Sari direct la conținut

Scanarea creierului la momentul potrivit poate salva vieți în cazul bolilor neurologice. Dr. Ileana Rizea, MedLife: „CT și RMN sunt metode imagistice de neînlocuit, dar utilizarea lor depinde de tipul afecțiunii“

Scanarea creierului la momentul potrivit poate salva vieți în cazul bolilor neurologice. Dr. Ileana Rizea, MedLife: „CT și RMN sunt metode imagistice de neînlocuit, dar utilizarea lor depinde de tipul afecțiunii“
dr. Ileana Olguța Rizea Foto: MedLife

Accident vascular cerebral, hemoragie cerebrală, scleroză multiplă sunt boli grave care necesită atenție deosebită din partea medicilor, dar și investigații imagistice performante pentru diagnosticarea și monitorizarea lor. În era progresului tehnologic accelerat, „tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică sunt metode imagistice de neînlocuit, dar utilizarea lor depinde de tipul afecțiunii”, atrage atenția dr. Ileana Olguța Rizea, medic primar radiologie și imagistică medicală la Hyperclinica MedLife Medical Park.

Fascinată de natură în general și de natura umană în particular, dar mai ales de complexitatea creierului uman, dr. Ileana Rizea și-a dorit să orienteze clinicianul spre un diagnostic corect, așa că a ales specialitatea radiologie și imagistică medicală, o disciplină care contribuie din plin prin investigațiile pe care le are la îndemână la stabilirea unui diagnostic precis, facilitând astfel tratamente eficiente și salvatoare de vieți.

Imagistica medicală: o fereastră către sănătatea sistemului nervos central

Cele mai frecvente patologii pe care le vede medicul Rizea sunt cele vasculare, degenerative, tumorale, inflamatorii.

„Imagistica medicală este esențială în diagnosticarea anomaliilor sistemului nervos central, în caracterizarea calitativă și cantitativă a acestora, devenind în prezent indispensabilă acestor specialități medicale pentru o conduită terapeutică optimă”, a spus dr. Ileana Rizea.

Tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sunt investigații importante în diagnosticarea afecțiunilor sistemului nervos central.

„Investigația computer tomografică este extrem de utilă în diagnosticul neurologic de urgență, ca de exemplu în accidentul vascular cerebral (AVC), unde poate face diferența între un accident ischemic și unul hemoragic, în cazul tumorilor cerebrale – în depistarea acestora, uneori prin vizualizarea edemului peritumoral. Investigațiile prin computer tomografie beneficiază de avantajul timpului redus de achiziție, fiind în beneficiul explorării pacienților în stare gravă. Computer Tomografia nu este investigația imagistică de utilizat în diagnosticul sclerozei multiple, de exemplu, întrucât nu poate depista leziunile demielinizante decât într-un stadiu avansat al afecțiunii, pentru depistarea și caracterizarea leziunilor, imagistica prin rezonanță magnetică fiind cea mai utilă”, a explicat dr. Rizea.

RMN face diferența: Accident vascular ischemic la o proaspătă mămică

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral (AVC) este responsabil, anual, de aproximativ 6,5 milioane de decese, fiind una dintre principalele cauze de dizabilitate și deces. Un adult din patru cu vârste de peste 25 de ani va suferi un AVC pe parcursul vieții, avertizează Organizația Mondială de Luptă Împotriva AVC.

Atacul ischemic tranzitoriu (AIT) este la fel ca un accident vascular cerebral, dar simptomele durează mai puțin și presupune apariţia unui deficit neurologic motor, senzitiv sau de vorbire, a unei tulburări vizuale sau de echilibru, cu durata sub 24 de ore (de regulă, până în 60 minute) şi revenire completă la starea anterioară, pe fondul bolii vasculare embolice sau trombotice.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu AIT și AVC sunt active, încă lucrează. Înaintarea în vârstă crește riscul de a suferi un AIT sau un accident vascular cerebral, dar acestea pot afecta pe oricine, la orice vârstă, susține Stroke Association.

Dr. Rizea are exemple nenumărate de cazuri de AVC și AIT în care neuroimagistica a fost decisivă în salvarea pacienților.

„Îmi amintesc de cazul unei proaspete mămici care, în momentul în care a mers să alăpteze copilul de câteva zile, fiind încă în spital, a suferit un accident vascular ischemic de trunchi cerebral. I s-a făcut imediat investigație prin RMN care a evidențiat accidentul vascular acut. În plus, am completat examenul clasic cu angiografie prin rezonanță magnetică care a pus în evidență existența unei disecții de arteră vertebrală. S-a intervenit prin radiologie intervențională și s-a rezolvat problema vasculară, iar după câteva luni, când pacienta a revenit la contro,l totul era normal”, a povestit medicul.

Această pacientă s-a recuperat complet și astfel de cazuri îi aduc cele mai mari satisfacții profesionale, după cum a mărturisit dr. Ileana Rizea. „Când mi se spune că diagnosticul pus de mine a permis o conduită terapeutică care a salvat viața unui pacient, mă simt fericită.”

MAV, anomalii ale creierului rare, dar periculoase

O malformație arteriovenoasă a creierului (MAV) este o „încurcătură” de vase de sânge, care creează conexiuni neregulate între artere și vene. O malformație arteriovenoasă se poate dezvolta oriunde în corp, dar locațiile comune includ creierul și măduva spinării. În general, MAV cerebrale sunt rare, dar pot fi depistate după o scanare a creierului, care în general se face pentru o altă problemă de sănătate.

Uneori, un MAV cerebral este identificat după ce vasele de sânge s-au spart și sângerează, provocând hemoragie. În aproximativ jumătate din toate malformațiile arteriovenoase ale creierului,  hemoragia este primul semn al malformației, susțin medicii prestigioasei clinici Mayo din SUA.

Oricine se poate naște cu o malformație arteriovenoasă a creierului, dar MAV poate apărea și pe parcursul vieții, fiind mai frecventă la bărbați. Odată diagnosticat, un MAV cerebral poate fi tratat pentru a preveni complicațiile.

„Îmi amintesc de un tânăr cu malformație vasculară arterio-venoasă care a făcut imagistică prin rezonanță magnetică pentru o complicație hemoragică a acesteia. Pe lângă obiectivarea hematomului rezultat în urma complicației, s-a putut caracteriza malformația, putându-se interveni prin radiologie intervențională, apoi chirurgical. Pacientul și-a revenit și a început să recupereze deficiențele, iar la control după câteva luni a venit pe picioare și a comunicat cu noi”, a povestit dr. Ileana Rizea.

Tehnologia imagistică – un domeniu în continuă evoluție

Imagistica prin rezonanță magnetică poate ajuta la depistarea precoce a maladiei Alzheimer prin folosirea rezonanței magnetice funcționale sau a spectroscopiei cerebrale care depistează metaboliții cerebrali. De asemenea, în boala Parkinson se caută modificări structurale, excluzându-se alte patologii, ca accidentele vasculare sau tumorile.

În ultimii ani, neuroimagistica a beneficiat de progrese semnificative. „S-au creat protocoale care permit investigarea pacienților în stare gravă într-un timp mai scurt, fără a compromite calitatea imaginilor. De asemenea, secvențele clasice au fost îmbunătățite pentru a permite o caracterizare superioară a leziunilor și un diagnostic cât mai exact. Neuroimagistica este un domeniu foarte solicitat și cu siguranță ne putem aștepta la inovații spectaculoase și inteligența artificială va deveni un ajutor de preț în stabilirea diagnosticului, de exemplu, va putea calcula scorul ASPECT la scanarea CT cerebrală a pacienților cu suspiciune de accident vascular ischemic acut”, a subliniat dr. Rizea.

Medicul radiolog e de părere că pacienții ar trebui instruiți pentru a depista din primele momente iminența unui accident vascular pentru a se putea adresa unui serviciu de urgență unde să li se poată face investigații imagistice adecvate, pentru un diagnostic corect și pentru a avea cea mai eficientă terapie.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback