Sari direct la conținut

Rouhani i-a cerut iertare, în numele Iranului, lui Zelenski. Discuții și cu premierul canadian

HotNews.ro
Rouhani i-a cerut iertare, în numele Iranului, lui Zelenski. Discuții și cu premierul canadian

Hassan Rouhani l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta doborârea avionului ucrainean, iar liderul iranian și-a cerut iertare în numele țării, a transmis Administrația de la Kiev, conform Mediafax, care citează RT. Președintele iranian a discutat, telefonic, și cu premierul canadian Justin Trudeau.

Rouhani a oferit condoleanțe poporului ucrainean cât și familiilor victimelor, arată un comunicat al Administrației prezidențiale de la Kiev.

„Rouhani și-a cerut scuze în numele Iranului pentru tragedia care a curmat viețile a 176 de oameni. De asemenea, liderul Republicii Islamice a recunoscut că tragedia a fost cauzată de acțiuni eronate ale forțelor militare iraniene”, a mai transmis comunicatul.

Teheran a mai jurat să ofere „orice asistență necesară” experților ucraineni care anchetează cazul și a promis să îi aducă în fața instanței pe toți cei responsabili.

La rândul său, președintele Ucrainei Volodomir Zelenski a salutat recunoașterea vinei de către Iran și a declarat că acest pas deschide calea unei investigații „fără alte întârzieri”.

Președintele ucrainean a mai spus că se așteaptă ca Iranul să „coopereze pe deplin” cu Ucraina, „conform legilor internaționale”.

Zelenski a adăugat că trupurile neînsuflețite ale echipajului de bord trebuie să fie aduse în Ucraina „cât mai curând” și a spus că această chestiune este de o „importanță maximă”. El a precizat că Ministerul de Externe ucrainean va trimite un document Iranului în care va detalia pașii legali următori pentru a rezolva chestiunea între cele două state, inclusiv partea legată de compensații.

Rouhani a discutat telefonic și cu premierul Canadei Justin Trudeau și i-a promis că va continua anchetarea tragediei, potrivit agenției iraniene IRNA. Cei doi lideri au fost de acord că cele două țări trebuie să coopereze pentru clarificarea circumstanțelor producerii catastrofei.

Între timp, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației îndeamnă companiile aeriene europene să evite deocamdată spațiul aerian iranian. Sfatul urmează o recomandare anterioara privind interzicerea zborurilor deasupra Iranului, la o altitudine mai joasă de 7.62 de kilometri, a companiilor aeriene din Europa.

Citește și:

Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean. ”O eroare umană într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA”

Zelenski: Așteptăm de la Iran admiterea completă a vinovăției și despăgubiri pentru doborârea avionului nostru

Iran: Avionul Boeing a fost doborât fără ordin din cauza unui bruiaj, spune un general iranian

Furie în rândul multor iranieni: ”Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul?”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro