Se pregătește o triplă comasare neașteptată: după Parlament, începe reforma și în instituțiile de stat. „Bolojan vrea ca în Germania”

Guvernul intenționează să comaseze ANRE, ANCOM și Consiliul Concurenței, au confirmat pentru HotNews oameni din conducerea acestor trei instituții publice.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va fi comasată cu alte autorități, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Prima variantă este ca ANRE să fie comasată cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și cu Consiliul Concurenței, au confirmat doi dintre șefii acestor instituții, într-un dialog cu jurnaliștii, sub condiția confidențialității.
Modelul ANRE + ANCOM e întâlnit în UE la nemți. „Bolojan vrea ca în Germania”, a spus unul dintre șefii instituțiilor.
Planul e să se meargă mai departe și să se facă o triplă comasare ANRE + ANCOM + Consiliul Concurenței. Pentru aceste schimbări de design în aparatul public, Guvernul se inspiră după modelul folosit în Spania și Țările de Jos. În ambele țări, autoritatea pentru concurență funcționează sub aceeași umbrelă cu cea din energie.
Ce se va întâmpla cu ASF?
Sunt vizate pentru modificări, încă neprecizate și despre care redacția nu a putut afla detalii, alte două structuri din domeniul energiei: Autoritarea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) și Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).
Intenția generică este reducerea pozițiilor de conducere, dar și a celor de middle management. Se va crea o super structură de stat, care va unifica domeniul energiei, al comunicațiilor și al concurenței.
„Discuția este dacă PSD va proceda la fel cu ASF, care este o instituție revenită social-democraților, în rotația politică”, a spus una dintre sursele din companii.
Reorganizarea inspirată după comisia creată de Trump pentru Musk
Executivul are în lucru o analiză legată de reorganizare prin comasarea agențiilor și autorităților statului, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu, la finalul unei întâlniri cu ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
De reorganizare se ocupă un departament pentru eficientizare guvernamentală, pe modelul inventat de Donald Trump, unde președintele SUA a mers pe mâna lui Elon Musk. Între timp, la Washington s-a stabilit să nu fie departament, ci o comisie consultativă, pentru că plasarea lui Musk în zona guvernamentală ar fi dus la potențiale conflicte de interese, scrie presa americană.
„Un stat mai suplu”
În România, structura care va gândi optimizarea este condusă de premierul Marcel Ciolacu și de șeful Senatului, Ilie Bolojan, după cum a anunțat, recent, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
„Este o structură hibrid, în care coaliția și-a asumat această responsabilitate la cel mai înalt nivel, al conducătorilor de partide, să implementeze ceea ce au promis în programul de guvernare, să ofere un stat mai suplu”, a spus Tánczos Barna.
Ciolacu a anunțat că vrea înființarea acestui departament pe un model deja consacrat. Premierul se referea la anunțul președintelui ales al SUA, Donald Trump, că Elon Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce un nou departament al eficienței guvernamentale.
Aproape 40 de agenții și autorități, doar în subordinea Guvernului
În aparatul central al Guvernului există domenii pentru care funcționează în același timp mai multe agenții sau autorități, cu activități care se suprapun sau se completează. Unele sunt în subordinea directă a Executivului, altele sunt în coordonarea ministerelor și mai există și autorități sub controlul Parlamentului.
În subordinea premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG) se află aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc), potrivit datelor transmise de către SGG anul trecut, la solicitarea HotNews.