Sari direct la conținut

Prima reacție din PSD, după decizia BEC: „Cel mai bine ar fi fost ca Georgescu să fie bătut la vot”. PNL cere o poziționare clară împotriva violenței de la protest

HotNews.ro
Prima reacție din PSD, după decizia BEC: „Cel mai bine ar fi fost ca Georgescu să fie bătut la vot”. PNL cere o poziționare clară împotriva violenței de la protest
Manifestații violente după decizia BEC de a respinge candidatura lui Călin Georgescu / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat, luni, că din punctul său de vedere, Călin Georgescu trebuia să fie lăsat să candideze și „bătut la vot”. El a transmis și că a privit „cu mare îngrijorare” violențele care au avut loc duminică noapte la protestul din fața Biroului Electoral Central. Și PNL a condamnat protestul violent care a avut loc în Capitală.

Lucian Romașcanu a susținut că „cel mai bine pentru democraţia românească ar fi fost ca domnul Călin Georgescu să fie bătut la vot, eventual, şi acest curent pe care îl reprezintă, un curent fără fundament în persoana dumnealui, din punctul meu de vedere, să fie, cum să spun eu, dovedit inactual de către oameni la vot”, potrivit unei declarații citate de News.ro.

Dar, „până la urmă, legile sunt legi” și trebuie aplicate în orice context, spune Romașcanu. În privinţa protestelor violente de duminică seară, din faţa sediului BEC, Lucian Romaşcanu a spus că le-a privit „cu mare îngrijorare”, în special incitarea la violenţă şi la proteste violente din partea unora ca Horațiu Potra.

„Am privit cu mare îngrijorare şi nu atât protestele violente de aseară, sigur, protestul este un act normal în democraţie, în schimb, am privit cu foarte mare îngrijorare incitarea la violenţă şi la proteste violente din partea altora, a acestui domn Potra care este plecat în ţară şi sperăm să-l vedem înapoi cât mai repede, proteste violente care nu-şi au rostul şi locul sub nicio formă”, a mai spus social-democratul.

Ce spunea Potra

Apropiat al lui Călin Georgescu pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă în dosarul în care este pus sub acuzare și candidatul, Potra a lansat un mesaj, pe un grup online al apropiaților săi, prin care le cere să meargă la București înarmați pentru a stopa „lovitura de stat din partea globaliștilor”.

„Ieșiți fiecare în orașele voastre, mergeți la București, cu parul, furca, coasa și toporul. Cei care au arme să iasă cu armele, că altfel noi și copii (sic) noștri vom muri pe front in Ukraina pentru gloria hoțiilor (sic) !!!”, a transmis Potra.

Romașcanu: „Bănuiesc că decizia este cea corectă”

Întrebat despre votul favorabil dat de reprezentantul USR în BEC în privinţa înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai, Romaşcanu a spus că, în opinia sa, este o poziţionare politică, atâta timp cât cinci membri ai Biroului plus cinci membri ai AEP au ştiut şi au avut la dispoziţie documente, au votat împotriva candidaturii.

„Bănuiesc că, fiind de specialitate, decizia este cea corectă. Doar că nu vreau să comentez prea mult ceea ce s-a decis acolo, o să vedem finalul la CCR”, a puncat Romaşcanu. Declarațiile lui Romașcanu sunt prima reacție venită din partea social-democraților. 

PNL, apel la toate partidele și la candidații la prezidențiale

Partidul Național Liberal a condamnat violențele care au avut loc în fața sediului BEC din București, într-un comunicat de presă. 

„Caracterul pașnic al vieții noastre publice, în care pluralitatea de opinii și libera exprimare se pot exercita nestingherit, reprezintă unul din cele mai importante progrese democratice ale societății noastre după căderea comunismului”, scrie PNL.

Aceste aspecte „pașnice” sunt puse în pericol „de instigări la violență, directe sau voalate, propagate prin mijloace de comunicare în masă de către unele persoane publice, între care și persoane cercetate pentru fapte penale grave, dar, așa cum am văzut și ieri seară în Centrul Vechi, prin confiscarea unor proteste pașnice de către minorități radicalizate, violente și iresponsabile, aflate într-o evidentă și gravă acțiune de încălcare a legilor, de instigare la încălcarea și distrugerea ordinii constituționale”.

PNL condamnă și violențele la adresa jurnaliștilor. Liberalii au făcut un apel la toate partidele și la candidații la prezidențiale să se poziționeze împotriva „violenței, radicalizării, atacurilor la instituțiile legitime și legale ale statului, orice formă de antisemitism, xenofobie și ură socială”.

Liberalii „susțin instituțiile statului, ordinea democratică, inclusiv instituțiile de păstrare a ordinii și siguranței publice, care au dat dovadă ieri seară de reținere, echilibru și profesionalism în gestionarea provocărilor de stradă ale unor persoane violente, care au confiscat și deturnat un protest inițial pașnic desfășurat”, se mai arată în comunicat.

Violențe în centrul Capitalei după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă

Biroul Electroral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu, cu zece voturi „pentru” și patru „împotrivă”. La aflarea deciziei, manifestanții aflați în fața BEC au reacționat violent – au rupt gardurile instalate de jandarmi, au aruncat cu sticle și cu diverse obiecte și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine. 

Mai multe scene violente au avut loc la câteva ore distanță, după ce BEC a publicat motivarea deciziei. Susținătorii lui Georgescu au aruncat cu petarde, cu bucăți de piatră smulse din pavele și au dat foc unor obiecte, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene. 

După ciocnirile cu jandarmii, protestatarii s-au împărțit în mai multe grupuri care s-au împrăștiat în diferite zone din Centrul Capitalei. O parte din ei au ajuns pe bulevardul care face legătura între Piața Universității și Piața Unirii, unde au făcut foc în mijlocul străzii. Manifestația s-a încheiat în jurul orei 02.00, când centrul Capitalei era împânzit de forțe de ordine, care au făcut filtre, iar traficul rutier pe bulevardul I.C. Brătianu a rămas blocat în continuare.

În urma violențelor, au fost deschise trei dosare penale, potrivit informațiilor transmise de Jandarmeria București.

INTERVIURILE HotNews.ro