Administrația lui Donald Trump a anunțat, miercuri, o nouă investiție de 1 miliard de dolari în proiectul companiei de medicamente Johnson & Johnson pentru un vaccin împotriva Covid-19, împingând investițiile totale la peste 9 miliarde de dolari, relatează AFP.

Johnson & Johnson, prin intermediul filialei sale Janssen, a primit deja 456 milioane USD la sfârșitul lunii martie. Noul miliard va finanța un proiect demonstrativ pentru fabricarea la scară largă a vaccinului său experimental, cu o livrarea promisă de 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se va dovedi eficient. Părțile prevăd o posibilă modificare de 200 de milioane de doze suplimentare.

Plata ridică investițiile publice americane la cel puțin 9,4 miliarde de dolari în proiecte de vaccinuri, inclusiv contractele de furnizare semnate cu cinci companii pentru a furniza cel puțin 700 de milioane de doze, conform unui raport al AFP.

Cu condiția ca vaccinurile să fie aprobate, Statele Unite ar putea, teoretic, să obțină 100 de milioane de doze de la patru grupuri (Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer / BioNTech, Sanofi / GSK) și 300 de milioane de doze de la Oxford / AstraZeneca, această ultimă alianță a semnat acorduri sau a fost în negocieri cu alte țări, în special cu Uniunea Europeană, care va primi 400 milioane de doze.

Cursa pentru vaccinuri necesită lansarea producției în paralel cu studiile clinice, chiar înainte de a ști dacă vaccinul este eficient.

Cel mai avansat proiect din Statele Unite este cel al Institutului Național de Sănătate, asociat cu Moderna. Ultima fază a studiilor clinice a fost lansată la sfârșitul lunii iulie, un timp record „care ar fi fost de neconceput acum un deceniu”, a declarat miercuri Anthony Fauci, care conduce institutul de boli infecțioase care gestionează procesul.

El speră să recruteze 30.000 de participanți în trei luni, dintre care jumătate vor primi un placebo. Apoi, va trebui să așteptăm pentru a vedea dacă grupul care primește placebo are în mod natural mai multe cazuri de coronavirus decât grupul vaccinat.

"Estimarea mea, care este doar o estimare, este că până la sfârșitul anului sau la începutul anului 2021, vom ști dacă avem un vaccin sigur și eficient", a spus Fauci.

„Sunt prudent optimist în ceea ce privește succesul nostru”, a adăugat el, datorită răspunsului imun generat de vaccin în studiile efectuate pe un număr mic de voluntari din martie.

Statele Unite au cumpărat de asemenea aproape toată producția medicamentului antiviral Remdesivir până în septembrie, primul medicament care a arătat un beneficiu relativ pentru pacienții cu Covid-19.