Procedura declararii si platii contributiei la asigurarile de sanatate. Joi a aparut in Monitorul Oficial ordinul ANAF care reglementeaza deciziile de impunere
- Redactia Hotnews
In Monitorul Oficial de joi (nr. 429/28.06.2012) a fost publicat un ordin ANAF (nr. 821/2012) ce reglementeaza deciziile de impunere pentru contributia la pensii si la asigurarile de sanatate, datorate in mod individual, de persoanele fizice. Tot in cadrul actelor normative ce reglementeaza administrarea acestor contributii de catre ANAF incepand cu 01.07.2012, se inscrie si un ordin al Ministrului Finantelor Publice ce reglementeaza termenul de depunere a declaratiilor pentru contributia la asigurarile sociale – pensii. Cum functioneaza procedura declararii si platii contributiei la asigurarile de sanatate?
Prin Ordinul ANAF nr 821/2012 se reglementeaza formularul deciziilor de impunere: 610 „Decizie de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale“, 620 „Decizie de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate.
Cum functioneaza procedura declararii si platii contributiei la asigurari de sanatate ?
- Baza de calcul a contributiei la sanatate (5,5%) este venitul net, declarat de contribuabil prin declaratia de venit global – formularul 200. Dupa cum se cunoaste, aceasta se depune pana in data de 25 mai a anului urmator si este baza de calcul pentru venitul estimat a se realiza in anul urmator, suma declarata fiind supusa impozitului pe venit in plati anticipate datorate in acest an. In acelasi mod se datoreaza contributia si pentru cei ce platesc impozit prin norme de venit, explica Adrian Benta, consultant fiscal.
- In mod similar (ca si pana acum de altfel) in baza acestui venit estimat se efectueaza plati anticipate pentru contributia la asigurarile de sanatate. [art.296^24 alin. (2) din Codul fiscal]
- Scadenta platilor la contributia individuala la sanatate este in data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru [art.296^24 alin. (4) din Codul fiscal].
- Practic, pentru urmatorul semestru din 2012, persoanele ce desfasoara activitati independente (PFA), persoanele ce desfasoara profesii libere, intreprinderile individuale, (etc) vor fi notificati de ANAF sa plateasca contributia la asigurarile de sanatate, trimestrial in plati egale anticipate.
- Aceste plati au ca baza de calcul venitul net al anului trecut, declarat prin declaratia de venit global 200, sau venitul net estimat a se realiza pentru cei ce au inceput activitatea in acest an/cei ce au desfasurat activitate in anul trecut si au estimat modificari semnificative in nivelul veniturilor (declaratia 220).
- Retinem ca plata contributie la sanatate este obligatorie pentru veniturile realizate ca PFA chiar daca se realizeaza si venituri din salarii, in aceeasi perioada fiscala.
- Observam ca aceste plati sunt plati anticipate datorate in baza unui venit estimat. Astfel, dupa terminarea anului, prin depunerea declaratiei finale de venit, se determina baza de calcul pentru suma finala anuala datorata la contributia de sanatate.
- ANAF regularizeaza calculul sumelor de plata si sunt posibile doua situatii:- diferenta datorata in plus la plata se va achita in 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere anuala.[art.296^25 alin. (6) din Codul fiscal]; suma achitata in plus se compenseaza cu datoria la plata contributiei in anul urmator.
E drept, nu exista reglementat un termen de depunere a declaratiei 600 „Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii“.
OMFP nr. 882/2012 transpune termenele de depunere a declaratiei la pensii, pentru persoanele ce desfasoara activitati intr-o maniera independenta si au obligatia contributiei la sistemul public de pensii.
Termenele sunt:
– declaratia se depune pana in data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul in care se datoreaza contributia la pensii;
– pentru cei ce incep o activitate in cursul anului, termenul este de 15 zile de la demararea activitatii.
„Desigur ca sunt multe de comentat cu privire la aceste termene, cum ar fi faptul ca este greu de estimat in Ianuarie ce venituri voi realiza ca PFA in decembrie ale aceluiasi an. Insa este bine venita reglementarea termenelor de depunere a declaratiei si vom vedea efectiv si procedura practica. Mai retinem si faptul ca zilele trecute a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscal, ce surprinde si cateva aspecte pentru asigurarile sociale, astfel speram sa avem o baza normativ mai exacta, dupa publicarea acestora”, conchide Benta.