Sari direct la conținut

Pacientă cu cancer peritoneal salvată de medicii de la MedLife Sibiu printr-o metodă revoluționară de tratament – citoreducția tumorală și HIPEC. „Până de curând un astfel de caz era văzut inoperabil”

Pacientă cu cancer peritoneal salvată de medicii de la MedLife Sibiu printr-o metodă revoluționară de tratament – citoreducția tumorală și HIPEC. „Până de curând un astfel de caz era văzut inoperabil”
Intervenție chirurgicală Foto: MedLife

Cu ajutorul unei metode de tratament inovatoare, echipa de medici de la MedLife Polisano Sibiu a realizat cu succes o intervenție chirurgicală pro-bono de înaltă complexitate pentru o pacientă de 68 de ani, diagnosticată cu cancer ovarian avansat și metastaze peritoneale. Până de curând, un astfel de caz era considerat inoperabil, însă datorită unei metode revoluționare de tratament – citoreducția tumorală urmată de chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC) – viața pacientei a fost salvată.

Operația, condusă de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, medic primar chirurgie generală, a fost transmisă live la Conferința Societății Române de Ginecologie Oncologică (SRGO). Acest eveniment a oferit o platformă interactivă pentru chirurgii oncologi și ginecologi prezenți, care au avut ocazia să urmărească în timp real utilizarea procedurilor medicale avansate și să participe la un schimb valoros de cunoștințe în tratamentul cancerelor avansate.

Povestea pacientei de 68 de ani – de la o banală ecografie abdominală la diagnosticul de cancer peritoneal

Pacienta, cunoscută cu hipertensiune arterială, a prezentat recent disconfort abdominal inferior, simptome care au determinat-o să caute ajutor medical. Investigarea acestei probleme a inclus o ecografie abdominală detaliată, care a relevat prezența unei formațiuni tumorale pelvine. În urma evaluărilor suplimentare, s-a confirmat diagnosticul de cancer ovarian foarte avansat, stadiul IIIC, cu extensie la peritoneu, membrana ce căptușește cavitatea abdominală.Echipa medicală de la Polisano Sibiu, condusă de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, a abordat acest caz complex printr-o intervenție chirurgicală în două etape principale: prima etapă a constat în citoreducția tumorală, iar a doua în chimio-hipertermia intraperitoneală (HIPEC). Aceste proceduri au fost susținute de cercetările și studiile care indică eficacitatea lor în cazuri bine selectate. Echipa multidisciplinară a fost formată din 3 chirurgi oncologi, 2 medici anesteziști, 4 asistente de bloc operator, 2 asistente de ATI, un medic oncolog, un medic cardiolog, un medic radiolog, un nutriționist, un psiholog, un kinetoterapeut și un anatomopatolog.

„Această intervenție, care combină citoreducția tumorală cu HIPEC, marchează o revoluție în tratamentul carcinomatozei peritoneale. Până recent, această formă avansată de cancer incadra pacientul intr-un stadiu de inoperabilitate si tratament palieativ. Acum, datorită cercetărilor și tehnologiei avansate, putem oferi pacienților o șansă reală de vindecare prin această intervenție . Efortul nostru concertat, alături de o echipă multidisciplinară dedicată și dotările de ultimă generație ale spitalului, ne permit să abordăm aceste cazuri complexe cu succes. Suntem mândri să aducem această metodă inovatoare la Medlife-Polisano Sibiu și să oferim pacienților noștri o nouă speranță.” – conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor.

Un caz inoperabil în trecut, rezolvat acum printr-o metoda moderna de tratament: citoreducție meticuloasă și HIPEC

Intervenția chirurgicală, desfășurată în două etape principale,a început cu citoreducția tumorală, o procedură complexă de aproximativ 6 ore, ce presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor tumorilor vizibile din cavitatea peritoneală. Această etapă este esențială deoarece orice celulă tumorală rămasă poate duce la recidiva bolii. Citoreducția completă nu doar că reduce semnificativ încărcătura tumorală, dar și pregătește în mod optim cavitatea abdominală pentru etapa următoare, HIPEC. Prin eliminarea completă a tumorilor vizibile, se asigură că tratamentul chimioterapic încălzit poate acționa direct asupra celulelor canceroase microscopice rămase, sporind eficacitatea acestuia și îmbunătățind prognosticul general al pacientului. Această abordare integrată și minuțioasă necesită o coordonare excelentă între membrii echipei chirurgicale și o precizie ridicată în timpul intervenției, pentru a maximiza șansele de succes și de vindecare pe termen lung.

Următoarea etapă, HIPEC (Chimio-hipertermie intraperitoneală), este o procedură inovatoare în care cavitatea abdominală este spălată continuu cu o soluție de chimioterapie încălzită la 43°C, timp de aproximativ 2 ore. Scopul acestei tehnici avansate este de a distruge celulele canceroase rămase după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor, sporind șansele de succes ale tratamentului.

După intervenție, pacienta va fi monitorizată atent în secția de terapie intensivă. Va beneficia de tratament cu antibiotice cu spectru larg pentru a preveni infecțiile, anticoagulante pentru a evita formarea cheagurilor de sânge, suplimente de vitamine și albumine, nutriție parenterală (prin perfuzii) și alte măsuri de reechilibrare.

Importanța metodei HIPEC și ce presupune aceasta

Până nu demult, carcinomatoza peritoneală, o variantă avansată de cancer peritoneal, era privită ca fiind incurabilă, iar opțiunile terapeutice se rezumau la tratamente paliative pentru ameliorarea simptomelor. Totuși, cercetările recente au demonstrat că în cazuri bine selecționate, o combinație între citoreducția tumorală și HIPEC poate conduce la vindecarea completă a acestei boli grave. După chirurgia citoreductivă, se aplică chimioterapie hipertermică intraperitoneală (HIPEC) direct în cavitatea abdominală. După închiderea abdomenului, soluția de chimioterapie este încălzită la 42,5°C cu ajutorul unei pompe speciale.

Această soluție încălzită este administrată prin drenurile instalate pe ambele laturi ale abdomenului și rămâne în cavitatea abdominală timp de aproximativ 90 de minute până la 2 ore. Încălzirea medicației crește eficacitatea chimioterapiei, deoarece agenții chimioterapeutici devin mai eficienți la temperaturi ridicate. Căldura permite chimioterapiei să pătrundă mai adânc în țesut și să distrugă celulele canceroase rămase după intervenția chirurgicală. După terminarea tratamentului, lichidul este îndepărtat prin două drenuri diferite. Această metodă integrată de tratament permite agenților chimioterapeutici să rămână mai mult timp în cavitatea abdominală, oferind un tratament mai eficient și reducând riscul de recidivă. În unele cazuri, chimioterapia poate fi administrată și intravenos în timpul operației, sporind astfel eficacitatea globală a tratamentului.

Protocolul folosit in operație a fost introdus la Medlife-Polisano Sibiu în anul 2021 și reprezintă un exemplu de excelență medicală datorită dotării spitalului și echipei medicale bine instruite. Tehnica HIPEC, combinată cu citoreducția tumorală, reprezintă o metodă avansată ce crește șansele de vindecare în cazurile de cancer peritoneal avansat. În țări dezvoltate precum Anglia, Germania și Franța, doar câteva centre sunt capabile să efectueze astfel de intervenții, fapt ce subliniază importanța și complexitatea acestui tratament inovator.

Protocolul folosit in operație a fost introdus la Medlife-Polisano Sibiu în anul 2021 și reprezintă un exemplu de excelență medicală datorită dotării spitalului și echipei medicale bine instruite. Tehnica HIPEC, combinată cu citoreducția tumorală, reprezintă o metodă avansată ce crește șansele de vindecare în cazurile de cancer peritoneal avansat. În țări dezvoltate precum Anglia, Germania și Franța, doar câteva centre sunt capabile să efectueze astfel de intervenții, fapt ce subliniază importanța și complexitatea acestui tratament inovator.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife