Procurorul General: Nu am dat ordin de solutionarea dosarului lui Ponta, vom analiza daca se impune infirmarea neinceperii urmaririi penale
- Redactia Hotnews
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi, la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca va analiza daca se impune infirmarea solutiei in cazul sesizarii privind un posibil plagiat al lui Victor Ponta, in care s-a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP), precizand ca el nu a dat ordin pentru solutionarea dosarului.
Intrebat la iesirea din CSM daca va fi infirmata solutia in dosarul privind un posibil plagiat al lui Victor Ponta, procurorul general Tiberiu Nitu a sustinut ca va analiza aceasta posibilitate, transmite Mediafax.
Ce raspunsuri a dat Nitu pe aceasta tema:
I: De ce s-a dat NUP in dosarul presupusului plagiat al premierului?
R:. Argumentele sunt expuse in rezolutia de NUP. Procurorul e independent, a dat solutia pe care a considerat-o dumnealui pe baza actelor premergatoare efectuate in cauza.
De ce s-a dat NUP chiar in prima zi a mandatului dvs?
Putem sa gasim si un argument bun in situatia asta. Procurorul de caz nu este marcat ca a venit un sef, ca a plecat alt sef. El isi face treaba indiferent cine e la conducere, in ce moment.
Credeti ca este corecta solutia de NUP?
Aprecierea legalitatii solutiei a facut-o in primul rand procurorul de caz. Exista, potrivit Codului de procedura penala, cai de atac. O va face seful sectiei – potrivit C.P.P. si instanta de judecata in ultima masura.
Exista si solutia infirmarii. S-a luat in calcul aceasta varianta?
Suntem inca in termenul de 20 de zile in care partile, persoanele interesate pot face plangere impotriva solutiei. Asteptam sa vedem ce fac partile interesate mai intai in situatia de fata si dupa aceea vom analiza si noi oportunitatea infirmarii solutiei.
Credeti ca v-a cauzat un prejudiciu de imagine faptul ca s-a dat solutie de NUP in acest dosar chiar in prima zi a mandatului dvs?
Mi se pare extrem de bine pentru mine ca indiferent cine a venit seful institutiei, procurorii isi fac treaba. Eu privesc partea pozitiva a lucrurilor, n-am niciun deficit de imagine prin prisma acestei situatii. Mi se pare bine ca procurorii actioneaza singuri si cum cred dumnealor de cuviinta pe baza actelor din dosarele pe care le instrumenteaza.
Parchetul General a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, dupa cum arata rezolutia Parchetului. Plangerea penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012 de catre Mihail Neamtu si Adrian Papahagi. Plangerea penala se refera la lucrarea „Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. In martie 2013, Parchetul a solicitat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea cartii pentru care prim-ministrul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat.
Contactat de HotNews.ro, Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, a declarat: „Am terminat expertiza si am si trimis-o catre Parchet. Am terminat-o saptamana trecuta, nu mai stiu exact ziua. Noi am constatat ce s-a constatat, dar nu va pot spune ce este scris in constatare pentru ca reprezinta o proba in cadrul acelui dosar si datele despre ce e in dosar nu vi le poate da decat Parchetul. Una dintre probele folosite de Parchet este si expertizarea noastra, dar nu cred ca este singura piesa a dosarului. Expertizarea s-a desfasurat in perioada martie – mai”.