​Premier Energy Group a anunțat joi intenția de a lansa o ofertă publică inițială (IPO) de acțiuni ordinare pe Bursa de Valori București (BVB). Premier Energy este o companie cu multiple achiziții pe piața gazelor și energiei electrice din România, controlată de cehii de la Emma Capital. Listarea are loc la scurt timp după finalizarea achiziției CEZ Vânzare, un furnizor de electricitate și gaze cu un portofoliu de 1,2 milioane de clienți.

Tranzactii pe bursaFoto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Oferta va avea loc după aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF).

Cine e Premier Energy

Premier Energy este controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc. Premier Energy s-a născut din fosta Petrom Distribuţie Gaze SRL în anul 2007. În 2012, Emma Capital a preluat Premier Energy, prin Ligatne Limited Cipru. Începând cu 2013, a crescut pe piața energetică românească prin preluarea mai multor furnizori și distribuitori.

În 2019 a intrat și pe piața Republicii Moldova. Practic, prin mai multe achiziții și fuziuni, fondul de investiţii Emma Capital al cehului Jiri Smejc a ajuns un actor foarte important pe piața gazelor din România și Republica Moldova, fiind, în prezent, unul dintre cei mai mari furnizori. De altfel, în Republica Moldova a ajuns să fie cel mai mare furnizor de energie.

În afacerile sale, Jiri Smejc a fost partener cu miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, care a murit în 2021 într-un accident de elicopter. O parte dintre afacerile lor s-au desfășurat, până în 2022, în Rusia, în special pe piața bancară rusă, prin grupul financiar PPF.

Anul trecut, grupul a avut venituri de 912 milioane de euro și profit net de 78,8 milioane de euro.

Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.

Premier energy vrea să obțină 100 milioane de euro din listare

Va fi o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România și o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, în conformitate cu prevederile Prospectului.

Premier Energy Group intenţionează să obțină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință, iar principalul său acționar, EMMA Alpha Holding Ltd, intenționează să vândă acțiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro.

În plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o opțiune uzuală de supra-alocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacția de Bază. Structura finală a Ofertei va fi stabilită în apropierea lansării Ofertei și comunicată înainte de lansarea acesteia.

După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să dețină majoritatea acțiunilor în Premier Energy.

Oferta ar putea fi finalizată în mai 2024, în funcție de condițiile de pe piața de capital.

Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) și WOOD & Company acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Alpha Bank România S.A. și BT Capital Partners S.A. acționează în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri. STJ Advisors acționează în calitate de Consultant Financiar al Societății în legătură cu Oferta. UniCredit S.p.A. acționează, de asemenea, în calitate de Consultant ESG al Societății în legătură cu Oferta.