Rusia a anunțat sâmbătă că a înregistrat peste 10.000 de decese cauzate de noua pandemie de coronavirus, un număr care rămâne mic comparativ cu cifra mare a infectărilor, potrivit AFP. Autoritățile ruse nu raportează însă decât decesele care au ca principală cauză a morții coronavirusul.

Coronavirus RusiaFoto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Cu 167 de noi decese anunțate vineri, totalul persoanelor decedate se ridică la 10.027.

Rusia a confirmat 674.515 cazuri de Covid-19, al treilea cel mai mare număr din lume.

Cu toate acestea, numărul redus de decese în comparație cu cazurile de infecție, în comparație cu alte țări, ridică întrebări cu privire la o posibilă subevaluare a numărului de decese.

Rusia și-a explicat cifrele mai scăzute, comparativ cu țările occidentale, prin faptul că a numărat în primul rând doar decesele a căror cauză principală, după autopsie, este coronavirusul, când alte țări le numără aproape toate.

De asemenea, autoritățile ruse susțin că epidemia sosit mai târziu în Rusia, țara a avut timp să-și pregătească spitalele și să dezvolte o politică masivă de detectare.

În numărul de decese din aprilie, agenția publică Rosstat a dublat numărul de decese înregistrate pentru luna respectivă, după ce a lărgit definiția morții pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Departamentul de Sănătate din Moscova a înregistrat 5.260 de decese cauzate de coronavirus în luna mai, folosind această metodă de clasificare.

La rândul său, site-ul guvernamental indică în continuare că 3.929 de persoane au murit de Covid-19 în capitală pe întreaga durată a pandemiei.