Sari direct la conținut

Primul ministru, administrator la Rompetrol Downstream

Romania Libera

In perioada 2003-2004, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost administrator al firmei Rompetrol Downstream SA, controlata de Dinu Patriciu. Primul ministru evita sa aminteasca in CV de aceasta functie si pentru ca autoritatile suspecteaza Rompetrol de implicare in operatiuni de spalare de bani.

Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor a descoperit, inclusiv in perioada in care Tariceanu a fost in solda lui Patriciu, ca Rompetrol Downstream a facut plati externe de 9 milioane de euro.

Ceilalti administratori ai firmei in cauza au fost chemati pana acum la Parchet, insa nici un procuror nu l-a intrebat pe Tariceanu de operatiunile efectuate de Rompetrol Downstream in perioada in care el a fost in staff-ul acestei companii.

Premierul liberal este in schimb suspectat ca ar fi speculat piata bursiera si ar fi cumparat la preturi mici, in baza unor informatii provenite chiar de la Rompetrol, 10.000.000 de actiuni… Rompetrol. Nu doar Tariceanu a fost in slujba lui Patriciu. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, s-a retras abia in luna iunie anul curent din functia de administrator Rominserv.

Teodor Melescanu a fost si el administrator Rompetrol SA. Firmele lui Patriciu au beneficiat de facilitati din partea actualei Puteri.

S-a aflat in solda lui Patriciu, a facut afaceri cu Patriciu si acum, probabil, are tot interesul sa-l scoata curat pe „Dinu” din dosarul penal in care procurorii il cerceteaza pentru evaziune fiscala. Este vorba de premierul Calin Popescu Tariceanu, care pana acum nu a suflat nici o vorba despre faptul ca in perioada 2003-2004 a fost administrator al SC Rompetrol Downstream SA.

Secretul domnului Tariceanu are si o justificare cat se poate de logica: procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea oricand extinde cercetarile si asupra tranzactiilor facute de Rompetrol Downstream in perioada in care el a detinut postul de conducere.

Potrivit documentelor existente la Registrul National al Comertului, Dinu Patriciu l-a numit administrator pe Tariceanu in data de 8 decembrie 2003, data la care s-au mai efectuat alte cateva modificari in conducerea firmei. Echipa completa de administratori a Rompetrol Downstream a fost formata atunci din Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Anghelache Marian si John Andrew Long.

Mariajul dintre petrolistul Patriciu si seful sau pe linie de partid, Tariceanu, nu a tinut prea mult. Actualul premier a incasat indemnizatiile de administrator la Rompetrol Downstream doar pana in martie 2004, cand a renuntat Ð cel putin in mod transparent Ð la banii lui Patriciu. Asta nu inseamna ca Tariceanu nu ar avea motive de ingrijorare.

Plati interne suspectate de spalare de bani

Conform notei nr. IV/323/D2/ din 7 mai 2204 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) in perioada in care si Tariceanu a fost administrator al SC Rompetrol Downstream SA aceasta firma a efectuat plati externe de 6.435.230 euro. Or, grupul Rompetrol a intrat in atentia procurorilor tocmai pentru acest tip de operatiuni suspectate a fi de fapt spalari de bani.

Ciudat este ca anchetatorii i-au nominalizat ca responsabili pe cei care au detinut in perioada ianuarie 2003-aprilie 2004 functia de administrator la Rompetrol Downstream SA, insa nu si pe Tariceanu ajuns intre timp seful Guvernului.

In plus, si alte firme in care Rompetrol Downstream SA detinea actiuni in perioada in care Tariceanu era administrator la „firma-mama” au intrat in atentia ONPCSB. Astfel, s-a descoperit ca Rominserv SA si Rompetrol Logistics au efectuat la extern plati de 9 milioane de euro.

Speculatii cu actiuni

Tariceanu s-a mai plasat in atentia mass-media si a procurorilor si datorita unei tranzactii bursiere prin care a cumparat, in data de 9 aprilie 2004, 10.000.000 de actiuni la Rompetrol la un pret mic. Se presupune ca Tariceanu nu ar fi actionat intamplator, ci ar fi speculat anumite informatii provenite chiar de la Rompetrol.

Tariceanu a reusit intr-o singura zi, pana la ora 8.30 dimineta, sa-si angajeze si o firma intermediara in tranzactiile bursiere si sa-si si deschida cont.

Melescanu si Orban

Premierul nu este insa singurul lider PNL care a fost in slujba lui Patriciu. Teodor Melescanu a detinut timp de aproape doi, in perioada 14.03.2003-21.02.2005, ani functia de administrator la Rompetrol SA. Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, a fost si el administrator in firma Rominserv, detinuta tot de Grupul Rompetrol, el retragandu-se din aceasta functie abia in luna iunie anul curent.

Sustinut de fosta guvernare PSD printr-o ordonanta de urgenta prin care a fost scutit de plata a 600 milioane de dolari, Patriciu a primit sprijin si de la actuala putere. Respectiva ordonanta a fost adoptata fara probleme de parlamentarii actualei coalitii, fapt ce i-a permis lui Patriciu sa-si transforme in obligatiuni bugetare datoriile Rompetrol Rafinare SA.

Si in momentul retinerii sale liderii PNL au reactionat in scopul sustinerii acestuia. La fel ca in cazul pesedistului Bivolaru, liberalii l-au insotit pe „Dinu” la Parchet, iar premierul Tariceanu a calificat drept un „eveniment nedorit” retinerea.

NRHotNews.ro a scris in urma cu o luna despre obtinerea unui contract de servicii intr-un camp petrolier din nordul Irakului de catre Rompetrol, imediat dupa ce guvernul Tariceanu a sters 80% din datoriile irakiene catre Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro