan Manolea, despre posibile amenzi pentru persoane fizice: Depinde de modul în care AEP va înțelege definiția actorilor politici

Textul modificat al Ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial este în continuare „neclar, problematic și interpretabil”, susține Bogdan Manolea, jurist specializat în drept online. El este și director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), unul dintre cele 11 ONG-uri care au avertizat asupra riscurilor generate de actul adoptat de Guvern.

„Textul OUG publicat in Monitorul Oficial încearcă să mai dragă busuiocul, prin clarificarea alin 3 din art 16”, a spus Manolea.

”Dar rămân mai multe semne de întrebare legate de:

  • definirea actorilor politici care are o definiție largă în Regulamentul 2024/900, ca „orice persoană fizică sau juridică care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate la literele (a)-(f) și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații;”
    Definiția are sens în contextul acelui Regulament, pentru ca reglementează doar publicitatea electorală plătită, dar în textul OUG pare a fi orice însemnare, indiferent dacă e plătită sau nu.
  • mai mult, Regulamentul UE exclude din start „Opiniile politice exprimate cu titlu personal” și „Opiniile politice și alte conținuturi editoriale, indiferent de suportul pe care sunt exprimate, care sunt supuse responsabilității editoriale” (art 1), ceea ce OUG nu o face.
  • iar dacă citim alineatul 2 corelat cu alineatul 5 (n.a de la Art. 16),  ar rezulta că actorul politic e responsabil pentru „a asigura publicarea” pentru orice material, chiar daca nu e publicat de el, ceea ce nu are logică.
  • alte aspecte – cum ar fi ca autoritățile romanești nu au cum sa amendeze mari platforme sau să le stabilească regimul sancționator conform Regulamentului DSA – au rămas neschimbate”.

Întrebat dacă oamenii mai riscă sau nu să fie amendați pentru orice postare politică pe Facebook, juristul susține că acest lucru rămâne la interpretarea Autorității Electorale Permanente (AEP).

„Textul actual rămâne în mare măsura neclar, problematic și interpretabil, acest din urmă aspect în special legat modul cum AEP va înțelege definiția „actorilor politici”, a mai precizat juristul.

„Actorul politic”

Cum este definit actorul politic în Regulamentul UE privind serviciile digitale:

„Actor politic” înseamnă oricare dintre următoarele în Regulamentul UE:

(a) un partid politic în sensul definiției de la articolul 2 punctul 1 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 sau o entitate legată direct sau indirect de sfera de activitate a unui astfel de partid politic;

(b) o alianță politică în sensul definiției de la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014;

(c) un partid politic european în sensul definiției de la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014;

(d) un candidat la orice mandat electiv sau deținătorul unui mandat electiv, de la nivelul Uniunii sau de la nivel național, regional și local sau la oricare dintre funcțiile de conducere din cadrul unui partid politic;

(e) un membru din cadrul instituțiilor Uniunii, cu excepția Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Băncii Centrale Europene și a Curții de Conturi, sau din cadrul administrației unui stat membru de la nivel național, regional sau local;

(f) o organizație de campanie politică cu sau fără personalitate juridică, înființată exclusiv în scopul de a influența rezultatul unui scrutin sau al unui referendum;

(g) orice persoană fizică sau juridică care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate la literele (a)-(f) și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro