Prefectura Bucurestiului a inceput ieri sa plateasca, prin mandat postal, drepturile veteranilor care au acceptat sa primeasca suma de 15.640.000 de lei, in locul a 500 de metri patrati de teren pentru constructia de locuinte sau a unui hectar de teren agricol. Potrivit cifrelor de la Bucuresti, de la 1 ianuarie 2004, din cei aproape 5.000 de veterani, numai 1.

964 au depus spre validare dosare justificative pentru aplicarea legilor fondului funciar, iar in urma analizelor, 1.727 de dosare au fost validate. Totodata, la cele sase primarii de sector ale Capitalei mai sunt in lucru alte 2.968 de dosare.

Pentru ca veteranii sau urmasii lor sa poata primi, in limita posibilitatilor, suprafata de teren prevazuta de lege, acestia trebuie sa mearga la secretariatele sectoarelor 1-6, pentru a depune declaratii pe propria raspundere ca, de la momentul evidentierii lor si pana in momentul cererii, nu au mai primit vreo rasplata sub forma de atribuire de teren.

Cei care nu mai spera ca primariile si prefecturile vor identifica terenuri pentru a-i pune in drepturi pot cere plata sumei stabilite de Guvern, de 15.640.000 lei pentru fiecare veteran.

Prefectul Dan Darabont a inmanat oficial ieri drepturile banesti a doi veterani: general in retragere Marin Dragnea, presedinte al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi din Bucuresti, si generalul (r) Dumitru Penciuc, presedintele Asociatiei Veteranilor din MAI. Secretarul de stat Ion Nicolae, prezent si el, a precizat ca, la nivel national, se asteapta peste 80.

000 de cereri ale veteranilor pentru acordarea de pamant sau bani. "Dintre acestia, si-au cerut drepturile sub forma de despagubiri banesti numai circa 19.000 de veterani si aproape 16.000 de urmasi", a spus secretarul de stat. El a adaugat ca se presupune ca ceilalti vor sa obtina terenuri pentru case sau terenuri agricole. Pentru acestia, Guvernul ar trebui sa aiba la dispozitie aproape 45.

000 ha de terenuri agricole sau circa 2.300 de ha de terenuri pentru locuinte.