Sari direct la conținut

Razboiul cuiburilor

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva (RNP) tine cu dintii de o afacere in jurul careia se invart sume ametitoare si comisioane pe masura. Este vorba despre implementarea unui proiect agreat si de UE cu privire la asigurarea cuiburilor pentru pasari insectivore. Dincolo de orice conotatie rizibila, problema este extrem de serioasa.

Pastrand scara comparatiei, RNP doreste sa „gazduiasca” specii de pasari insectivore in „cuiburi de bloc”, in locul cuiburilor „de tip vila” recomandate de catre expertii ornitologi. Motivul ar fi faptul ca s-ar reduce cheltuielile. Dincolo de „confortul” pasarilor, in realitate insa se discuta despre o „morisca a comisioanelor”.

Romsilva nu vrea sa scape din maini asa-zisul monopol al cuiburilor. Acesta se afla la originea unei increngaturi prin care se pierde usor urma banilor alocati programului; bani care provin din bugetul public al Ministerului Agriculturii.

Desi pare o veriga total periferica a activitatii specifice a RNP, instalarea anuala de cuiburi in padurile din tara este o obligatie programatica a ministerului, in cadrul masurilor profilactice pentru diminuarea scaderii culturilor agricole. In fond, este vorba de randament si, in ultima analiza, de profit.

In plan general, situatia padurilor Romaniei este urmatoarea: RNP a avut in administratie prin sistemul Ocoalelor Silvice judetene, un fond forestier national de 6.367.000 reprezentand 26,7% din suprafata tarii, 58,5% fiind localizat in zona montana, doar 6,7% aflandu-se in zone de campie.

Peste 2/3 din suprafata totala va intra in final in proprietate privata prin retrocedarile legale, RNP ramanand cu ceva peste 2 milioane de hectare, inclusiv Parcurile Nationale din Romania. La acestea se adauga terenurile de vanatoare si casele de protocol. Deci, din viitorul apropiat, RNP va trebui cu un buget mult mai mic sa administreze si aceste parcuri nationale ale caror costuri cresc.

Putini stiu faptul ca noii proprietari sunt obligati sa respecte legislatia generala privind administrarea si exploatarea padurilor, cei mai multi incalcand aceste legi prin defrisari abuzive. In cadrul respectarii legislatiei intra si verigile de tipul protectiei pasarilor insectivore prin instalarea anuala de cuiburi. Deocamdata, RNP raporteaza instalari anuale dupa un necesar de cca.

un milion de cuiburi anual. Problema este ca aceste cuiburi nu exista decat scriptic, ca ele nu se regasesc in teren. Iar acolo unde au fost instalate intr-adevar ele sunt de model RNP, unul total inadecvat speciilor din tara noastra.

Pe de alta parte, o initiativa privata de specialitate incearca de cativa ani sa penetreze obtuzitatea conducerii RNP prin impunerea unor modele de cuiburi mult mai apropiate de aspectele naturale si avand recomandarea expresa a Societatii Ornitologice Romane (SOR) si a Bird Life International.

Aceste cuiburi respecta intrutotul aspectul natural, integrarea in habitat, precum si recomandarile detaliate pe specii ale Indrumatorului de Protectie a Pasarilor adaptata ultimelor cercetari.

Politica RNP de exploatare a padurilor prevede eliminarea arborilor batrani si scorburosi, care constituie tocmai mediul de viata al pasarilor insectivore, fapt ce impune imperios amplasarea de noi adaposturi. Firma „Acvila” patronata de Vasile Bud din Targu Lapus, Maramures – la randul sau, membru al SOR – a propus Regiei sa-i furnizeze aceste cuiburi la nivelul tuturor Ocoalelor Silvice.

Vasile Bud considera ca operatiunea de protejare a pasarilor nu trebuie privita ca o joaca, „un moft”, semnaland faptul ca neglijenta RNP duce periodic si accentuat la invazii de omizi, tantari si alti daunatori, asa cum s-a intamplat in diverse zone ale tarii chiar anul acesta.

Cresterea populatiilor de pasari insectivore prin actiuni de protejare are doua efecte imediate, pe langa cele pe termen lung: scaderea semnificativa a daunatorilor si cresterea turismului de profil ornitologic, fenomen observat deja de specialistii SOR. Cuiburile RNP sunt insa departe de cerintele expertilor ornitologi, iar cunostintele padurarilor in acest domeniu sunt precare sau lipsesc.

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Gheorghe Flutur, Vasile Bud arata ca „tipodimensiunile modelului impus de RNP nici nu se regasesc in recomandarile de specialitate ale SOR. Pe de alta parte RNP a raportat anual amplasarea in teritoriu a cate un milion de adaposturi tip ladita, model transmis in teritoriu prin Ordinele 2838/1994 si 519/1995”.

Vasile Bud descrie si modul in care conducerea RNP – prin seful Directiei Fond Forestier, Dan Ioan Aldea, dar si prin directorul Litescu – a refuzat sistematic orice propunere privind cuiburile recomandate de SOR si Bird Life International. Mai mult, in discutiile purtate cu Vasile Bud, cei doi au tradat faptul ca nu cunosc nici macar existenta unui Indrumator specializat.

„Noi ne avizam singuri modelul de cuib!”, a fost raspunsul reprezentantilor RNP.

Daca rapoartele privind instalarea de cuiburi de catre RNP sustin cheltuieli pentru un numar imens de mare – nesustinut insa de situatia concreta din teren – avem de-a face cu o noua „afacere” sub egida ROMSILVA, dupa cele 72 de miliarde de lei aruncate pe achizitionarea unor arme de vanatoare, de munitie, cravate sau ace de cravata la preturi exorbitante.

„La un pret mediu de 2,5 Euro pe cuib RNP ar avea „de cheltuit” cca. 2,5 milioane de Euro, urma banilor fiind stiuta poate, doar de pasarile in discutie”, sustine un calcul estimativ al SC „Acvila”. Secretarul de Stat Vasile Lupu a pasat problema in curtea Ministerului Mediului: „Autoritatea indrituita sa se pronunte este Ministerul Mediului, conform legii 462, a habitatelor naturale.

N-am vazut nici o situatie raportata de RNP, poate ca au montat un milion de cuiburi. N-au decat, daca corespund si au aprobare, degeaba nu le-au pus…”.

In replica, Ministerul Mediului, prin purtatorul de cuvant, Ioan Marginean, a tinut sa ne precizeze ca „nu exista nici o comisie mixta care sa avizeze tipuri de cuiburi si nici o colaborare pe astfel de proiect, chiar daca, pe alte proiecte cooperarile interdisciplinare sunt in curs”. Dar pozitia oficiala tot conducerii RNP i-a revenit.

Directorul Gheorghe Dima i-a mandatat pe domnii Dan Ioan Aldea si Dumitru Vladescu, seful Serviciului Paza si Protectie a padurilor sa clarifice acuzatiile: „Ce face dl Bud nu-i o noutate, avem toata corespondenta cu dansul. Vrea sa-si vanda marfa. Dar e absurd. Noi avem o armata de oameni, facem cuiburi la costuri minime, cca. 20.000 de lei bucata, si am verificat eficienta laditelor noastre.

Pentru cuiburile sale n-avem rezultatele unor cercetari. Nu avem centralizata situatia numarului de cuiburi, or fi un milion, nu stiu. Am dat ordin, dar ele se fac pe plan local. Legea trebuie respectata, o relatie din asta se face prin licitatie, nu ne jucam nici cu padurea, nici cu banul public. Regia merge pe autofinantare, nu avem, cum lucra cu firme ca a dansului.

Azi, sunt 110 de Ocoale Silvice private. Sa incerce cu ei, dar tot la noi vor veni acestia”. In alta ordine de idei, chiar si liderii SOR au reprosat opacitatea RNP, structurata aproape militarizat, o relatie fireasca, la fel ca in alte tari in care castiga atat fermierii, cat si speciile de pasari, nefiind posibila.

Razboiul cuiburilor demasca acum inca o afacere de patru stele, Corpul de Control al ministrului Flutur fiind obligat acum sa-i despice firele in patru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro