PD cere UDMR sa isi arate loialitatea fata de Romania, altfel sa plece din guvern
Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat luni ca pune in vedere UDMR sa isi demonstreze loialitatea fata de Romania sau altfel sa paraseasca coalitia de guvernamint.
Democratii sint nemultumiti de atitudinea Uniunii maghiare, dupa ce saptamina trecuta Consiliul Europei a adoptat o recomandare propusa de senatorul Gyorgy Frunda, in care se propune largirea sensului de natiune.
La sfirsitul reuniunii Biroului Permanent al Partidului Democrat de astazi, presedintele PD, Emil Boc a adoptat o pozitie dura fata de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR).
Boc a criticat Uniunea pentru faptul ca nu isi precizeaza pozitia fata de adoptarea de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a recomandarii 1735 prin care se recomanda statelor membre ale CoE sa se alinieze din punct de vedere legislativ, inclusiv constitutional, la standardele europene privind minoritatile.
Saptamina trecuta, APCE a recomandat Consiliului de Ministri sa invite toate statele membre sa promoveze recunoasterea drepturilor culturale ale minoritatilor, in legislatiile nationale.
„E inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei sa spuna ca nu reprezinta Romania la Strasbourg, declaratie sustinuta tacit si de presedintele UDMR care a spus ca Frunda reprezinta intii interesele maghiarilor din Romania”, a declarat Emil Boc.
Liderul democrat a mai spus ca este momentul fie ca UDMR sa isi demonstreze loialitatea fata de Romania, fie sa iasa din coalitia de guvernamint.
Articolul 16.4 din recomandarea APCE arata ca pentru a respecta aceste standardele europene statele trebuie sa integreze toti cetatenii, indiferent de apartenenta etno-culturala, intr-o entitate civica si multiculturala. Tot astfel, se recomanda statelor respective sa nu se mai defineasca exclusiv etnic sau exclusiv cultural.
Recomandarea a fost initiata de Gyorgy Frunda, sef al delegatiei parlamentarilor romani la APCE, care a depus, in decembrie 2005, un raport in Comisia pentru Afaceri Legislative si Drepturile Omului. Propunerea a fost votata in 26 ianuarie in plenul APCE, devenind Recomandare.
Pe de alta parte, deputatul PSD Adrian Severin l-a criticat, duminica, intr-o conferinta de presa, pe Emil Boc care, profitand de crearea unei confuzii intre recomandarea adoptata de APCE si raportul elaborat de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, se lanseaza intr-un „derapaj nationalist”,.
Severin a explicat ca Recomandarea nr. 1735/2006 a APCE privind conceptul de natiune difera substantial de raportul elaborat de senatorul Gyorgy Frunda. Potrivit deputatului PSD, Frunda a prezentat in fata APCE un al doilea raport, care a fost catalogat ca fiind de tip european, la nivelul secolului XXI.
Luand la cunostinta primul raport, Severin a precizat ca a solicitat, in calitate de vicepresedinte al Comisiei Juridice si pentru Drepturile Omului, „o schimbare a opticii” privind conceptia lansata de Frunda.
Solicitarea lui Severin l-a determinat pe Frunda sa prezinte un nou raport, care continea, de data aceasta, puncte de vedere chiar contrare celor pe care le-a sustinut in primul raport. „Incercand sa profite de aceasta confuzie, PD impinge catre o noua controversa politica, periculoasa”, a precizat Severin.