Sari direct la conținut

Situația de la Europa Liberă se înrăutățește. Jurnaliștii vor primi salariile tăiate

HotNews.ro
Redacția Europa Liberă România. Foto: Adelina Mărăcine / Hotnews
Redacția Europa Liberă România. Foto: Adelina Mărăcine / Hotnews

Jurnaliștii de la toate cele 23 de birouri teritoriale ale Europei Libere se confruntă cu dificultăți financiare. Se pare că unii dintre ei au fost trimiși în șomaj tehnic, ceea ce înseamnă că salariile vor fi reduse cu diferite procente, în funcție de legislația muncii din fiecare țară. În aceeași situație sunt și cei aproximativ 15 jurnaliști care lucrează la biroul din România.

Europa Liberă nu ar fi primit de la Agenția SUA pentru Media Globale (USAGM), instituția care se ocupă cu distribuirea banilor pentru agențiile de presă finanțate de Congresul american, tranșele de bani alocate de Congres, susțin informații ale HotNews, obținute din rețeaua Europei Libere.  

Din acest motiv, instituția trebuie să ia măsuri de reduceri financiare. Unii jurnaliști din diferite țări au intrat în șomaj tehnic și sunt plătiți cu 60% din salariu. Cu probleme similare se confruntă și redacția de la București, unde jurnaliștii ar putea fi plătiți cu 80%, cu reducerea proporțională a timpului de lucru. 

Problemele pentru Europa Liberă au început odată cu revenirea lui Trump 

Pe 16 martie, Donald Trump a semnat un ordin executiv care viza reducerea cheltuielilor făcute de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Media Globale (USAGM). Asta înseamnă că printre cei afectați se numără și serviciul de presă Europa Liberă. 

La câteva zile după decizia președintelui american, autoritățile din Cehia, unde Europa Liberă are sediul central, au cerut țărilor UE să sprijine financiar agenția de presă.

„Reducerea la tăcere a RFE/RL și a Vocii Americii, a căror funcționare va fi restrânsă, nu va fi o pierdere doar pentru oamenii care nu trăiesc în libertate, ci și pentru toți cei care cred în democrație”, a declarat la acel moment Jan Lipavsky, ministrul ceh de Externe, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare. 

Europa Liberă în România

Europa Liberă are în acest moment redacții în 23 de țări. Această rețea globală costă, în total, contribuabilul american 120 de milioane de euro, adică aproximativ jumătate din cât cheltuiește contribuabilul român pe TVR și pe radioul public.

„Europa Liberă, ca post de radio, s-a închis în 2008, după ce autoritățile americane și britanice au evaluat că, fiind în NATO și având o presă diversă, România nu mai avea nevoie de astfel de redacții”, a explicat Elena Vijulie Tănase, directoarea secției române, într-un reportaj publicat zilele trecute de HotNews. 

„În 2019, însă, Europa Liberă a revenit, pe online, într-un context politic tensionat: după protestele masive contra Ordonanței 13 și pe fondul presiunilor tot mai agresive venite dinspre Moscova și China, dar și al mecanismelor toxice de finanțare din presa românească”, a mai declarat Vijulie. 

INTERVIURILE HotNews.ro