Presa despre noul ministru al justitiei
Ministrul interimar al justitiei este pe placul lui Basescu deoarece are o buna reputatie profesionala, afirma Evenimentul Zilei.Teodor Melescanu adat asigurari ca nu va aduce modificari sistemului de justitie ci se va concentra doar asupra urgentelor, scrie Cotidianul. Prin numirea lui Melescanu, Tariceanu incerca sa castice timp pentru a o putea impune pe Norica Nicolai in fruntea ministerului, considera Romania Libera. Potrivit ziarului Adevarul, Norica Nicolai a agreat numirea lui Melescanu in fruntea Justitiei.
Agreat de Basescu
Potrivit unor surse de la Cotroceni, presedintele a fost cel care ar fi solicitat nominalizarea unui ministru interimar. „Punctul meu de vedere ramane acelasi cu cel exprimat in ultimele zile si consider ca justitia romaneasca trebuie coordonata de o persoana cu solida experienta si buna reputatie profesionala, in masura sa impuna respect in recunoastere din partea corpului profesional al juristilor”, ar fi transmis Basescu, potrivit surselor citate.
Tariceanu i-a telefonat presedintelui ieri-dimineata pentru a discuta subiectul interimatului, iar numele lui Teodor Melescanu a fost acceptat de seful statului.
Agenda lui Melescanu
Melescanu a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca interimatul are o durata de 17 zile, pina la 3 februa-rie, si a precizat ca a fost vorba despre o urgenta, deoarece saptamina viitoare are loc o reuniune informala a ministrilor de Justitie din statele membre UE si ar fi inaccep-tabil ca Romania sa nu fie reprezentata.
El a precizat ca scopul principal il reprezinta participarea la aceasta reuniune si delegarea competentelor catre cei trei secretari de stat din Ministerul Justitiei care au pregatire de specialitate. Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Teodor Melescanu a afirmat ca in perioada de interimat va incerca sa continue reforma in Justitie, dar ca nu va face nici un fel de schimbari in actuala organizare. El a infirmat categoric intentia de a desfiinta DNA.
Numirea temporara a lui Teodor Melescanu la Justitie reprezinta o veste buna si pentru Norica Nicolai. Cei doi sint in relatii de amicitie, iar in interiorul PNL fac parte din aceeasi grupare. Totusi, in ceea ce o priveste pe Nicolai, situatia ramine in conti-nuare incerta, intrucit premierul nu a sesizat Curtea Constitutionala, o decizie in acest sens urmind sa fie luata in cadrul sedintei conducerii PNL de astazi.
Liberalii au anuntat zilele acestea, prin vocile vicepresedintilor Ludovic Orban, Crin Antonescu, dar si prin cea a lui Relu Fenechiu, ca o sustin in continuare pe Norica Nicolai si ca premierul va cere arbitrajul CCR. Totusi, se pare ca Tariceanu ezita sa faca o miscare in acest sens inainte de a se consulta cu conducerea partidului.
Strategii liberale
Dupa nominalizarea ministerului interimar ar urma ca Tariceanu sa depuna o sesizare la Curtea Constitutionala. De altfel, in acest sens l-a sfatuit si insusi demisionarul de la Justitie, Tudor Chiuariu, in calitate de proaspat consilier personal al premierului. Chiuariu il incurajeaza pe Tariceanu sa sesizeze CCR, pentru a pune capat „tevaturii”.
Tudor Chiuariu nu condamna numai refuzul presedintelui de a semna numirea lui Nicolai, ci si neconcordantele care i-ar fi dat posibilitatea presedintelui de a face „toata aceasta tevatura”. „Eu sunt de parere, daca ar trebui din nou sesizata Curtea Constitutionala, sa fie sesizata si pentru faptul ca exista unele neconcordante intre ceea ce a dispus Curtea prin hotarare si motivarea respectiva, care i-a dat posibilitatea domnului Basescu sa faca toata aceasta tevatura”, sustine Chiuariu.
Continuarea strategiei pentru sustinerea Noricai Nicolai vizeaza mai multe aspecte. In primul rand, vocalii PNL isi vor intensifica declaratiile potrivit carora si fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, numita de presedintele Romaniei, a avut probleme incluse in mapa profesionala.
Liberalii insista ca, daca Macovei a putut fi sanctionata si apoi numita ministru de catre presedinte, Norica de ce sa nu poata fi desemnata pentru ca, oricum, ar avea indraznete si relevante proiecte de viitor pentru care ar trebui apreciata.
Numai ca Macovei nu a fost numita de presedinte, ci propusa de premier, audiata si avizata de comisiile juridice si votata apoi, in sedinta comuna, de catre Parlament. Presedintele a semnat doar decretul de numire, Legislativul fiind cel care a desemnat-o prin vot.
La intrevederea cu premierul, Norica Nicolai i-ar fi prezentat documente legate de activitatea sa profesionala ca procuror, din care ar reiesi ca nu se sustin argumentele invocate de seful statului pentru a respinge numirea ei ca ministru al Justitiei. Conform unor surse, Nicolai a facut referire si la cazul din 1987, sustinand ca nici o persoana nu a fost incarcerata, in mod nejustificat, din vina ei.
Ceea ce insa nu eludeaza miezul problemei: cand s-a descoperit confuzia legata de persoana condamnata de ea initial, a recunoscut si a fost sanctionata pentru ca a trimis direct la inchisoare o persoana fara a declansa urmarirea penala, persoana nebeneficiind de dreptul de a se apara in instanta.
Norica Nicolai a primit reprosuri din partea premierului, suparat ca nu l-a informat despre aceste aspecte ale vietii ei in cursul discutiilor de la finele saptamanii trecute. Norica Nicolai mai sustine ca ar fi reprezentat in conditiile legii un cetatean strain in cazul de infiere din anul 1991. Temandu-se ca premierul ar putea sa nu o mai sustina, Nicolai se pregateste sa redevina „vocala”.
Norica e multumita
„Trebuie să salut gestul primului-ministru de a numi un interimar al justiţie. Domnul Chiuariu a fost numit într-o înaltă funcţie ca şi consilier pe probleme juridice al premierului”, a afirmat Nicolai, într-o intervenţie la Realitatea TV.
În opinia sa, ministerul de Justiţie avea nevoie urgentă de un interimar, soluţia Meleşcanu-de care avea cunoştinţă încă de marţi dimineaţă, fiind privită ca optimă pentru rezolvarea problemelor care deja au apărut în sistem, dar şi pentru ca România să nu se se afle într-o situaţie „dezonorantă” la reuniunea miniştrilor de justiţie din toate statele membre ale UE, reuniune ce va avea loc săptămâna viitoare.
„Era absolută nevoie ca salariile magistraţilor să fie plătite, pentru că ministru este şi ordonator de credite. Sunt deja probleme cu mişcări greviste în cadrul Corpului grefier, deci sunt o serie de chestiuni administrative care presupun semnătura unei persoane autorizate.
Era dezonorant pentru România ca să se prezinte la reuniunea miniştrilor de justiţie din Uniunea Europeană cu un secretar de stat”, a opinat Norica Nicolai, explicând astfel decizia premierului Tăriceanu de a-l numi pe colegul său de partid, Teodor Meleşcanu, drept interimar.